Schréder - Studio/Signature

Schréder staat bekend om zijn brede portfolio aan verlichtingsoplossingen en een breed scala aan opties. Hoewel deze zijn ontworpen voor prestaties en klanttevredenheid, ontvangen we regelmatig verzoeken voor een op maat gemaakte touch of een meer unieke oplossing. Dit is wanneer Schréder STUDIO erbij betrokken wordt om een op maat gemaakte oplossing te leveren die de verwachtingen van de klant en milieuspecificaties waarborgt.

Oplossingen op maat om uw visie te leveren

1

Volledige service

Ons efficiënte en transparante proces levert in korte tijd hoogwaardige maatwerkproducten op. Het begint allemaal met een haalbaarheidsstudie en een kostenanalyse. In de ontwerpfase worden alle mogelijke manieren verkend om het resultaat te leveren. We werken met meerdere softwarepakketten omde berekeningen en visualisaties te leveren om de validatie te vergemakkelijken. Om ervoor te zorgen dat het eindproduct op elk niveau aan de verwachtingen voldoet, testen we de functionaliteiten door middel van rapid prototyping. Hierdoor kunnen belanghebbenden de fijne details verkennen en kunnenwe verbeteringen voorstellen voor het definitieve ontwerp.

Uw oplossing op maat maken Terwijl onze standaard verlichtingsoplossingen zijn ontworpen voor prestaties en klanttevredenheid, ontvangen we regelmatig verzoeken voor een ​op maat gemaakte touch of een meer unieke oplossing. Dit is wanneer Schréder STUDIO erbij betrokken wordt om een ​op maat gemaakte oplossing te leveren die de verwachtingen van de klant en de omgevingsspecificaties waarborgt.

Uit voorraad... of niet!

Feedback van klanten speelt een cruciale rol in ons innovatieve ontwerpproces en we zijn continu bezig met het uitbreiden en verbeteren van ons assortiment. Maar soms hebben onze klanten specifieke technische vereisten nodig. Schréder STUDIO - onze eigen ontwerpservice - gaat de uitdaging aan en ontwikkelt specifieke oplossingen die voldoen aan dezelfde hoge normen als onze standaard armaturen. Schréder STUDIO past functies aan en optimaliseert ze om aan de eigen technische voorkeuren van onze klanten te voldoen. Deze oplossingen, die voldoen aan specifieke individuele wensen, zijn ontworpen voor massaproductie.

2

3

Maatwerk, retrofit of nabouwen

De expertise van Schréder STUDIO omvat ook het achteraf inbouwen van bestaande armaturen of het volledig nabouwen van historische lantaarns met modern LED- technologie. Of klanten nu op zoek zijn naar lantaarns voor kasteelterreinen, armaturen voor een bazaar in oosterse sferen of een armatuur op maat, we kunnen op maat gemaakte oplossingen creëren omaan hun specifieke behoeften te voldoen. Met de steun van ons Kandeláber-team in Hongarije zetten we hun ideeën om in realiteit, ook al zijn ze maar gebaseerd op een paar schetsen. Zet uw mening op papier, stuur ons uw tekeningen of een oude foto en we ontwerpen en ontwikkelen uw concept.

4

5

We werken zij aan zij met u en brainstormen om complexe uitdagingen op te lossen. We verkennen de verschillende wegen en stellen verschillende maar even haalbare concepten voor. We kunnen niet alleen adviseren over het esthetische resultaat maar ook over de materiaalkeuze, montage en bekabeling. We bieden verschillende visuals omtijdens het project met onze klanten te communiceren. Door 3D-modellen te maken, lossen we de laatste mechanische details op en kunnen we visuals van het armatuur op zijn toekomstige locatie leveren. Met Schréder SIGNATURE observeren klanten de fascinerende evolutie van een eenvoudige tekening naar hun eigen prachtige en unieke verlichtingsoplossing.

De kans om uniek te zijn

Terwijl Schréder STUDIO voornamelijk draait om het ontwikkelen van de op maat gemaakte oplossingen die u nodig heeft, is Schréder SIGNATURE creatiever en levert iconische oplossingen om uw stad te verlichten. Ons team van experts kan een armatuur, lichtmast of elke andere verlichtingsstructuur ontwerpen om uw ideeën tot leven te brengen, uw unieke karakter te weerspiegelen en uw ruimte te verbeteren.

6

7

DUITSLAND - MANNHEIM

BELGIË - ANTWERPEN

OOSTENRIJK - WENEN

NOORD-IERLAND - LISBURN

NEDERLAND - UTRECHT

HONGARIJE - BOEDAPEST

VK - LONDEN

BELGIË - BRUGELETTE

VK - BOURNEMOUTH

8

9

LORIENT

CAEN

PARIJS

VITRÉ

SAINT-CIRQ-LAPOPIE

PARIJS

CANNES

MANDELIEU

NAJAC

LAVELANET

10

11

Caen Regeneratie van het schiereiland

FRANKRIJK

12

13

Caen - FRANKRIJK

Een plaats Het schiereiland van Caen (Calvados) is een gebied van 12 hectare dat wordt begrensd door water en dat lange tijd heeft gediend als een industriële haventuin in Caen en de omliggende gemeenten. Deze herontwikkeling van het schiereiland benadrukt zachte mobiliteit, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan wandel- en fietsroutes. Deze voorstedelijke ruimte biedt onderdak aan tal van economische, culturele en nautische activiteiten.

Een behoefte De bedoeling van de ontwerpers (verlichtingsontwerper: Agathe Argod - landschapsontwerper: Agence Michel Desvigne) was om het schiereiland van Caen als een park te beschouwen en te breken met de verlichtingsystemen stroomopwaarts en -afwaarts van het project. Deze ruimte moest worden gezien als dezelfde entiteit, zowel overdag als ‘s nachts.

Een Schréder STUDIO oplossing Agathe Argod, bijgestaan ​door Stéphane Servant, selecteerde het POSSESSION-armatuur en gebruikte Schréder STUDIO om het NIIL-ensemble te ontwerpen voor een perfecte integratie. De NIIL bestaat uit een vierkante mast met armen van dezelfde sectie. De armen integreren één of meerdere POSSESSION-armaturen met verschillende optieken, afhankelijk van de toepassingen en de gewenste sfeer. Dit verlichtingsensemble maakt het mogelijk om kleine lichtbronnen te vermenigvuldigen om een ​levendige sfeer te creëren zonder de nachtelijke hemel te beïnvloeden (ULOR <1%). De positie parallel aan de trottoirs bespaart ruimte en geeft volgens Agathe Argod ‘het beeld van een klein leger van tinnen soldaten’. Stadsambtenaren zijn verheugd over de installatie, die perfect past bij de identiteit van het schiereiland en het juiste licht verspreid.

