Schréder - Рішення для пішохідних переходів

Schréder давно і успішно займається підвищенням безпеки пішохідних переходів. Наша передова технологія LED освітлення в поєднанні з найсучаснішою оптикою забезпечує ідеальні рішення для зменшення ризиків аварій за участю водіїв і пішоходів.

Пішохідні переходи Світлові рішення, які рятують життя

Зміст

12

06

Факти і цифри

Положення та стандарти

08

Деякі ключові поняття

12

Правила і стандарти

16

16

Типові розмітки

Типові розмітки

20

Наші рішення

Наші проекти

26

28

Системи керування

28

Наші проекти

2

Іштван Лашкай керівник бізнес-сегменту - дороги

Загибелі пішоходів можна уникнути

Дивлячись на статистику ДТП, я з жахом дізнався, скільки пішоходів щорічно гине в наших містах. Вони, безперечно, є одними з найвразливіших учасників дорожнього руху. Моя перша думка: як таке взагалі трапляється, коли ми маємо технологію для запобігання цим трагедіям. Позаяк аварії в місцях, де вразливі користувачі стикаються з транспортними засобами, часто мають трагічні наслідки, Schréder розробила конкретні і доступні рішення для підвищення безпеки в таких місцях. Якість освітлення пішохідних переходів безпосередньо пов’язана з рівнем небезпеки. Разом з нашими партнерами ми хочемо допомогти містам зменшити смертність на дорогах і продовжуємо інвестувати в підвищення безпеки усіх учасників дорожнього руху.

3

Наші зобовʼязання Разом заради нашого Майбутнього Компанія Schréder розробила цілісну стратегію сталого розвитку всієї компанії під назвою «Разом заради нашого майбутнього». Наші зобовязання структуровані за трьома напрямками, які охоплюють відповідні пріоритетні цілі ООН в сфері сталого розвитку (ЦУР). Сталий розвиток вбудовано в нашу стратегію, структуру, процеси та культуру. Робота таким чином – єдиний шлях до справді позитивних і довготривалих переваг. Просування активної мобільності і безпеки для всіх за допомогою найкращих світлових рішень на ринку – це спосіб створення сталої цінності для громад.

ЗАРАДИ НАШИХ ЛЮДЕЙ

Відповідальність за наших людей шляхом забезпечення особистісного росту, різноманітності і дотримання прав людини.

Основні напрямки: › Гендерна рівність › Права людини

ЗАРАДИ НАШОЇ ПЛАНЕТИ

Відповідальність за нашу планету шляхом скорочення власного впливу і впливу наших клієнтів на довкілля.

ЗАРАДИ НАШОЇ ГРОМАДИ

Відповідальність за нашу громаду шляхом абсолютно позитивного впливу еаших рішень на суспільство. Основні напрямки: › Освітлення з позитивним соціальним впливом › Збереження екосистем фауни і флори

Основні напрямки: › Вуглецеві викиди компанії › Енергоефективність наших світильників › Циркулярна економіка

4

«Ми створюємо значущі моменти для людей в громадському просторі, роблячи їх безпечними, комфортними і сталими.»

Ніколас Кетген Директор з інновацій – Schréder

5

Факти і цифри Безпека на дорогах – важлива проблема міст

5

1

з

1

загиблих на дорогах ЄС – пішохід

3

ПІК АВАРІЙ

2

смертей на дорогах – в межах міста 73 %

припадає на ранок і смеркання впродовж робочого тижня

4

5

+4 700 пішоходів щороку гинуть в ДТП на території країн ЄС.

1

2

з

загиблих пішоходів – це літні люди віком від 65 років. Діти та молодь (0-24) складають 16% кількості загиблих пішоходів.

6

СУХОЇ ПОВЕРХНІ 3/4

Дорожнє покриття було сухим у 75% випадків загибелі пішоходів.

Джерело: European Road Safety Observator

6

5 основних завдань освітлення пішохідних переходів 1 3 4 5 2 Вирізнення переходу від довкілля Видимість пішоходів за будь-яких умов Заохочення пішоходів до безпечного переходу дороги Мінімізація засліплень водіїв і пішоходів Підвищення пильності водія

7

Деякі ключові поняття Кілька фактів про пішохідні переходи

Вертикальна/горизонтальна освітленість

Горизонтальна освітленість

Вертикальна освітленість

Горизонтальна освітленість дозволяє пішоходу бачити дорожню розмітку і правильно користуватися пішохідним переходом. Вертикальна освітленість допомагає водіям вчасно розпізнати пішохода.

