Schréder - Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

A fenntarthatóság mindig is a Schréder négy alapvető értékének egyike volt. Hírnevünk most úgy öregbítjük, hogy elkötelezett munkánkkal folyamatosan minimalizáljuk saját és ügyfeleink ökológiai lábnyomát.

Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság A hulladék minimalizálása a teljesítmény megtartása mellett

A Schréder napjainkban

A fenntarthatóság mindig az egyik alapvető érték volt a Schrédernél. Hírnevünket úgy építettük, hogy közben minimalizáltuk a saját és ügyfeleink ökológiai lábnyomát..

Mit tesz a bolygóért a Schréder?

Tartós termékek Munkásságunk során termékeinket mindig úgy terveztük, hogy azok kiállják az idő próbáját. Víz-, por-, ütés-, rezgés- és hőállóság… Mindent lemérünk és tesztelünk, hogy biztosak lehessünk abban, hogy termékeink ellenállnak a legszélsőségesebb környezeti hatásoknak, és a lehető legtovább működőképesek maradnak.

Technológia Egy világítótest működése közben gyakorolja a legnagyobb hatást környezetre, az energiafelhasználás révén. A Schréder folyamatosan új technológiákat fejleszt, amelyek csökkentik az energiafogyasztást (LED technológia, optimalizált optika, vezérlési rendszerek, napelemes megoldások…).

Tervezés Házon belüli fejlesztőmérnökeink folyamatosan dolgoznak termékeinken, hogy csökkentsék a felhasználandó alapanyagok mennyiségét. A lámpák kompaktabbak, és a burkolatuk is vékonyabb, miközben ugyanolyan strapabírók maradnak. Ezenfelül elkötelezettek vagyunk az olyan környezetbarát anyagok használata mellett, mint az üveg és az újrahasznosított alumíniumöntvények. Újrahasznosítás Minden Schréder leányvállalat helyi partnerekkel áll kapcsolatban, akik a helyi szabályozással összhangban gondoskodnak az életciklusuk végét elért termékek összegyűjtéséről, tárolásáról, szállításáról és kezeléséről. Ezek a partnerkapcsolatok biztosítják, hogy az alkatrészek újra felhasználásával bezáruljon a kör. Ezen felül a Schréder igény esetén további információt nyújt a feleslegessé vált alkatrészek újrahasznosításról vagy gyűjtéséről.

3

Újrahasznosító partnerek

El-kretsen

Elretur

RecOlight

ElektroEko

WeCycle

LLC

Interseroh

Recupel

Asekol

Electro-Coord

UFH

Recolamp

Recylum

SLRS

Ecolamp

Amb3E

Ecolum

AGID

Információ Hogy minden ügyfelünk tiszta képet kaphasson lámpáink környezeti hatásáról, a Schréder egy független ügynökséggel közösen kifejlesztett egy életciklus-analizáló eszközt (Instant LCA), az ISO 14040:2006 elveinek megfelelve. Az eredmények a termék környezeti hatásait bemutató adatlapon (PEP: Product Environmental Profile) találhatók.

Gyárak Minden gyárunk ISO 14001:2015 tanúsítvánnyal rendelkezik, ami elismeri a környezetvédelmi törekvéseinket. Minden gyárnak van egy terve, amit a minőségirányítási igazgató léptetett életbe. A terv javítja az erőforrások felhasználásának hatékonyságát és a hulladékkezelést.

4

Belső használatra

Mi a következő lépés? Sok fényfont, amit még az 1970-es években telepítettünk, ma is működik. Erre nagyon büszkék vagyunk, de a bolygónk érdekében tennünk kell egy lépést előre. Egyik célunk, hogy bolygónk határait tiszteletben tartva éljünk, ezért egy újabb koncepciót integrálunk a fenntarthatósággal kapcsolatos törekvéseink közé: a körforgást.