Licht ontwerp Agathe Argod (Scène publique)

14

15

Caen - FRANKRIJK

«De oorspronkelijke bedoeling van dit project was om het schiereiland Caen als een park te beschouwen en zo te breken met de verlichtingssystemen stroomopwaarts en -afwaarts van het project. Dankzij het NIIL-ensemble wordt het schiereiland gezien als dezelfde entiteit, zowel overdag als ‘s nachts.» AGATHE ARGOD Lichtontwerper en oprichter van het bureau Scène Publique

16

17

Antwerpen Op maat gemaakte lichtbomen om een ​bloeiende gemeenschapsruimte te creëren BELGIË

18

19

Antwerpen – BELGIË

Een plaats Antwerpen is de dichtstbevolkte stad van België en de op een na grootste Belgische metropool na Brussel. De haven van Antwerpen is een van de grootste ter wereld en staat op de tweede plaats in Europa. De stad staat ook bekend om zijn diamantindustrie en handel. Naarmate de bevolking toeneemt, regenereert de stad Antwerpen wijken om ruimte voor burgers terug te winnen en een nieuwe stijl van stedelijk leven te creëren.

Een behoefte Het gebied rond het operagebouw van de stad heeft onlangs een herontwikkeling ondergaan, waardoor de buurt is getransformeerd tot een levendige, culturele bestemming voor bezoekers en bewoners. De Spaanse architect Manuel de Solà- Morales leidt het verkeer door een nieuwe ondergrondse tunnel, zodat de stad een deel van de drukke Leien Boulevard kan heroveren en een voetgangersplein van 10.000 m² kan creëren. Voor dit nieuwe plein, dat een prachtig uitzicht biedt op de prachtige architectuur van de Meir - het belangrijkste winkelgebied van Antwerpen - het Centraal Station en het Operahuis, bedacht Manuel de Solà-Morales een unieke verlichtingsstructuur. Hij stelde zich een kunstwerk voor dat een prachtige achtergrond zou vormen en wandelen in de omgeving net dat beetje specialer zou maken.

Een Schréder STUDIO oplossing Na overleg met alle partijen die bij het project betrokken waren, ontwierp Schréder STUDIO acht op maat gemaakte lichtbomen om mensen te begeleiden, een sterke visuele identiteit te creëren en de gemeenschap aan te moedigen de ruimte te gebruiken. De elegante constructies verdoezelen welke enorme technische infrastructuur we nodig hadden om ze te creëren. Met een hoogte van 12 m ondersteunt de centrale kolom van elke lichtboom vijf verschillende op maat gemaakte projectoren met een reikwijdte van 2,2 mtr. Elk van de takken van de lichtbomen integreert 35 warmwitte LEDs (3000K). Deze zijn zorgvuldig gepositioneerd om het licht alleen daar te richten waar het nodig is, waardoor lichtverspilling wordt voorkomen. Ze creëren een warme, gastvrije sfeer met een laag energieverbruik, in lijn met de duurzaamheidscriteria van de stad. Elke lichtboom is op een strategische plek geïnstalleerd om een ​v-vorm te creëren richting het operagebouw. Deze installatie zorgt voor een uniforme verlichting, zonder donkere zones op het plein, en vestigt de aandacht op het Opera House, versterkt de nachtelijke aanwezigheid en leidt mensen naar de hoofdattractie wanneer de zon ondergaat. De centrale kolom van elke boom is geschilderd in ‘’Antwerp City Grey’’, een donkergrijs met een vleugje groen, in een knipoog naar de architectuur in het hele gebied, terwijl de takken zijn geschilderd in dezelfde roodtint als het bladerdak op het plein. De lichtbomen creëren een eigentijds en opvallend kunstwerk dat dit bruisende plein opfleurt, zowel overdag als ‘s nachts.

20

21

Antwerpen – BELGIË

«De transformatie van het Operaplein is niet alleen mooi bij dag en nacht, maar heeft ook allerlei regeneratie veroorzaakt. De verlichting heeft de perfecte gelegenheid geboden om mensen het gebied rond de opera te laten ontdekken en om ervan te genieten.»

KRISTOF PEETERS Hoofd Openbare Verlichting - Stad Antwerpen

22

23

Cannes De ‘Palme’ als iconisch verlichtingsmonument FRANKRIJK

24

25

Cannes - FRANKRIJK

Een plaats Cannes is een wereldberoemde stad dankzij het internationale filmfestival en de Croisette vol paleizen. De parel van de Franse Rivièra zet zich resoluut in voor het modernisme en heeft besloten om zijn Bocca-district te herontwikkelen met behoud van zijn Provençaalse identiteit. Het Paul Roubaud-plein, een centraal element van deze wijk, werd volledig opnieuw ontworpen om een ​levendige plek te worden voor zijn bewoners.

Een behoefte De stad wilde haar openbare verlichting renoveren om haar burgers het juiste licht te bieden en tegelijkertijd het verlichtingsmeubilair te verfraaien en te moderniseren.

Een Schréder SIGNATURE oplossing Schréder SIGNATURE bood een gepersonaliseerde versie van de BOREAL LED-lantaarn aan. Ons team werkte aan een masker met het ontwerp van de Palme d’Or die elk jaar wordt uitgereikt aan de winnaar van het filmfestival. Ze pasten de palm aan door er een koninklijke fleur-de-lis aan toe te voegen, een element dat vertegenwoordigd is in het stadswapen. Bij het vallen van de avond wordt de palm weerspiegeld op de gevels en worden bezoekers ondergedompeld in een tijdloze sfeer. De muren krijgen een dimensie van plantenschaduwen. Dit concept wist meteen het hele gemeenteteam te overtuigen.

26

27

«Een wapenschild en een palm. Van twee sterke symbolen van de stad Cannes hebben we een onderscheidend en uniek verlichtingsensemble gemaakt.»

GUY VAN COUWELAAR Ontwerp projectmanager - Schréder SIGNATURE

28

29

Wenen Op maat gemaakt verlichtingsplatform voor een duurzame slimme stad OOSTENRIJK

30

31

Wenen – OOSTENRIJK

Een plaats Wenen is de nationale hoofdstad, grootste stad en een van de negen staten in Oostenrijk. Wenen is de dichtstbevolkte stad van Oostenrijk en de 6e grootste stad qua bevolking in de Europese Unie, met ongeveer 1,9 miljoen inwoners. De stad is het culturele, economische en politieke centrum van Oostenrijk. Het staat bekend om zijn hoge levenskwaliteit: in 2005 plaatste de Economist Intelligence Unit de stad Wenen op de eerste plaats van ‘s werelds meest leefbare steden.

Een behoefte De stad Wenen heeft besloten om 160.000 armaturen om te bouwen van traditionele lichtbronnen naar energiezuinige LED-armaturen als onderdeel van haar Smart City Framework-strategie, die tot doel heeft het energieverbruik van de stad tegen 2030 met 30% en tegen 2050 met 50% te verminderen. De autoriteiten hebben hun eisen voor een nieuw armatuur opgesteld. Naast het verminderen van het energieverbruik, het vergemakkelijken van onderhoud en het beschermen van het milieu, was een sleutelfactor de mogelijkheid om de vele verschillende locaties en wijken in de stad - die meerdere verlichtingsdistributies nodig hebben - te verlichten met één uniek ontwerp.