80 люкс

40 люкс

20 люкс

Горизонтальне освітлення

Вертикальне освітлення

8

Топографія пішохідного переходу

Пішохідний перехід - це обмежена, проте дуже структурована зона, на якій діють певні стандарти і правила. Важливо розуміти топографію цієї місцевості.

Напрямок поширення світла

Зона очікування

Ширина пішохідного переходу

Вісь пішохідного переходу

Зона очікування

9

Деякі ключові поняття

Видимий колірний контраст

Контраст, який створюється колірною температурою, відмінною від навколишнього освітлення дороги, є ефективним способом виділити пішохідний перехід і привернути увагу водіїв.

10

Пішохід в полі зору водія

В умовах міста увага водія природно сконцентрована приблизно на 100 метрів вперед під кутом близько 5°. Тому важливо, аби пішохід завчасно з’являвся в полі його зору. Вертикальна освітленість пішохода має дозволити водієві побачити його і відреагувати відповідним чином. На швидкості 50 км/год середньостатистичному водієві потрібно близько 43 метрів до повної зупинки.

60м

90м

11

Правила і стандарти Що кажуть правила?

Пішохідні переходи — це ділянки дороги, де життєво важлива хороша взаємодія між пішоходами і водіями. Для створення максимально безпечних умов всім учасникам дорожнього руху потрібне правильне освітлення.

12

Належне освітлення підвищує безпеку на пішохідних переходах, які мають бути чітко видимими за будь-яких погодних умов і в будь-який час доби. Освітлення забезпечує водієві найкращі умови для розуміння ситуації на дорозі та розпізнавання пішоходів, а пішоходам - дозволяє зорієнтуватися на місцевості, пішохідному переході та в транспортних засобах, що наближаються. CIE дає рекомендації і вказівки щодо принципів і рівнів освітлення доріг (в тому числі пішохідних переходів), а також методики розрахунків і проведення замірів. Національні органи стандартизації згодом перетворюють ці рекомендації на локальні стандарти . На міжнародному рівні немає узгодженого визначення належного освітлення пішохідних переходів і способів його проектування. Однак існуючі правила зазвичай рекомендують високий рівень контрасту. Вони наголошують на необхідності вирізнення пішоходів, здебільшого за рахунок сили світла чи колірної температури.

Позитивні контрастні рішення є кращим варіантом для пішохідних переходів, освітлених спеціальними світильниками з асиметричним розподілом світла. Ці світильники мають спеціальний розподіл світла, адаптований до розташування світильника, незалежно від того, знаходиться він праворуч чи ліворуч від дороги та напрямку руху.

ДЕЯКІ БАЗОВІ ПРИНЦИПИ ЗАГАЛЬНОГО ЗАСТОСУВАННЯ:

- Горизонтальна освітленість пішохідного переходу повинна бути в 3 рази більшою за горизонтальну освітленість проїжджої частини на краю переходу (але не більшою, ніж у 4 рази); - Зони розрахунку горизонтальної та вертикальної освітленості мають включати всю ширину проїжджої частини та ширину пішохідного переходу, в тому числі зони очікування.

13

Що далі?

На шляху до нового спеціалізованого підходу

Робоча група, до складу якої входять Фонд розвитку цивільного будівництва, університети Гданська і Варшави, а також Науково-дослідний інститут доріг і мостів, нещодавно розробила рекомендації для освітлення пішохідних переходів. Ця наукова робота пропонує конкретний спосіб підвищення безпеки пішоходів. Група пропонує запровадити нові класи освітлення (PC) для світлових рішень, призначених для пішохідних переходів. Мета таких рішень —створити чіткий позитивний контраст для силуетів пішоходів з точки зору водія.

Такий підхід враховує вимоги до яскравості освітлення доріг та світла, що відбивається на пішоходів. Ці рекомендації поки не оформлені як нормативні документи і стандарти, проте можуть бути такими в найближчій перспективі, оскільки зараз органи стандартизації займаються переглядом існуючих документів.