Mi a körforgás? A körforgás főleg a bolygó és a profit szemszögéből koncentrál a fenntarthatóságra. Célja, hogy csökkentse a környezetterhelést az összes felhasznált alapanyag körkörös áramoltatásával. Főleg a hagyományos lineáris gazdaság („Vedd meg, majd dobd el!”) ellentétjeként definiálható. Egy körforgásos gazdaságban a termékek egy olyan hálózat részeivé válnak, amelyben addig használják azokat, ameddig csak lehetséges. Később a lehetőségek függvényében újra felhasználják, felújítják, javítják vagy újrahasznosítják a termékeket. A körforgásos gazdaság tipikusan négy koncentrikus körrel ábrázolható. A belső körök a nagyértékű tevékenységeket és folyamatokat jelölik, kifelé haladva pedig kivonódnak a maradványértékek, amíg a termék újra nem hasznosul.

alapanyagok kinyerése

alkatrészellátás

újrahasznosítás

gyártás

alkatrészek kinyerése

felújítás

1. Javítás A termék műszaki és gazdasági élettartamának növelését célzó tevékenységek. 2. Felújítás A termék újragyártása és újraértékesítése élettartama végén 3. Alkatrészek kinyerése A termékekben található értékes alkatrészek kinyerése és azok eladása vagy felhasználása más termékekben. 4. Újrahasznosítás Anyagok újrahasznosítása és visszaléptetése a gazdaságba.

szétosztás

javítás

felhasználó

égetés és szeméttelep

5

Körforgásos gazdasági startégiánk

A környezetet legkevésbé terhelő termékek kifejlesztése átlátható módon

A Schréder körforgásos intézkedései

A körforgás kódolása • A Schréder tudja, hogy a körforgásos gazdaságot már a termék megtervezésekor figyelembe kell venni. Jelenleg folyamatban van egy olyan termékcsalád kifejlesztése, amelybe már eleve kódolva van a körforgás. A jövőbeli fejlesztések és az újrahasznosítás már a koncepció megszületésekor számításba lettek véve olyan tervezési irányelvek alkalmazásával, amelyek egyszerűvé teszik az alkatrészek eltávolítását, és elősegítik a szabványos alkatrészek használatát. Retrofit kit • A technológia gyorsan fejlődik. Néhány 10 évvel ezelőtt telepített berendezés már elavultnak számít elektronikai szempontból, de maguk a lámpatestek még jó állapotban vannak. A probléma megoldása érdekében különféle retrofit megoldásokat fejlesztettünk ki, amelyek belehelyezhetők a meglévő lámpatestekbe. Ezzel lehetővé tesszük, hogy a városok csökkentett környezetterhelés mellett részesülhessenek a legújabb technológiákból, mivel csak az elavult alkatrészeket kell kicserélni.

Circle Light Label

• Miután alaposan megvizsgáltuk termékeink újrahasznosíthatóságát, úgy döntöttünk, hogy bevezetjük a „Circle Light” termékcímkét. A címke egyértelműen jelzi az ügyfelek számára, hogy az adott termék mennyire illeszkedik a körforgásos gazdaságba, 12 objektív szempont alapján.

Szervíz app • Világítótesteink élettartamának növelése érdekében egy okoscímke programot fejlesztünk. A termék életciklusának minden fázisát számításba vesszük, hogy az ügyfél megkaphassa a megfelelő információt és támogatást a megfelelő időben. Az új alkalmazásnak köszönhetően a karbantartás sokkal egyszerűbbé válik, mivel a termék specifikációi és az alkatrészek listája bármikor elérhető (vezérlőrendszer nélkül is). Többek között fejlesztéseket is ajánlunk majd, hogy megőrizzük a termék hatékonyságát és teljesítményét.

6

Belső használatra

www.schreder.com

Copyright© 2020. Január - Schréder Magyarország Zrt. (székhely: 2084 Pilisszentiván, Tópart 2; adószám: 10174328-2-13) A kiadványban szereplő információk, leírások és illusztrációk kizárólag az érdeklődők általános jellegű tájékoztatásának célját szolgálják. Tekintettel a termékek tökéletesítésére irányuló folyamatos fejlesztő - munkára, a termékek jellemzőit és tulajdonságait, mind a műszaki adatok (pl. ábrák, képek, szövegek, adatok), mind a választék vonatkozásában értesítés nélkül módosíthatjuk. Termékeink országonként eltérőek lehetnek. A kiadványban szereplő termékek jellemzői, tulajdonságai, illetve műszaki adatai az egyes termékek általános jellemzőinek tekinthetők, és nem képezik sem szerződés, sem az általános szerződés feltételek részét. A Schréder Magyarország Zrt. nem vállal felelősséget

a jelen kiadványban szereplő adatok pontosságáért, naprakészségért, illetve azok hiányosságáért. További információkért kérjuk, forduljon munkatársunkhoz.

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8

ch.schreder.com

Powered by