Schréder - Studio/Signature

Lorient - FRANKRIJK

Een plaats Lorient, een stad in het departement Morbihan in Bretagne, staat bekend om zijn beroemde interkeltische festival.

Een behoefte Als onderdeel van de herontwikkeling van het Jules Ferry-park wilden de autoriteiten de identiteit van de stad benadrukken, een groene oase creëren en de as die de stad met de zee verbindt, versterken. De Rambla langs het park en de openbare verlichting stonden centraal in deze nieuwbouw.

Een Schréder SIGNATURE oplossing Lichtontwerper Lucas Goy (Les Eclaireurs) en zijn projectmanager Cindy Gaillard kozen voor Schréder SIGNATURE om de lokale identiteit te versterken. Lucas Goy besloot uit te gaan van een van de krachtige symbolen van Bretagne: de hoofdtooi van de Bigoudenen. De hoofdtooi, met zijn cilindrische vorm, is afkomstig van een traditionele Bretonse kunst genaamd ‘’picot bigouden‘’. Vrouwen van Bigouden haken dit kant al sinds de jaren 1900. Het masker van de YOA-armaturen is ontworpen met roestvrij staal. Het reproduceert nauwkeurig het kantpatroon van de hoofdtooi en zijn cilindrische vorm. ‘‘We hebben de kleur van het masker als detail genomen’’, legt Lucas Goy uit. ‘‘Het in wit gelakte armatuur is een eerbetoon aan de elegante, smetteloze hoofdtooi.’’ Met zijn patroon dat doet denken aan kant, is het masker dag en nacht een onderscheidend element. Door de decoratieve kant te combineren met de functionele behoefte aan verlichting, vond Lorient een kosteneffectieve manier om de Rambla onder te dompelen in een rustige sfeer die bezoekers en bewoners uitnodigt om te wandelen.

Licht ontwerp Lucas Goy en Cindy Gaillard (Les Eclaireurs agency)

50

51

Powered by