Een Schréder STUDIO oplossing Schréder STUDIO ging de uitdaging aan door een op maat gemaakt armatuur te ontwikkelen, Vienna Round genaamd, die aan alle strikte criteria voldeed. Voor de spandraad-installatie was een specifieke variant nodig. Tegelijkertijd zijn er twee verschillende formaten op de masten geïnstalleerd - 66.500 grote modellen en 33.500 kleine modellen - om aan de verschillende behoeften in de stad te voldoen. Ze hebben een harmonieuze esthetische samenhang gecreëerd, zowel overdag als ‘s nachts. Uitgerust met de nieuwste LEDs en technologie, is de energiezuinige Vienna Round compatibel met het eigen beheersysteem van de stad. De verlichting wordt gedimd volgens vooraf geconfigureerde scenario’s om het energieverbruik te verminderen en de zichtbaarheid ‘s nachts te garanderen. De stad is er namelijk in geslaagd haar energieverbruik met 65% te verminderen. Dit toekomstbestendige armatuur integreert ook sensoren die voertuigen en mensen detecteren, zodat de verlichting automatisch kan worden aangepast aan wat nodig is. Gemaakt van recyclebare materialen en uitgerust met verwisselbare componenten voor eenvoudiger en kosteneffectiever onderhoudsbeheer, zal de Vienna Round een rol spelen bij het helpen van de stad bij het bouwen van een circulaire economie. De stad is verheugd met de nieuwe verlichting, die zorgt voor intelligent en verantwoord beheer van haar verlichtingsinfrastructuur en tegelijkertijd de hoogwaardige openbare verlichting handhaaft die haar burgers verwachten.

32

33

WENEN – OOSTENRIJK

«We hebben een armatuur gespecificeerd dat zo energiezuinig mogelijk is, lichtvervuiling minimaliseert, duurzaam ontworpen is en breed inzetbaar is dankzij verwisselbare componenten met een vaste mechanische interface.»

HARALD BEKEHRTI Hoofd MA33 - Afdeling Openbare Verlichting

34

35

Lavelanet

FRANKRIJK

Moderne technologie en een eerbetoon voor de Avenue Alsace Lorraine

36

37

Lavelanet - FRANKRIJK

Een plaats De gemeente Lavelanet, gelegen in de Ariège, aan de voet van de Pyreneeën, staat bekend om zijn rijke industriële activiteit en zijn verleden verbonden met de textielindustrie. Lavelanet besloot naar de toekomst te kijken en een opleving voor de stad te creëren.

Een behoefte Daarom heeft de gemeente in overleg met haar bevolking het plan ‘Lavelanet 2050’ opgesteld. Dit bestaat uit het herontwikkelen van een aantrekkelijk stedelijk centrum en het toegankelijk maken voor alle gebruikers door zachte mobiliteit te bevorderen. De eerste fase van het project (2017) bestond uit de verlenging van het fietspad en de Avenue Elzas Lorraine. Dit werk, uitgevoerd door het bureau Architecture & Paysage, had tot doel het stadscentrum nieuw leven in te blazen en de toegang voor voetgangers, fietsers en toeristen te vergemakkelijken via een begroeide en veilige route.

Een Schréder STUDIO oplossing Geleid door de wens om het algemene imago van de stad te veranderen, stelde het bureau Quartiers Lumières voor om belangrijke identiteitselementen aan te brengen bij de ingangen van de gemeente. Lionel Bessières, de directeur, besloot te starten met YOA armaturen, een standaard Schréder-armatuur, om de installatie- en onderhoudskosten te verlagen. Schréder SIGNATURE paste het YOA-armatuur aan door het toevoegen van een masker waarvan de patronen zijn geïnspireerd op ‘’gekaarde wol’’, een categorie textiel gemaakt door het weven van korte en ontwarde vezels, een specialiteit in Lavelanet tussen 1945 en 1975. Met deze combinatie kan de stad de identiteit benadrukken en een uniek ontwerp creëren naar het beeld van Lavelanet. Het verlichtingsschema maakt gebruik van moderne technologie en omvat bi-power- regeling om ‘s nachts energiebesparingen te genereren en tegelijkertijd de leefomgeving van de bewoners te verbeteren. ‘’De maskers van de lantaarns zijn strak en eenvoudig, waardoor het mogelijk is om de geschikte verlichtingsniveaus te behouden die passen in het dag- en nachtlandschap’’, legt Lionel Bessières uit. Deze elegante en iconische oplossing benadrukt de identiteit en het erfgoed van Lavelanet en is tegelijkertijd gericht op de toekomst.

Licht ontwerp Lionel Bessières (Quartiers Lumières)

38

39

Lavelanet - FRANKRIJK

«We besloten uit te gaan van een standaard armatuur om kwalitatieve verlichting te combineren met een onderscheidende identiteit.»

LIONEL BESSIÈRES Lichtontwerper en oprichter van het bureau Quartiers Lumières

40

41

Utrecht Originele lichtoplossing verborgen in opvallende architectuur NEDERLAND

42

43

Utrecht – NEDERLAND

Een plaats Utrecht is de op drie na grootste stad en gemeente van Nederland, de gelijknamige provinciehoofdstad en dichtstbevolkte stad. Utrecht herbergt de Universiteit Utrecht, de grootste universiteit van Nederland, en verschillende andere instellingen voor hoger onderwijs. Door de centrale ligging in het land is het een belangrijk vervoersknooppunt voor spoor- en wegvervoer. De gemeente Utrecht lanceerde een herontwikkelingsplan voor het gebied rond het treinstation van de stad om de verkeersopstoppingen te verminderen door de lokale bevolking aan te moedigen om met de fiets en het openbaar vervoer te reizen. Ector Hoogstad Architecten kreeg de opdracht om de grootste fietsenstalling ter wereld onder het Centraal Station te bouwen.

Een behoefte Als onderdeel van de herontwikkeling is de straat voor het station omgevormd tot een groot voetgangersplein, dat het Centraal Station, het winkelcentrum Hoog Catherijne en het historische centrum met elkaar verbindt, om de bereikbaarheid te verbeteren en een ontmoetingsruimte te bieden, te ontspannen, eten, winkelen of zelfs een fiets te repareren. Een enorme iconische honingraatachtige luifel werd geïnstalleerd om een ​opvallende functie te creëren die het plein zou markeren en droge oversteek mogelijk zou maken. Het dak geeft een spannende en verrassende architectonische dimensie aan het gebied en moet ‘s nachts schitteren.