ОСВІТЛЕННЯ ДОРІГ

ОСВІТЛЕННЯ ПІШОХІДНОГО ПЕРЕХОДУ

Точки A, B, C, D, E, F

Перед і за пішохідним переходом

Площина

Вертикальна однорідність освітлення об’єкту

Горизонтальна однорідність освітлення об’єкту

Середня горизонтальна освітленість

Середня вертикальна освітленість

Мінімальна вертикальна освітленість (E vAv )

Середня яскравість (L Av )

Середня освітленість (E Av )

Клас М

Клас PC

(E vAv )

(E hAv ) люкс (мін)

(U oV )

(U oh )

кд/м2 (мін)

люкс (мін)

люкс (мін)

люкс (мін)

Мін

Мін

M1 M2 M3 M4 M5

2.00 1.50 1.00 0.75 0.50

50 30 20 15 10

Низька потреба в спеціальному рішенні для пішохідних переходів

PC1 PC2 PC3 PC4

75 50 35 25

0.35 0.35 0.35 0.35

75 50 35 25

0.4 0.4 0.4 0.4

5.0 4.0 4.0 3.0

M6

0.30

7.5

PC5

15

0.35

15

0.4

2.0

(1) Рекомендації з організації безпечного пішохідного руху - Рекомендації щодо правильного освітлення пішохідних переходів. Дослідницький проект Фонду розвитку цивільного будівництва, Гданського технологічного університету та Науково-дослідного інституту доріг і мостів, у партнерстві з Варшавським технологічним університетом.

14

C

0,5м

0,5м 0,5м

B

D

Зона очікування

A

E

F

Вісь пішохідного переходу

Зона очікування

10

Зона очікування

9

8

20

7

19

6

18

30

5

17

29

4

16

28

3

15

27

2

14

26

1

13

25

12

24

11

23

22

Вісь пішохідного переходу

21

Зона очікування

15

Типові розмітки

Максимальна безпека та візуальний комфорт

ОДНОСТОРОННІЙ РУХ

Один світильник здатен освітити пішохідний перехід на дорозі з однією чи двома смугами руху або на широкій дорозі з велодоріжкою.

16

ОДНОСТОРОННІЙ РУХ – ТРИ СМУГИ РУХУ

На протилежній стороні дороги знадобиться другий світильник.

17

Типові розмітки

ДВОСТОРОННІЙ РУХ – ЧОТИРИ СМУГИ РУХУ

Необхідно мінімум 2 світильники, щоб створити позитивний контраст для руху в обох напрямках.

18

19

Наші рішення

Спеціальні оптики для широкого асортименту світильників

Понад половину всіх смертей припадає на дорожньо-транспортні пригоди, які відбуваються після настання темряви, незваєжаючи на те, що вночі рух транспорту куди менший, ніж вдень.

За умов якісного освітлення, кількість ДТП скорочується в середньому на 30%, а в кращому випадку цей показник зростає втричі. Здатність водія помічати небезпеку та уникати ДТП погіршується на погано освітлених пішохідних переходах. Правильне освітлення значно покращує видимість, розширює поле зору водія, робить перешкоди більш помітними і дозволяє завчасно їх виявляти.

Компанія Schréder має великий досвід в підвищенні безпеки на пішохідних переходах. Наші провідні світлодіодні технології у поєднанні з сучасною оптикою, розробленою спеціально для таких застосувань, забезпечують ідеальну фотометрію, що допомагає містам зменшити ризик аварій за участю автомобілістів і пішоходів.

20

Компанія Schréder розробила оптику LensoFlex®2 і LensoFlex®4 Зебра для вирішення завдань щодо безпеки на пішохідних переходах, зберігши при цьому естетичну узгодженість освітлювальних приладів в міському довкіллі.

Наша спеціальна оптика забезпечує візуальний комфорт водіям та пішоходам, допомагаючи їм безпечніше користуватися громадським простором. Асиметричний розподіл світла дає високий рівень вертикальної освітленості пішохода з точки зору водія. Водночас сам пішохідний перехід отримує високий горизонтальний рівень освітленості, який дозволяє помітити його з великої відстані.

Біле світло, поєднане з різким асиметричним світлорозподілом, є дуже ефективним рішенням для освітлення пішохідних переходів. Наші світильники для пішохідних переходів мають високий рівень захисту (не менше IP 66), щоб якомога довше зберегти початкову продуктивність установки освітлення.

21

Наші рішення

Деякі наші світильники можна використовувати для освітлення пішохідних переходів

ІЗІЛЮМ

ТЕСЕО

ПІАНО

АМПЕРА

22

НЕОС LED

ЙОА

ФЛЕКСІЯ

Кронштейн, необхідний для ідеального результату Якщо опора розташована надто далеко від дороги, вінцева установка є недоречною з точки зору фотометрії. Для правильного розташування світильника та оптимального розподілу світла на пішохідному переході необхідно використовувати кронштейн. Широкий вибір з понад 30 кронштейнів сучасного і класичного дизайну, адаптованих до різних типів кріплення світильників, дозволяє Schréder запропонувати вам ідеальне світлове рішення.

