Schréder - Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Mi a következő lépés? Sok fényfont, amit még az 1970-es években telepítettünk, ma is működik. Erre nagyon büszkék vagyunk, de a bolygónk érdekében tennünk kell egy lépést előre. Egyik célunk, hogy bolygónk határait tiszteletben tartva éljünk, ezért egy újabb koncepciót integrálunk a fenntarthatósággal kapcsolatos törekvéseink közé: a körforgást.

Mi a körforgás? A körforgás főleg a bolygó és a profit szemszögéből koncentrál a fenntarthatóságra. Célja, hogy csökkentse a környezetterhelést az összes felhasznált alapanyag körkörös áramoltatásával. Főleg a hagyományos lineáris gazdaság („Vedd meg, majd dobd el!”) ellentétjeként definiálható. Egy körforgásos gazdaságban a termékek egy olyan hálózat részeivé válnak, amelyben addig használják azokat, ameddig csak lehetséges. Később a lehetőségek függvényében újra felhasználják, felújítják, javítják vagy újrahasznosítják a termékeket. A körforgásos gazdaság tipikusan négy koncentrikus körrel ábrázolható. A belső körök a nagyértékű tevékenységeket és folyamatokat jelölik, kifelé haladva pedig kivonódnak a maradványértékek, amíg a termék újra nem hasznosul.

alapanyagok kinyerése

alkatrészellátás

újrahasznosítás

gyártás

alkatrészek kinyerése

felújítás

1. Javítás A termék műszaki és gazdasági élettartamának növelését célzó tevékenységek. 2. Felújítás A termék újragyártása és újraértékesítése élettartama végén 3. Alkatrészek kinyerése A termékekben található értékes alkatrészek kinyerése és azok eladása vagy felhasználása más termékekben. 4. Újrahasznosítás Anyagok újrahasznosítása és visszaléptetése a gazdaságba.

szétosztás

javítás

felhasználó

égetés és szeméttelep

5

Powered by