Schréder - Studio/Signature

Utrecht – NEDERLAND

Een plaats Utrecht is de op drie na grootste stad en gemeente van Nederland, de gelijknamige provinciehoofdstad en dichtstbevolkte stad. Utrecht herbergt de Universiteit Utrecht, de grootste universiteit van Nederland, en verschillende andere instellingen voor hoger onderwijs. Door de centrale ligging in het land is het een belangrijk vervoersknooppunt voor spoor- en wegvervoer. De gemeente Utrecht lanceerde een herontwikkelingsplan voor het gebied rond het treinstation van de stad om de verkeersopstoppingen te verminderen door de lokale bevolking aan te moedigen om met de fiets en het openbaar vervoer te reizen. Ector Hoogstad Architecten kreeg de opdracht om de grootste fietsenstalling ter wereld onder het Centraal Station te bouwen.

Een behoefte Als onderdeel van de herontwikkeling is de straat voor het station omgevormd tot een groot voetgangersplein, dat het Centraal Station, het winkelcentrum Hoog Catherijne en het historische centrum met elkaar verbindt, om de bereikbaarheid te verbeteren en een ontmoetingsruimte te bieden, te ontspannen, eten, winkelen of zelfs een fiets te repareren. Een enorme iconische honingraatachtige luifel werd geïnstalleerd om een ​opvallende functie te creëren die het plein zou markeren en droge oversteek mogelijk zou maken. Het dak geeft een spannende en verrassende architectonische dimensie aan het gebied en moet ‘s nachts schitteren.

Een Schréder STUDIO oplossing Arup, aangesteld om een ​origineel verlichtingsontwerp voor dit plein te maken, nam contact op met Schréder STUDIO om een ​oplossing op maat te ontwikkelen die verborgen moest worden in de grote kolommen die de overkapping ondersteunen en bijdroegen aan de algehele strakke esthetiek. In samenwerking met BAM Bouw en Techniek heeft ons ontwerpteam een ​armatuur ontwikkeld dat voldoet aan de visie van Arup op het gebied van prestaties, duurzaamheid en levensduur. Geïnstalleerd in de kolommen, werken de spiraalvormige fittingen als zowel up- als downlights om een ​perfecte, uniforme output te garanderen die het plein én de indrukwekkende luifel verlicht. De gezellige nachtelijke sfeer nodigt uit om elkaar te ontmoeten, te ontspannen, langer te blijven en optimaal te profiteren van de voorzieningen, waardoor lokale bedrijven een boost krijgen. Het resultaat is een veilige, gastvrije en duurzame openbare ruimte voor de gemeenschap.

Project partners Ector Hoogstad Architects Arup BAM Bouw en Techniek

44

45

Powered by