Schréder - BREEAM

Olyan megoldásokat fejlesztünk, amelyek segítségével ügyfeleink megszerezhetik a BREEAM tanúsítványt. Fedezze fel, miként tesszük ezt!

BREEAM A fenntartható jövő szolgálatában

1

Schréder és a Fenntarthatóság

A fenntarthatóság mindig a Schréder alapvető értékei közé tartozott.

Felelős gyártóként a termék teljes élettartama alatt figyelembe vesszük a környezetvédelmi szempontokat, a nyersanyagok kiválasztásától a lámpatest gyártásán keresztül az üzemeltetésig és az életciklus végi kezelésig. Célunk, hogy olyan termékeket fejlesszünk, amelyek a legkisebb hatást gyakorolják a környezetükre, mindezt átlátható módon.

Független családi vállalkozásként ma is Jules Schréder vállalkozói szelleme és elvei vezetnek minket. A szakértelem, a szenvedély, az innováció és a fenntarthatóság ösztönöz minket arra, hogy úgy formáljuk a világítást, hogy az mindenki biztonságát és jóllétét szolgálja, a közterületektől a magasabb kockázatú helyszínekig, például raktárakban és gyárakban, ahol a rosszul megvilágított munkahelyek baleseteket okozhatnak.

2

Mi a BREEAM? A BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) a világ egyik legismertebb fenntarthatósági minősítési rendszere épületek, közösségek és infrastruktúrák számára, amelyet az angol Épületkutatási Intézet (BRE) fejlesztett ki. Minőségi indikátorként arra ösztönzi a piac szereplőit, hogy az épületek tervezésekor vegyék figyelembe a fenntarthatóságot, illetve az épületben található termékek környezeti hatásait. A BREEAM átfogó értékelést ad az építési koncepcióról, 9 fő kategória figyelembe vételével. Minden kategóriát kreditekkel értékel, amelyek súlyozással kiadják az épület végső pontszámát. A szintek a “megfelelt”-től a “kiemelkedő”-ig terjednek.

Csökkentse az üzemeltetési költségeket, járuljon hozzá a jólléthez, és növelje az ingatlan értékét. BREEAM (2020 Augusztus): 2310170

REGISZTRÁLT

591906

TANÚSÍTVÁNY

Kategóriák, maximális pontszámok és tanúsítási szintek *

MAN HEA ENE TRA WAT

16

17

MAT WST LE POL INN

17

7

28

13

12

12

10

10

*A maximális pontszámok kis mértékben eltérhetnek az épület típusának függvényében.

3

Schréder és

A Schréder megoldásaival 17 kredit szerezhető a BREEAM felmérésen (a BREEAM International New Construction 2016 alapján*). Az alábbiakban látható elemzést az Encon független mérnökiroda végezte.

MAXIMÁLIS PONTSZÁM

BELTÉRI VILÁGÍTÁS *

KÜLTÉRI VILÁGÍTÁS *

VEZÉRLÉSI MEGOLDÁS *

KATEGÓRIÁK

MAN03 Felelősségteljes építési gyakorlatok

6

2

2

2

MENEDZSMENT (MAN)

MAN04 Üzembe helyezés és átadás

4

3

3

3

MAN05 Utógondozás

3

2

2

2

HEA01 Vizuális komfort

4

1

1

1

EGÉSZSÉG ÉS JÓLÉT (HEA)

HEA06 Megközelíthetőség

2

1

1

1

ENE01 Energiafelhasználás és szénkibocsátás csökkentése ENE02 Energiafelhasználás nyomon követése

15

2

2

2

ENERGIA (ENE)

2

0

0

2

ENE03 kültéri világítás

1

0

1

1

NYAERSANYAG (MAT)

MAT01 Életciklus hatás

6

1

1

1

POL04 Éjszakai fényszennyezés

SZENNYEZÉS (POL)

1

0

1

1

INNOVÁCIÓ (INN)

10

1

1

1

További műszaki információk: www.schreder.com

*A pontszámok országonként kis mértékben eltérhetnek.

4

a BREEAM

5

BREEAM követelmények MAN 03 FELELŐS ÉPÍTÉSI GYAKORLATOK 6 Schréder megoldás: környezeti tanulmány

Minden Schréder termékre vonatkozóan készül környezeti tanulmány. Minden nyersanyag, folyamat és szállítási követelmény (a beszállítótól a szerelősoron keresztül az ügyfélig) részletesen belekerül az életciklus-elemzésbe. A dokumentumok kérésre elérhetők a helyi értékesítőinknél.

PONT

2

2

2

CÉL

Az olyan építkezések támogatása, amelyeket környezetvédelmi és szociális szempontok figyelembe vételével kezelnek felelős, számonkérhető módon.