Een Schréder STUDIO oplossing Arup, aangesteld om een ​origineel verlichtingsontwerp voor dit plein te maken, nam contact op met Schréder STUDIO om een ​oplossing op maat te ontwikkelen die verborgen moest worden in de grote kolommen die de overkapping ondersteunen en bijdroegen aan de algehele strakke esthetiek. In samenwerking met BAM Bouw en Techniek heeft ons ontwerpteam een ​armatuur ontwikkeld dat voldoet aan de visie van Arup op het gebied van prestaties, duurzaamheid en levensduur. Geïnstalleerd in de kolommen, werken de spiraalvormige fittingen als zowel up- als downlights om een ​perfecte, uniforme output te garanderen die het plein én de indrukwekkende luifel verlicht. De gezellige nachtelijke sfeer nodigt uit om elkaar te ontmoeten, te ontspannen, langer te blijven en optimaal te profiteren van de voorzieningen, waardoor lokale bedrijven een boost krijgen. Het resultaat is een veilige, gastvrije en duurzame openbare ruimte voor de gemeenschap.

Project partners Ector Hoogstad Architects Arup BAM Bouw en Techniek

44

45

Project partners Lighting design: Lionel Bessières (Quartiers Lumières)

46

47

Lorient

FRANKRIJK

Typische Bretonse identiteit voor het Jules Ferry-park en de Rambla

48

49

Lorient - FRANKRIJK

Een plaats Lorient, een stad in het departement Morbihan in Bretagne, staat bekend om zijn beroemde interkeltische festival.

Een behoefte Als onderdeel van de herontwikkeling van het Jules Ferry-park wilden de autoriteiten de identiteit van de stad benadrukken, een groene oase creëren en de as die de stad met de zee verbindt, versterken. De Rambla langs het park en de openbare verlichting stonden centraal in deze nieuwbouw.

Een Schréder SIGNATURE oplossing Lichtontwerper Lucas Goy (Les Eclaireurs) en zijn projectmanager Cindy Gaillard kozen voor Schréder SIGNATURE om de lokale identiteit te versterken. Lucas Goy besloot uit te gaan van een van de krachtige symbolen van Bretagne: de hoofdtooi van de Bigoudenen. De hoofdtooi, met zijn cilindrische vorm, is afkomstig van een traditionele Bretonse kunst genaamd ‘’picot bigouden‘’. Vrouwen van Bigouden haken dit kant al sinds de jaren 1900. Het masker van de YOA-armaturen is ontworpen met roestvrij staal. Het reproduceert nauwkeurig het kantpatroon van de hoofdtooi en zijn cilindrische vorm. ‘‘We hebben de kleur van het masker als detail genomen’’, legt Lucas Goy uit. ‘‘Het in wit gelakte armatuur is een eerbetoon aan de elegante, smetteloze hoofdtooi.’’ Met zijn patroon dat doet denken aan kant, is het masker dag en nacht een onderscheidend element. Door de decoratieve kant te combineren met de functionele behoefte aan verlichting, vond Lorient een kosteneffectieve manier om de Rambla onder te dompelen in een rustige sfeer die bezoekers en bewoners uitnodigt om te wandelen.

Licht ontwerp Lucas Goy en Cindy Gaillard (Les Eclaireurs agency)

50

51

Lorient - FRANKRIJK

«We zochten eenvoud met functionele verlichting dat een decoratief patroon associeert. De YOA armaturen, elegant gekleed in fijn kant, creëren een echte identiteit terwijl het de plaats verlicht.»

LUCAS GOY Lichtontwerper en oprichter van het bureau Les Eclaireurs

52

53

Mannheim Hoogwaardige cilindervormige lantaarn geïnspireerd op een verfijnd en minimalistisch ontwerp DUITSLAND

54

55

Mannheim – DUITSLAND

Een plaats Mannheim is de op een na grootste stad in de Duitse deelstaat Baden- Württemberg. De stad is gelegen aan de samenvloeiing van de Rijn en de Neckar rivier. De Planken, een 5 kilometer lange winkelstraat in Mannheim, trekt al sinds het midden van de 18e eeuw kopers en handelaren toen mensen uit heel Zuidwest-Duitsland kwamen winkelen, wandelen of nieuwe dingen ontdekken. Tegenwoordig is het de belangrijkste winkelbestemming in de regio, waar mensen grote warenhuizen en kleine boetieks kunnen bekijken die alles verkopen, van internationale merken tot traditionele en lokale producten, en de culinaire hoogstandjes van de stad ervaren.

Een behoefte De stad lanceerde een strategie voor de openbare ruimte om deze voetgangersvriendelijke laan tot ver in de toekomst gastvrijer te maken voor winkelend publiek, bewoners, bezoekers en werknemers. Het plan, opgesteld door architect Dr. Holl, omvatte nieuwe trottoirs, nieuwe tramrails met barrièrevrije haltes, speciale geleide routes voor blinden en nieuw straatmeubilair om de ervaring aantrekkelijker te maken. De stad wilde een stijlvolle, energie- zuinige verlichtingsoplossing die een gezellige sfeer zou creëren en toch de ondernemersgeest van de stad zou weerspiegelen.

Een Schréder SIGNATURE oplossing In samenwerking met de lichtontwerpers van licht raum stadt planung ontwierp Schréder STUDIO een armatuur op maat om een ​sterk identiteitsgevoel te creëren, de begeleiding te verbeteren, de toegang tot de winkels mogelijk te maken en mensen aan te moedigen om te blijven hangen en de faciliteiten te gebruiken. De cilindervormige lamp is geïnspireerd op een verfijnd en minimalistisch design. Het is uitgerust met zorgvuldig ontworpen LED-optieken die voldoen aan de eisen op het gebied van veiligheid, beveiliging en zichtbaarheid. Ze leveren een zacht wit licht (3000K), verminderen ongewenste lichtverspilling en creëren een warme, uitnodigende sfeer. De gladde lichtkap met speciale diffuser versterkt ‘s nachts het visuele comfort. Iets meer dan 400 armaturen, geïnstalleerd in verschillende configuraties, verlichten de lange voetgangersdoorgang en kruispunten. Ze trekken mensen er doorheen en bieden zachte en intuïtieve begeleiding, zodat ze zich veilig en op hun gemak voelen om door te gaan met winkelen terwijl het natuurlijke licht vervaagt. De stad is dolblij met de nieuwe verlichting. Het eigentijdse ontwerp is authentiek voor het karakter van de stad en creëert een plezierige ervaring voor bezoekers in het donker, waardoor er meer mensen komen. Het lage energieverbruik helpt de stad ook om haar milieudoelstellingen te halen.

Project partners Architect: Dr. Holl

Licht ontwerp: licht raum stadt planung Landschapsarchitect: Angela Bezzenberger

56

57

58

59

Mandelieu Symbolische verlichting ontwopen met stadslogo

FRANKRIJK

60

61

Mandelieu - FRANKRIJK

Een plaats Mandelieu-la-Napoule is een stad in het departement Alpes-Maritimes van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur in Zuidoost-Frankrijk. Deze toeristische stad is ideaal gelegen aan de Franse Rivièra, net ten zuidwesten van Cannes, en biedt vele zee- en bospanorama’s. De stad is de thuisbasis van het grootste bos van mimosa’s en staat bekend om zijn festival gewijd aan deze boom. Het kasteel, een voormalig middeleeuws fort gebouwd in de 14e eeuw, grenst aan de Middellandse Zee en staat op de monumentenlijst, evenals de tuinen. Het is eigendom van de Napoule Art Foundation.