23

Наші рішення ШАФЛ:

більше, ніж освітлення

24

Розумна колона ШАФЛ пропонує унікальні можливості для підвищення безпеки за рахунок модульної конструкції, яка може інтегрувати пристрої безпеки, такі як камери відеоспостереження, системи звукового сигналу або тривожну кнопку. Світильник, оснащений оптикою Зебра і змонтований на кронштейні ШАФЛ, забезпечує відповідну колірну температуру, силу та розподіл світла, необхідні для ідеального освітлення пішохідних переходів.

Кронштейн для консольного кріплення Ø60мм (додатковий світильник з оптикою Зебра)

Прицільна камера для спостереження за місцевістю

Камера QuadView для огляду на 360°

Аналоговий або цифровий

Інтерком з активацією в один дотик для запуску аварійних сценаріїв

водонепроникний динамік для аудіо сповіщень

25

Системи керування

Schréder EXEDRA - платформа віддаленого керування

Schréder EXEDRA – це система дистанційного керування для моніторингу, обліку та управління мережею освітлення. Це комплексне рішення, побудоване на відкритих стандартах та протоколах. Schréder EXEDRA пропонує унікальне поєднання найсучасніших технологій та простого у використанні веб-інтерфейсу для керування освітлювальними приладами через безпечне інтернет-з’єднання у будь-який час. Завдяки двосторонній передачі даних можна відслідковувати робочий стан, енергоспоживання і можливі несправності світильника. Schréder EXEDRA можна комбінувати з різними датчиками для створення адаптивних сценаріїв освітлення. Завдяки розширеним можливостям аналізу даних, представлених як візуально, так і у звітах, Schréder EXEDRA є потужним інструментом для підвищення ефективності, обгрунтування і прийняття рішень.

Ключові переваги

• Розумна і відкрита система, сумісна з пристроями і платформами інших виробників • Сценарії «освітлення на вимогу» з можливістю оновлення в будь-який час (двосторонній зв’язок) • Одна система для всього міста (не лише пішохідних переходів) • Платформа для вирішення нових завдань в майбутньому, з врахуванням розвитку технологій • Сумісність із контролерами/датчиками NEMA та Zhaga-D4i

26

Адаптація в режимі реального часу

Schréder EXEDRA використовує відкриті стандарти і протоколи для створення архітектури, здатної безперешкодно взаємодіяти з програмними та апаратними рішеннями третіх сторіх. Хорошим прикладом цього є те, що ми запропонували місту Брюссель. Ми створили інноваційну систему розумного вуличного освітлення Буа-де-ла-Камбре, великого міського парку на півдні міста. Там ми підключили світильники до потоків даних в режимі реального часу, що дозволило підвищити безпеку, комфорт та економію енергії. Дані збиралися не датчиками, встановленими на світильниках, а через онлайн-платформи в інтернеті. Для запуску сценаріїв використовувалися три типи даних в режимі реального часу: • погодні умови; • рух; • розташування пішохідних переходів. Дані, що надходили з баз даних, дозволили системі Schréder EXEDRA забезпечити оптимальні рівні освітлення з кожної світлоточки і, за необхідності, кожних 15 хвилин адаптувати світловий потік до умов реального часу.

27

Наші проекти

Портімао (Португалія) - світильники НЕОС LED

Женева (Швейцарія) - світильники АМПЕРА

28

Ломжа (Польща) - світильники СТИЛЯЖ 29

Наші проекти

Гвадалахара (Іспанія) - світильники НЕОС LED

Белград (Сербія) - світильники НЕОС LED

Аліканте (Іспанія) - світильники АМПЕРА

30

Анс (Бельгія) - світильники НЕОС LED

Льєж (Бельгія) - світильники ПІАНО

Бабольна (Угорщина) - світильники ТЕСЕО

31

ua.schreder.com

Copyright © Schréder S.A. 2021 Виконавчий редактор: Stéphane Halleux - Schréder S.A. - rue de Mons 3 - B-4000 Льєж (Бельгія). Інформація, описи та ілюстрації подані лише для ознайомлення. Внаслідок швидкого розвитку технологій і постійного вдосконалення, характеристики світильників можуть змінюватися без попередження. Окрім того, можуть існувати відмінності в характеристиках відповідно до вимог окремих країн.

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32

www.schreder.com

Powered by