FELTÉTELEK Az építkezés hatásainak nyomon követése - max. 2 pont Építési anyagok és hulladék elszállítása

MAN 04 ÜZEMBE HELYEZÉS ÉS ÁTADÁS

4

Schréder megoldás: kulcsrakész megoldás szállítása

Átfogó megközelítést alkalmazunk a teljes körű megoldások nyújtása érdekében a tervezéstől az értékesítés utáni szolgáltatásokig. Felvázolunk egy tervet, szükség esetén a BIM fájlok felhasználásával, és a teljes projek alatt támogatást nyújtunk beleértve a telepítést, az üzembe helyezést, a tesztelést és a jóváhagyást. Értékesítés utáni szolgáltatásokat is nyújtunk. Célunk a zökkenőmentes telepítés elősegítése minimális fennakadásokkal, hogy ön végig nyugodt lehessen.

PONT

3

3

3

CÉL

A jól megtervezett átadási és üzembe helyezési folyamat támogatása, amely megfelel az épületlakók igényeinek.

FELTÉTELEK

Üzembe helyezési, tesztelési menetrend és felelősségek - max. 1 pont • Meglévő üzembe helyezési menetrend • A vonatkozó szabványok azonosítása • A pojektcsapat egy alkalmas tagjának kinevezése Üzembe helyezési szolgáltatások - max. 1 pont

• Összetett szolgáltatásokkal és rendszerekkel rendelkező épület esetében egy üzembe helyezésért felelő szakembert jelölnek ki. • Egyszerű szolgáltatások esetén ezt a szerepet betöltheti egy erre alkalmas csapattag a projektből. Átadás - max. 1 pont

• Felhasználói kézikönyv elkészítése • Lakók képzésének előkészítése

6

MAN 05 UTÓGONDOZÁS

3

Schréder megoldás: Smart Label

A Schréder Smart Label lehetővé teszi, hogy az épület tulajdonosai minden fontos információhoz hozzáférjenek a világítással kapcsolatban. Egy berendezés meghibásodása esetén használhatják a hibaelhárító segédet, és követhetik az utasításokat a hiba okának feltárása érdekében, elháríthatják azt, és szükség esetén alkatrészeket is rendelhetnek a javításhoz.

PONT

2

2

2

CÉL

Átadás utáni szolgáltatások nyújtása a tulajdonos vagy a lakók részére a használat első évében az épület megfelelő működésének biztosítása érdekében.

FELTÉTELEK

Utógondozás - max. 1 pont • Operatív infrastruktúra és erőforrások megléte átadás utáni szolgáltatások nyújtásához • Energia- és vízfogyasztási adatok nyomon követése legalább 12 hónapon keresztül Szezonális üzembe helyezés - max. 1 pont • Szezonális üzembe helyezési tevékenységek elvégzése 12 hónapon keresztül, miután az épületet használatba veszik

HEA 01 VIZUÁLIS KOMFORT

4

Schréder megoldás: fényérzékelő és lencse

A természetes fény kihasználásával LED berendezéseink az adott körülményekkel harmóniában működhetnek. Ez azt eredményezi, hogy a világítás szintje folyamatosan az ideális szinten marad. Fényérzékelők segítségével a rendszer folyamatosan nyomon követi a természetes fény szintjét, és annak megfelelően szabályozza a LED-ek fényerejét. Lencséinket házon belül tervezzük az optimális teljesítmény elérése érdekében anélkül, hogy feláldoznánk a vizuális komfortot: 16-os UGR * értékkel rendelkező megoldásaink is vannak.

PONT

1

1

1

CÉL

Annak biztosítása, hogy már tervezéskor figyelembe vegyék a mesterséges fény vezérelhetőségét a legjobb vizuális teljesítmény és kényelem érdekében.

FELTÉTELEK

Nagyfrekvenciás előtétek minden fénycsőhöz vagy LED berendezéshez Külső és belső világítási szintek, zónák és vezérlés • Világítási paraméterek megfelelnek a legjobb gyakorlatnak • Világítási szintek (lux) • UGR korlátok (káprázás elkerülése) • Uniformitás aránya (egyenletes eloszlás) • Helyi szabvány EN 12464 (lux szintek) • A belső világítás zónákra van osztva, melyek külön vezérelhetők

*UGR = unified glare rating

7

HEA 06 MEGKÖZELÍTHETŐSÉG

2

Schréder megoldás: uniformitás és mozgásérzékelés

A világításnak fontos szerepe van az épület biztonságos megközelíthetőségének a folyamatos biztosításában. Applikációs mérnökeink a legideálisabb lumencsomagokat és fényeloszlásokat ajánlják a kiemelkedő egyenletesség elérése érdekében, hogy elkerüljék a sötét foltok kialakulását, ezzel megfelelve a biztonsági elvárásoknak. Mozgásérzékelő alkalmazásával biztosítható, hogy a világítás fokozatosan változzon, biztonságos környezetet garantálva.

