Schréder - Studio/Signature

Lavelanet - FRANKRIJK

Een plaats De gemeente Lavelanet, gelegen in de Ariège, aan de voet van de Pyreneeën, staat bekend om zijn rijke industriële activiteit en zijn verleden verbonden met de textielindustrie. Lavelanet besloot naar de toekomst te kijken en een opleving voor de stad te creëren.

Een behoefte Daarom heeft de gemeente in overleg met haar bevolking het plan ‘Lavelanet 2050’ opgesteld. Dit bestaat uit het herontwikkelen van een aantrekkelijk stedelijk centrum en het toegankelijk maken voor alle gebruikers door zachte mobiliteit te bevorderen. De eerste fase van het project (2017) bestond uit de verlenging van het fietspad en de Avenue Elzas Lorraine. Dit werk, uitgevoerd door het bureau Architecture & Paysage, had tot doel het stadscentrum nieuw leven in te blazen en de toegang voor voetgangers, fietsers en toeristen te vergemakkelijken via een begroeide en veilige route.

Een Schréder STUDIO oplossing Geleid door de wens om het algemene imago van de stad te veranderen, stelde het bureau Quartiers Lumières voor om belangrijke identiteitselementen aan te brengen bij de ingangen van de gemeente. Lionel Bessières, de directeur, besloot te starten met YOA armaturen, een standaard Schréder-armatuur, om de installatie- en onderhoudskosten te verlagen. Schréder SIGNATURE paste het YOA-armatuur aan door het toevoegen van een masker waarvan de patronen zijn geïnspireerd op ‘’gekaarde wol’’, een categorie textiel gemaakt door het weven van korte en ontwarde vezels, een specialiteit in Lavelanet tussen 1945 en 1975. Met deze combinatie kan de stad de identiteit benadrukken en een uniek ontwerp creëren naar het beeld van Lavelanet. Het verlichtingsschema maakt gebruik van moderne technologie en omvat bi-power- regeling om ‘s nachts energiebesparingen te genereren en tegelijkertijd de leefomgeving van de bewoners te verbeteren. ‘’De maskers van de lantaarns zijn strak en eenvoudig, waardoor het mogelijk is om de geschikte verlichtingsniveaus te behouden die passen in het dag- en nachtlandschap’’, legt Lionel Bessières uit. Deze elegante en iconische oplossing benadrukt de identiteit en het erfgoed van Lavelanet en is tegelijkertijd gericht op de toekomst.

Licht ontwerp Lionel Bessières (Quartiers Lumières)

38

39

Powered by