Een behoefte In het kader van de renovatie van de openbare verlichting rond het kasteel van Mandelieu La Napoule wilden de burgemeester van de stad, de heer Leroy, en zijn plaatsvervangers een nieuwe sfeer in deze wijk brengen. De burgemeester van de stad koos zelf het BOREAL LED-armatuur tijdens zijn bezoek aan de beurs Salon des Maires et des Collectivités Territoriales. Het ontwerp doet denken aan oude Venetiaanse lantaarns en maakt het mogelijk om feestelijke sferen te creëren dankzij het masker. Het biedt ook de mogelijkheid om gepersonaliseerd te worden om eer te bewijzen aan de identiteit van de stad.

Een Schréder SIGNATURE oplossing Schréder SIGNATURE stelde voor om het embleem van de stad in het masker op te nemen. Dit voorstel overtuigde de burgemeester meteen. De verschillende elementen van het wapen, zoals de eekhoorn, symbool van levendigheid en onafhankelijkheid, en de kasteelmuren, sieren het masker. Als gevolg hiervan profiteert Mandelieu-La-Napoule van een unieke verlichtingsoplossing, die zowel overdag als ‘s nachts een nieuwe sfeer creëert. Overdag verfraait het roestvrijstalen masker met spiegelafwerking de ruimtes. ‘s Nachts wordt het een decoratief element dankzij de kleureffecten die worden gegenereerd door een dichroïsch filter. Dit verstrooit het licht en creëert zo een warme en feestelijke sfeer in de straten van de stad, terwijl de architectuur en het erfgoed worden benadrukt. Bewoners en toeristen kunnen de stad nu vanuit een ander perspectief ervaren terwijl ze door de steegjes slenteren.

62

63

Mandelieu - FRANKRIJK

«Met het embleem van de stad op het armatuur brengt het hulde aan de geschiedenis van Mandelieu.»

YVES COLIN Verlichtingsexpert bij Schréder

64

65

Lisburn Een unieke identiteit voor de geboorteplaats van Iers linnen NOORD-IERLAND

66

67

Lisburn – NOORD-IERLAND

Een plaats Lisburn is de derde grootste stad van Noord-Ierland. Het is de geboorteplaats van het Ierse linnen, dat jarenlang de meest prominente linnenproducerende industrie ter wereld was. Trots op zijn historische identiteit, worden vormen van linnen nog steeds in vele vormen in de stad gerepliceerd.

Een behoefte Toen de gemeenteraad van Lisburn besloot om een ​op maat gemaakt verlichtingsproject in het stadscentrum te installeren, moest het de wervelende patronen opnemen die zo prominent aanwezig zijn in het stadslandschap.

Een Schréder SIGNATURE oplossing In samenwerking met lokale architecten (The Paul Hogarth Company) werd Schréder SIGNATURE aangesteld om 44 op maat gemaakte lichtmasten te leveren die in het stadscentrum werden geïnstalleerd, waaronder een nachtelijk element voor het plein dat naar het Irish Linen Centre leidt. Veertig van deze kolommen zijn acht en tien meter hoog. Het frame, gemaakt van RVS, waar een cortenstalen strip doorheen loopt, creëert het wervelende effect van linnen. Door het midden van het cortenstaal loopt een strook LEDs. Elke kolom heeft ook een gegoten acrylpen aan de bovenkant, die ook is uitgerust met LEDs. Twintig kolommen hebben een sierlijke gegoten taps toelopende basis van roestvrij staal, ontworpen om getextureerde strepen weer te geven, een concept dat is ontleend aan het ‘schroefdraadspoel’-aspect van de linnenindustrie. Deze kolommen zijn voorzien van het TECEO-armatuur om de wegen rondom het Irish Linen Centre te verlichten. Het gestroomlijnde ontwerp van de TECEO vormt een perfecte aanvulling op de kolommen om een ​zeer esthetische, hoogwaardige verlichtingsoplossing te bieden. De meest prominente elementen van het project zijn de vier 14 meter lange op maat gemaakte kolommen voor het Irish Linen Centre. Elke kolom is een complexe structuur van cortenstaal, roestvrij staal en zacht, gelakt staal en weegt zeven ton. Ze bevatten een wervelende ‘lint-stijl’-functie bekleed met LEDs om een ​opvallende nachtelijke functie te creëren. Deze nieuwe verlichtingsfunctie heeft het gebied getransformeerd en tegelijkertijd het rijke culturele erfgoed van de stad vastgelegd. Het resultaat is een werkelijk unieke identiteit voor deze historische stad.

Project partners Architect: The Paul Hogarth Company

68

69

70

71

Najac

FRANKRIJK

Een gloednieuwe lantaarn speciaal ontworpen voor dit charmante dorp

72

73

Najac - FRANKRIJK

Een plaats Najac, in het departement Aveyron, is een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het kijkt uit over de vallei van de Aveyron en biedt rust aan zijn inwoners en toeristen. In 2011 startten de lokale autoriteiten een ontwikkelingsproject aan beide uiteinden van het dorp met de Place de la Pause en de Place du Faubourg, die in het hart van het dorp liggen.

Een behoefte Als onderdeel van de openbare verlichtingswerkzaamheden kreeg Anne Bureau (bureau Wonderfullight) de opdracht om de juiste verlichtingsoplossing voor deze charmante openbare ruimte te vinden en de verlichting van het dorp te verenigen. Na talloze mislukte zoektochten in verschillende catalogi van fabrikanten, besloot ze samen te werken met Schréder STUDIO om een ​uniek gloednieuwe armatuur voor Najac te creëren, geïnspireerd op de 17e-eeuwse lantaarns.

Een Schréder STUDIO oplossing Van de eerste besprekingen tot het uiteindelijke product heeft het ontwerp van deze lantaarn uitgerust met LED-technologie en genaamd NAJACOISE bijna twee jaar geduurd. Schréder STUDIO gebruikte verschillende mockups voor ontwerpvalidatie alvorens een werkend prototype te maken en dit meerdere keren aan te passen. De NAJACOISE- lantaarn is uitgerust met 24 warmwitte LEDs voor straatverlichting en drie extra LEDs om het decoratieve diffuse effect van het masker te creëren, waarvan de patronen zijn geïnspireerd op de karakteristieke leien daken van de regio. ‘‘’s Nachts springt de NAJACOISE-lantaarn in het oog’’, legt Anne Bureau uit. ‘‘Met slechts een paar watt brengt het een zachte en originele visuele aanwezigheid.’’ Als bevestiging van het succes van deze samenwerking is de NAJACOISE-lantaarn sindsdien geïntegreerd in de Schréder-catalogus en heeft hij andere steden gewonnen die gebruik hebben gemaakt van de aanpassingsmogelijkheden.