PONT

1

1

1

CÉL

Hatékony intézkedések elősegítése, amelyek támogatják az épület biztonságos megközelíthetőségét.

FELTÉTELEK

Biztonságos megközelíthetőség - max. 1 pont • A bekötőutak, gyalogos útvonalak és kerékpárutak világítása összhangban van az országos ajánlásokkal.

ENE 01 ENERGIA- FELHASZNÁLÁS ÉS SZÉNKIBO- CSÁTÁS CSÖKKENTÉSE

15

Schréder megoldás: energiahatékonyság

Folyamatosan új technológiákat fejlesztünk a berendezéseink energiafogyasztásának csökkentése érdekében. Ezenkívül a berendezések beállíthatók úgy, hogy dimmeljenek vagy teljesen kikapcsoljanak, ha egy megadott ideig nincs mozgás a területen. Ezek a technológiák biztosítják, hogy ne legyen fölösleges energia elpazarolva üres helyek megvilágítására, például ritkán használt raktárak esetében.

PONT

2

2

2

CÉL

Olyan épületek elismerése, amelyek hatékony tervezés révén minimalizálják energiafelhasználásukat.

FELTÉTELEK

Az épület energiateljesítményének definiálása egy erre megfelelő kalkulációs szoftver segítségével. • A felmért épület összehasonlítása az elvárt elméleti értékekkel • Elvárt értékek = az ASHRAE szabvány helyi szabályozása (ha a helyi szabályok engedékenyebbek) • Minimum 6 pont szükséges a “kiváló” minősítéshez • Minimum 10 pont szükséges a “kiemelkedő” minősítéshez Energia modellezési tanulmány és szakképzett mérnök szükséges • Modellező szoftver = a számítási módszer az állam vagy a BRE által hitelesítve (országfüggő) • Hitelesített szoftver: Designbuilder, TRNSYS, EPB-Software 3G

8

ENE 02 ENERGIAFOGYASZTÁS NYOMONKÖVETÉSE

2

Schréder megoldás: Vezérlőrendszer - OWLET és ABS *

Vezérlőrendszereink segítségével részletesen nyomon követhető a világítási rendszer energiafogyasztása. Ráadásul, használhatják ugyanazt a kommunikációs protokollt, mint a többi szolgáltatás, így részévé válhatnak egy átfogó integrált energiagazdálkodási tervnek (világításvezérléssel és szolgáltatásokkal). A testre szabható jelentés lehetővé teszi a létesítmény vezetői számára, hogy folyamatosan nyomon kövessék az energiaköltségeket és a megtakarításokat a teljes létesítményre nézve. * vezérlési rendszer

PONT

0

0

2

CÉL

Energia részmérések támogatása, ami elősegíti az üzemi energiafogyasztás mérését.

FELTÉTELEK

Nagyobb energiafogyasztó rendszerek külön mérése - max. 1 pont • Ha egy fogyasztó fogyasztása több mint az éves fogyasztás 10%-a egy adott energiaforrásra vonatkozóan, akkor azt a fogyasztót külön is mérni kell. Emeletek külön mérése - max. 1 pont • A legtöbb esetben emeletenként kell részmérést végezni, vagy részlegenként, ha egy emeleten több különálló részleg van

ENE 03 KÜLTÉRI VILÁGÍTÁS

1

Schréder megoldás: optimalizált külső terek

Mivel a kültéri világítás ugyanolyan fontos, mint a beltéri, ezért a külső terek, például rakodóterek és parkolók megvilágítására is vannak megoldásaink. Termékek széles választékát kínáljuk, amelyek megfelelnek az ön összes világítási igényének. Ezek a megoldások optimális energiafogyasztással bírnak, és alkalmazkodnak a környezethez a fényszennyezés minimalizálása érdekében (CPLL).

PONT

0

1

1

CÉL

Kültéri használatra szánt energiahatékony világítóberendezések használatának elősegítése

FELTÉTELEK

• Az építkezés területén lévő kültéri berendezések kezdeti hatásfoka nem kevesebb 60 lumen / Watt-nál • Minden kültéri világítóberendezés automatikusan vezérelt, ezzel megakadályozva a folyamatos világítást napközben, illetve azokon a területeken, ahol csak időszakosan van gyalogos forgalom.