Licht ontwerp Anne Bureau (Wonderfulight)

74

75

Najac - FRANKRIJK

«Ik had de indruk dat er een gat zat in het portfolio van armaturen voor historische dorpen. Elk tijdperk heeft zijn stijl. Het beschikbare portfolio van armaturen vertegenwoordigde deze geschiedenis niet. Hoewel dit een eigentijdse lantaarn is, is NAJACOISE ontworpen om deze leegte te vullen.»

ANNE BUREAU Lichtontwerper bij bureau Wonderfulight

76

77

Bournemouth Opvallende lichtmasten om Pier Approach naar wereldklasse te tillen

VERENIGD KONINKRIJK

78

79

Bournemouth - VERENIGD KONINKRIJK

Een plaats Bournemouth is een badplaats aan de zuidkust van Engeland. De locatie heeft het tot een populaire toeristische bestemming gemaakt, die jaarlijks meer dan vijf miljoen bezoekers trekt met zijn stranden en beroemde nachtleven. De stad is ook een regionaal zakencentrum, de thuisbasis van het Bournemouth International Centre, een van de grootste locaties voor conferenties, tentoonstellingen, entertainment en evenementen in Zuid-Engeland.

Een behoefte Fase één van het regeneratieplan voor Bournemouth is die van Pier Approach en geeft een kickstart aan een regeneratieprogramma op lange termijn voor de hele kust. Het Pier Approach-project verbindt de Bourne rivier en Lower Gardens voor het eerst in meer dan 100 jaar ‘virtueel’ met de kust. Een cruciaal onderdeel hiervan is de nieuwe verlichtingsinstallatie.

Een Schréder STUDIO oplossing Partnerschappen zijn van cruciaal belang voor het leveren van elke oplossing. Tijdens dit project werkte Schréder STUDIO nauw samen met lichtontwerpers Michael Grubb Studio om hun visie voor Bournemouth te realiseren. Schréder leverde en installeerde 14 x 7m en 2 x 25m houten kolommen. De kolommen bevatten LED-verlichting met RGBW-armaturen en multigobo-projectoren. Aangepaste functies, zoals de LED-randen op de 25m kolommen en acryl eindstukken en interne voedingen, en DMX-besturingssystemen zijn speciaal ontwikkeld om aan de eisen van de klant te voldoen. Een van de belangrijkste onderdelen van het project is de introductie van nieuwe energiezuinige dynamische verlichting, die bedoeld is om de lokale bevolking en bezoekers aan te moedigen om later op de avond op de Pier te blijven. De gemeenteraad van Bournemouth verwacht ook dat het project extra particuliere investeringen in het gebied zal stimuleren en meer lokale banen zal creëren.

Project partners Licht ontwerp: Michael Grubb Studios Aannemer: Lowe and Oliver / Willmott Dixon

80

81

82

83

Parijs Decoratieve op maat gemaakte armaturen om de wijk te symboliseren en haar identiteit te versterken FRANKRIJK

84

85

Parijs - FRANKRIJK

Een plaats De Marché Saint-Germain, in het hart van het zesde arrondissement van Parijs, is een 19e-eeuwse markthal ontworpen door Jean-Baptiste Blondel, een van Napoleons favoriete architecten. Het gebouw, dat in de jaren zeventig met sloop werd bedreigd, onderging een ingrijpende renovatie en heropend in 2017.

Een behoefte Dit enorme rechthoekige marktgebouw is verdeeld over drie verdiepingen. In de kelder en op de eerste verdieping zijn de kantoren van de lokale autoriteiten gehuisvest, terwijl de begane grond een overdekte voedselmarkt, café en winkels herbergt met een breed scala aan producten. Als onderdeel van de renovatie zijn de arcades geopend om de zichtbaarheid van de winkeliers te vergroten en het winkelend publiek vanaf de straat naar binnen te halen. Architectenstudio DGLA wilde de oude harde neonlichten vervangen door een origineel verlichtingsconcept dat de architectuur van het gebied zou onthullen en benadrukken.

Een Schréder SIGNATURE oplossing Het Schréder SIGNATURE-team begon met het bestaande Phylos-armatuur en paste deze aan om adaptieve verlichting met een organisch ontwerp voor te stellen. Het opnieuw ontworpen armatuur is uitgerust met 30 LEDs en bied zachte, warme tinten (3000K). De originaliteit zit hem in de kap van het armatuur, die is voorzien van een gestileerde afbeelding van de plattegrond van het gebied. Dit werd met een laser uitgesneden in de schaduw aan de buitenkant, evenals aan de bovenkant. Drie LEDs (met een opening van 15°) die op de armen tussen het armatuur en de kap zijn geplaatst, projecteren het beeld op het plafond en creëren zo een unieke sfeer. Deze markthal is omgetoverd tot een sfeervolle ruimte waar men zowel overdag als ‘s avonds onder de bogen kan flaneren. De kleine knipoog naar het karakter van dit gewilde gebied is opgemerkt en gewaardeerd door zowel toeristen als bewoners.

Licht ontwerp DGLA agency

86

87

Parijs - FRANKRIJK

Église Saint-Germain des Prés

Église Saint-Sulpice

Marché Saint-Germain

«De exclusieve verlichtingsoplossing van Marché Saint-Germain is het resultaat van talrijke creatieve en technische uitwisselingen tussen de architecten van DGLA en de teams van Schréder STUDIO / SIGNATURE.»

JEAN-BAPTISTE GAUCHARD Verlichtingsexpert bij Schréder

88

89

Londen Verweerde cortenkolommen die de 19e-eeuwse gastorens weerspiegelen

VERENIGD KONINKRIJK

90

91

Londen - VERENIGD KONINKRIJK

Een plaats De Londense district Tower Hamlets ligt in Oost-Londen en beslaat een groot deel van het traditionele East End. Het grenst aan de oostkant van de stad Londen en aan de noordelijke oever van de rivier de Theems, en staat vooral bekend om de Tower of London, niet ver van de Tower Bridge. In de afgelopen eeuw was het de bakermat van de Londense scheepvaartindustrie.

Een behoefte Vlak bij Hackney Road, de verkeersader die loopt van Shoreditch Church in Hackney, Londen Hackney district naar Cambridge Heath in het Londen Tower Hamlets district, was een open terrein gebruikt voor illegaal parkeren en afval storten. De lokale autoriteiten lanceerden een plan om dit verlaten gebied om te vormen tot een aangename gemeenschapsruimte, zowel overdag als ‘s nachts, voor de lokale bewoners en het bedrijfsleven.

In de loop van de decennia zijn productie en ambacht aanzienlijk geëvolueerd in het gebied, van verschillende productiegebieden tot meer gemengde ruimtes waar productie, residentiële en commerciële activiteiten in dezelfde ruimte plaatsvinden. Een Schréder STUDIO oplossing Het Londense Tower Hamlets district benaderde Schréder STUDIO om te helpen bij hun ontwerpambities voor deze unieke ruimte naast de iconische Bethnal Green-gasopslag. Ze kozen voor vier op maat gemaakte cortenstalen kolommen uitgerust met onze SCULPDOT- schijnwerpers. De verweerde corten weerspiegelt de nabijgelegen 19e-eeuwse gastorens. Kleinere grondspots verlichten de planten en bomen die zijn opgenomen in de regeneratie van de ruimte. Dit vrije gebied, bekend als de Oval Space, herbergt een grote diversiteit aan verschillende soorten commerciële ruimten, waarbij vooral de creatieve sector sterk is. Het verhoogde de bezoekersaantallen drastisch en draagt ​bij aan de levendige activiteit van de lokale gemeenschap. “Deze ruimte is getransformeerd, van geassocieerd met asociaal gedrag en milieuvervuiling, tot een plek waar de gemeenschap van kan genieten. Ik ben verheugd om te zien dat het Parks and Open Spaces-fonds van de gemeente een echt verschil maakt in de hele gemeente”, aldus burgemeester John Biggs.

92

93

Londen - VERENIGD KONINKRIJK

«The Oval is een bijzondere ruimte middenin een stad, die dag en nacht allerlei mensen trekt. Ze wilden een verlichtingsschema dat dat weerspiegelt en daarom is het ‘s nachts een prachtige hotspot geworden. De unieke cortenkolommen creëren een interessante sfeer die de historische gasfabrieken en gastorens in de omgeving weerspiegelen.»

BEN SUTTON Schréder uk

94

95

Saint-Cirq- Lapopie Een perfecte oplossing voor het favoriete dorp van de Fransen FRANKRIJK

96

97

Saint-Cirq-Lapopie - FRANKRIJK

Een plaats Saint-Cirq-Lapopie, in het departement Lot, is geclassificeerd als het mooiste dorp van Frankrijk en het favoriete dorp van de Fransen. Het staat bekend om zijn architectuur uit de middeleeuwen en de classificatie van de stad als historisch monument. De identiteit van Saint-Cirq-Lapopie wordt gekenmerkt door het overwicht van stenen huizen met geometrische vormen op de daken, ramen en gevels. Ook de vele ruitvormige glas-in-loodramen dragen bij aan het unieke karakter van de plek.

Een behoefte Als onderdeel van de herontwikkeling van het dorp is besloten om de openbare verlichting te renoveren om het comfort voor bewoners en toeristen die de stad bezoeken te vergroten. Dit project werd geleid door lichtontwerper Philippe Gieu en een team van architecten en landschapsarchitecten van de lokale autoriteiten van Saint-Cirq-Lapopie en het departement Lot. De eerste zorg van het team was om een ​oplossing te vinden die het dorp in staat stelt een nieuwe jeugd te vinden en tegelijkertijd trouw te blijven aan zijn ziel.

Een Schréder SIGNATURE oplossing Schréder SIGNATURE stelde voor om de NAJACOISE-lantaarn op maat te maken met een eerbetoon aan Saint-Cirq-Lapopie. Deze bootst de architectonische details van het dorp na, met diamanten in een reeks. Hun positionering is gekozen om het licht op een ideale manier te verspreiden. De massieve delen, die in het bovenste deel van de kap geleidelijk toenemen, laten het licht naar boven vervagen. Met de ronde vorm van het armatuur met diamantpatronen, de balans tussen dichte vormen en openingen, en het gebruikte materiaal en de kleur, creëert de hele lantaarn harmonie tussen het verlichtingsensemble en zijn omgeving. Warmwitte LEDs (2700K) benadrukken de Lot-steen en brengen zijn warme kant naar voren, terwijl een uithouder met de historische esthetiek het ensemble compleet maakt.

Licht ontwerp Philippe Gieu

98

99

Saint-Cirq-Lapopie - FRANKRIJK

«Het patroon herinnert aan de architectonische details van Saint-Cirq-Lapopie. Diamanten worden omgevormd tot een spel van vormen en openingen, die geleidelijk het licht laten vervagen.»

FABIEN NASTORG Directeur van de Technische Dienst - Lot Departmental Federation of Energies

100

101

Boedapest Re-creatie van de historische lantaarns gecombineerd met 21e-eeuwse efficiëntie en verbonden technologie HONGARIJE

102

103

Boedapest – HONGARIJE

Een plaats Boedapest is zowel een hoofdstad als een provincie en vormt het centrum van het grootstedelijk gebied van Boedapest, dat 33% van de bevolking van Hongarije omvat. Dózsa György út ligt in de wijk Liget, een bruisend deel van de stad. Deze 2 km lange laan, omzoomd met banken, kantoren, een diplomatieke wijk en restaurants, heeft bloeiende woon- en zakengemeenschappen. Het is ook een weg die wordt bewandeld door de vele toeristen die de Hongaarse hoofdstad bezoeken om het Heldenplein, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, te bezoeken.

Een behoefte In 2015 lanceerde de Hongaarse regering het Liget Budapest Project - een enorm 4-jarig project om het grootste en meest iconische openbare park en de buurt van Boedapest volledig te vernieuwen. Als onderdeel

van dit project en in lijn met de doelstelling van de stad om het

energieverbruik en de CO2-uitstoot tegen 2030 met 30% te verminderen ten opzichte van 2005, moest de verlichting op de drukke Dózsa György út worden vervangen. De uitdaging was om een ​duurzame verlichtingsoplossing te installeren die het historische karakter van deze laan zou beschermen en versterken en de veiligheid op de weg en paden zou garanderen.

Een Schréder STUDIO oplossing Op zoek naar de nieuwste technologie om een ​geschikte LED-erfgoedverlichtingsoplossing te leveren, nam de stedenbouwkundige contact op met Schréder STUDIO. Ze gingen de uitdaging aan om precies dezelfde lantaarn te creëren die het Heldenplein verlichtte, en zo de link met dit historische plein te behouden en de laan de 21e eeuw in te leiden. Na vele jaren geleden de originele lantaarns te hebben gebouwd, is ons ontwerpteam begonnen met het integreren van de nieuwste LED-technologie om een ​authentiek armatuur met uitstekende prestaties te leveren. Schréder STUDIO integreerde nieuwe energiezuinige optieken om de vereiste verdeling over deze grote laan en voetpaden te bieden, zonder oververlichting of opdringerig licht te produceren. Er is gekozen voor een warmwitte kleurtemperatuur om een ​warme en gastvrije omgeving te creëren, meer in overeenstemming met de sfeer die wordt geboden door de oude natriumlampen die de laan verlichten. De lantaarns waren vooraf uitgerust met NEMA sockets, aangezien de stad ervoor heeft gekozen om het Schréder EXEDRA-beheersysteem te installeren om de verlichting buiten de piekuren te dimmen, met de optie om het systeem in de toekomst te schalen om gegevens te verzamelen en te transporteren voor smart city toepassingen.