9

MAT 01 ÉLETCIKLUS HATÁSOK

6

Schréder megoldás: Circle Light Label

Berendezéseink körforgásos gazdaságba illeszthetőségének alapos kielemzése után úgy döntöttük, bevezetjük a “Circle Light” termékcímkét. Ez a címke jelzi az ügyfelek számára a termék körkörösségét. Egyértelműen jelöli azokat a termékeket, amelyek 12 feltétel alapján optimálisan illeszkednek a körforgásos gazdaságba. A címke kiegészíti a termék élettartam-elemzését, tejes képet adva annak fenntarthatóságáról.

PONT

1

1

1

CÉL

A megfelelő életciklus-értékelési eszközök és alacsony környezeti hatással bíró anyagok használatának az elismerése és elősegítése az épület teljes életciklusa alatt.

FELTÉTELEK

Az épület elemei által a környezetre gyakorolt hatások felmérése életciklusuk alatt • Építőanyagok, szolgáltatások és tereprendezés • Építési alapanyagok kiértékelése életciklus-kiértékelő eszközzel (LCA) > BREEAM MAT1 kalkulátor szükséges (5 pont)

POL 04 ÉJSZAKAI FÉNYSZENNYEZÉS CSÖKKENTÉSE

1

Schréder megoldás: Tiszta Éjszaka

A Schréder szakértelme a fotometria és a világítási tanulmányok terén kulcs fontosságú a megfelelő világítás megfelelő helyen történő biztosítása szempontjából. Vezérlőrendszereink lehetővé teszik fényáram-szabályozási programok alkalmazását és az igény szerinti világítást. Ezenkívül kiegészítőket is fejlesztettünk, amelyekkel garantálható, hogy a fény káprázás és fényszennyezést minimalizálva jusson oda, ahol arra szükség van.

PONT

0

1

1

CÉL

Biztosítani, hogy a kültéri világítás csak a szükséges területeket világítsa meg, és a felfelé irányuló világítás minimális legyen, valamint a szükségtelen, zavaró fényszennyezés visszaszorítása és az energiafogyasztás csökkentése, illetve annak biztosítása, hogy a környező ingatlanok ne szenvedjenek el kellemetlenségeket.

FELTÉTELEK

Minden kültéri világítás (kivéve a biztonsági világítást) automatikusan lekapcsolható 23:00 és 7:00 között A biztonsági világítás megfelel a CIE 150-2003 és CIE 126- 1997 szabványoknak Maximális fényerő (cd/m²) előírás szerint

10

INN 01 INNOVÁCIÓ

10

Schréder megoldás: Innováció a Schrédernél

Az innováció a Schréder vérében van. Az elmúlt 113 évben a Schréder úttörő volt a világítástechnikában. Több száz szabadalmat nyújtottunk be. 2015-ben útjára indítottuk a SHUFFLE-t, ami az első intelligens moduláris felépítésű világítási rendszer volt a piacon, amely a világításon túlmenően is korszerű technológiákat foglalt magába - kapcsolódási lehetőségeket (4G és WiFi), biztonságot (térfigyelő kamerák és pánikgomb), mobilitást (elektromosautó-töltő), a közösségi tájékoztatást (hangszórók közleményekhez és zenéhez) és érzékelőket.

PONT

1

1

1

CÉL

Az építőipari innováció elősegítése a fenntarthatósági előnyök felismerésével (amelyek nem részei a szabványos BREEAM problémáknak).

FELTÉTELEK

• Példás teljesítmény a meglévő BREEAM problémák terén ÉS/VAGY • Innovációs alkalmazás(ok) • Minden alkalmazásra vonatkozóan: a BRE értékelése szükséges

B UILDING R ESEARCH

E STABLISHMENT E NVIRONMENTAL A SSESSMENT M ETHOD

11

www.schreder.com Copyright© 2020. December - Schréder Magyarország Zrt. (székhely: 2084 Pilisszentiván, Tópart 2; adószám: 10174328-2-13) A kiadványban szereplő információk, leírások és illusztrációk kizárólag az érdeklődők általános jellegű tájékoztatásának célját szolgálják. Tekintettel a termékek tökéletesítésére irányuló folyamatos fejlesztőmunkára, a termékek jellemzőit és tulajdonságait, mind a műszaki adatok (pl. ábrák, képek, szövegek, adatok), mind a választék vonatkozásában értesítés nélkül módosíthatjuk. Termékeink országonként eltérőek lehetnek.A kiadványban szereplő termékek jellemzői, tulajdonságai, illetve műszaki adatai az egyes termékek általános jellemzőinek tekinthetők, és nem képezik sem szerződés, sem az általános szerződés feltételek részét. A Schréder Magyarország Zrt. nem vállal felelősséget a jelen kiadványban szereplő adatok pontosságáért, naprakészségért, illetve azok hiányosságáért. További információkért kérjuk, forduljon munkatársunkhoz.

12

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12

www.schreder.com

Powered by