104

105

Boedapest – HONGARIJE

«We gaven Schréder STUDIO een behoorlijke technische uitdaging en zijn blij met het resultaat. Ze hebben onze erfgoedlantaarns met zoveel aandacht voor detail gereproduceerd en leveren uitstekende prestaties zonder het historische ontwerp te verloochenen.»

BENJAMIN GYŐRI Smart Consultant - Gemeenteraad van Boedapest

106

107

Vitré Dynamische verlichting om een ​wandeling over de historische paden te begeleiden FRANKRIJK

108

109

Vitré - FRANKRIJK

Een plaats De stad Vitré, gelegen in Ille-et-Vilaine (Bretagne), is een middeleeuwse stad die bekend staat om zijn rijke geschiedenis en monumenten uit de afgelopen eeuwen.

Een behoefte De gemeente wilde haar nachtelijke imago vernieuwen en verlichting opnemen in de toeristische strategie van de stad, terwijl de inwoners de rijkdom van het architectonisch erfgoed en de schoonheid van de stad konden herontdekken dankzij een route door het historische hart. Het doorkruist de stad en leidt naar de rand van de Promenade du Val, een toeristische plek vol geschiedenis. Het project om deze route te verlichten is toevertrouwd aan de lichtontwerpers van de bureaus Quartiers Lumières en Noctiluca.

Een Schréder SIGNATURE oplossing Schréder SIGNATURE werkte aan een maatwerk oplossing van het SHUFFLE post-top armatuur. Het kreeg een kap met patronen geïnspireerd op de canvashandel. Deze doeken werden vroeger door de lokale bevolking gemaakt en door schepen naar het buitenland geëxporteerd. Het idee was om ‘‘een historisch knipoog te geven aan wandelaars tijdens hun dag- en nachtwandelingen’’, legt Lionel Bessières uit, lichtontwerper bij het bureau Quartiers Lumières. De keuze uit warm witte LEDs (2700K) zorgt voor een warme sfeer. De geïntegreerde bewegingssensoren stemmen het verlichtingsniveau af op de aanwezigheid van mensen om lichtvervuiling tot een minimum te beperken en het behoud van flora en fauna te waarborgen. Met dit verlichtingsplan wordt de ontdekking van het historische hart van de stad en haar erfgoed geleid door geavanceerde technologie die perfect is geïntegreerd in het erfgoed- aspect van de plek.

Licht ontwerp Rozenn Le Couillard (Noctiluca) Lionel Bessières (Quartiers Lumières)

110

111

Vitré - FRANKRIJK

«Een eigentijds ontwerp om de bezoekers onder te dompelen in het verleden.»

ROZENN LE COUILLARD & LIONEL BESSIÈRES Lichtontwerper bij bureau Noctiluca & Lichtontwerper bij bureau Quartiers Lumières

112

113

Pairi Daiza Oplossing op maat om de biodiversiteit te respecteren en de activiteit van de dierentuin te ondersteunen BELGIË

114

115

Pairi Daiza – BELGIË

Een plaats Pairi Daiza, een particuliere dierentuin en botanische tuin op het terrein de voormalige abdij van Cambron in Brugelette (België), neemt bezoekers mee op een reis rond de wereld. Dit park van 65 hectare, met veel historische gebouwen en eeuwenoude bomen, herbergt meer dan 7.000 dieren van over de hele wereld. Actief in tal van wetenschappelijke programma’s voor de bescherming en het fokken van bedreigde diersoorten, hopen de eigenaren bezoekers bewust te maken van de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur.

Een behoefte De dierentuineigenaren, die bezoekers voortdurend nieuwe ervaringen bieden, besloten de openingstijden te verruimen tot in de avond en thema-avonden en diverse shows te verzorgen. Ze hadden een verlichtingsoplossing nodig die de biodiversiteit van het park en zijn uitzonderlijke landschap zou behouden, discreet in het landschap zou passen, functionele en sfeervolle verlichting zou bieden en zou fungeren als ondersteuning voor een geluidssysteem, WiFi en bewegwijzering.

Een Schréder STUDIO oplossing Het belangrijkste criterium voor de verlichting was om de dieren niet te storen. Pairi Daiza koos voor 6 m hoge SHUFFLE’s en 3,2 m hoge ‘mini’-versies uitgerust met drie verlichtingsmodules en gezandstraalde lichtkappen. Ze werden allemaal op maat gemaakt door Schréder STUDIO. De kolommen zijn geschilderd in een specifieke kleur, praktisch identiek aan cortenstaal om letterlijk op te gaan in het landschap. Bewust dat mensen tegenwoordig hun ervaringen willen delen op sociale media en toegang tot internet willen opzoeken, wilden de eigenaren gratis wifi op het hele terrein aanbieden. Dankzij de modulariteit van de SHUFFLE konden de toegangspunten in de kolom worden geïntegreerd, wat een discrete maar esthetische oplossing oplevert zonder impact op het landschap. Pairi Daiza had specifieke verzoeken om achtergrondmuziek uit te zenden om bezoekers onder te dompelen in elke wereld en om aankondigingen te doen tijdens de shows. Elke kolom is uitgerust met twee hoogwaardige luidsprekers om geluid van hoge kwaliteit te garanderen. Ook de bewegwijzering in het park moest worden vernieuwd. Omdat de dierentuin voortdurend groeit en nieuwe diensten aanbiedt, was een gebruiksvriendelijk, flexibel systeem nodig. De SHUFFLE-kolommen, die gunstig over het hele terrein zijn geplaatst, vormden de ideale ondersteuning voor de borden. Schréder STUDIO creëerde en integreerde specifieke steunen en bevestigingsclips op de kolom om de individuele borden gemakkelijk te veranderen.

116

117

Page 1 Page 2-3 Page 4-5 Page 6-7 Page 8-9 Page 10-11 Page 12-13 Page 14-15 Page 16-17 Page 18-19 Page 20-21 Page 22-23 Page 24-25 Page 26-27 Page 28-29 Page 30-31 Page 32-33 Page 34-35 Page 36-37 Page 38-39 Page 40-41 Page 42-43 Page 44-45 Page 46-47 Page 48-49 Page 50-51 Page 52-53 Page 54-55 Page 56-57 Page 58-59 Page 60-61 Page 62-63 Page 64-65 Page 66-67 Page 68-69 Page 70-71 Page 72-73 Page 74-75 Page 76-77 Page 78-79 Page 80-81 Page 82-83 Page 84-85 Page 86-87 Page 88-89 Page 90-91 Page 92-93 Page 94-95 Page 96-97 Page 98-99 Page 100-101 Page 102-103 Page 104-105 Page 106-107 Page 108-109 Page 110-111 Page 112-113 Page 114-115 Page 116-117 Page 118-119 Page 120-121 Page 122-123 Page 124-125 Page 126-127 Page 128-129 Page 130-131 Page 132-133 Page 134-135 Page 136-137 Page 138

ch.schreder.com

Powered by