Schréder - Gyalogátkelők tervezése

A Schréder már régóta sikeresen dolgozik a gyalogos-átkelőhelyek biztonságának javításán. Fejlett intelligens LED-technológiánk a legmodernebb optikával kombinálva tökéletes megoldásokat nyújt a városoknak az autósok és a gyalogosok baleseti kockázatának csökkentésére.

Gyalogátkelők Életmentő világítási megoldások

Tartalom

12

06

Tények és számok

Előírások és szabványok

08

Néhány kulcsfogalom

12

Előírások és szabványok

16

16

Tipikus elrendezések

Tipikus elrendezések

20

Megoldásaink

Néhány projektünk

26

28

Vezérlési megoldások

28

Néhány projektünk

2

Laskai István Üzletágvezető, útvilágítás

A statisztikák láttán elborzadtam, amikor megtudtam, mennyi gyalogos veszíti életét városainkban minden évben. Kétségkívül a forgalom legvédtelenebb résztvevői közé tartoznak. Az első kérdésem az volt, hogy hogyan lehetséges ez, miközben rendelkezésünkre áll a technológia, amellyel megelőzhetők ezek a tragédiák. A Schréder különleges és elérhető megoldásokat fejlesztett ki, amelyekkel biztonságosabbá tehetők a védtelen emberek és a járművek találkozási pontjai. Az itt történő balesetek gyakran tragikus kimenetelűek. A gyalogátkelők világításának a minősége közvetlenül összefügg a veszély mértékével. Partnereinkkel közös felelősségünk a városok támogatása a halálos közúti balesetek számának csökkentésében, folyamatosan a biztonság fokozására törekszünk. A halálos balesetek elkerülhetők

3

Elköteleződésünk Együtt a Jövőnkért A Schréder kidolgozott egy átfogó, vállalati szintű fenntarthatósági stratégiát, amely az “Együtt a Jövőnkért” nevet kapta. Ez a törekvés az ENSZ fontosabb Fenntartható Fejlődési Céljait (FFC) magába foglaló három tengelyre épül. A fenntarthatóság beágyazódott stratégiánkba, struktúránkba, folyamatainkba és kultúránkba. Ez az egyetlen módja a valóban pozitív és tartós előnyök elérésének. A biztonság népszerűsítése a piacon elérhető legjobb világítási megoldásokkal az egyik módja a fenntartható értékek létrehozásának a közösségek számára.

AZ EMBEREINKÉRT

Felelősséget vállalunk embereinkért, és támogat- juk növekedésüket a sokszínűség és az emberi jogok tiszteletben tartásával.

Hangsúlyos területek: › Nemi diverzitás › Emberi jogok

A BOLYGÓNKÉRT Felelősséget vállalunk a bolygónkért saját és ügyfeleink környezeti hatásának csökkentésével.

A KÖZÖSSÉGÜNKÉRT

Felelősséget vállalunk közösségünkért azáltal, hogy megoldásainkon keresztül határozottan pozitív hatást gyakorlunk a társadalomra. Hangsúlyos területek: › Pozitív társadalmi hatású világítás › Az állat- és növényvilág tiszteletben tartása

Hangsúlyos területek: › Vállalati karbonlábnyom › Berendezéseink energiahatékonysága › Körforgásos gazdaság

4

«Az emberek jelentőségteljes pillanatokat élhetnek át a közterületeken, amelyeket biztonságossá, kényelmessé és fenntarthatóvá teszünk.»

Nicolas Keutgen Innovációs vezérigazgató – Schréder

5

Tények és számok A biztonság folyamatos fejtörést okoz a városok számára

halálos áldozat az EUban gyalogos 1 -ből

5

1

3

hét közben kora reggel és kora este történik A LEGTÖBB BALESET

2

A halálos közúti balesetek 73%-a városi utakon történik 73 %

4

5

+4700

2.

Minden

gyalogos hal meg minden évben közúti balesetben az EU területén

gyalogos áldozat 65 év feletti. A gyerekek és a fiatal felnőttek (0-24 év) az áldozatok 16%-át teszik ki.

6

AZ ESETEK 3/4-ÉBEN 3/4

a baleset idején száraz útviszonyok voltak.

Forrás: Európai Közlekedésbiztonsági Megfigyelőközpont

6

Az 5 legnagyobb kihívás gyalogátkelők esetében 1 3 4 5 2 Az átkelő megkülönböztetése a környezetétől A gyalogosok láthatóvá tétele minden körülmények között A gyalogosok A káprázás minimalizálása a gyalogosok és az autósok számára Az autósok éberségének fokozása

bátorítása a biztonságos átkelésre

7

Néhány kulcsfogalom Néhány dolog, amit érdemes tudni a gyalogátkelőkről

Függőleges/vízszintes megvilágítás

Vízszintes megvilágítás

Függőleges megvilágítás

A vízszintes világítás segít a gyalogosoknak észrevenni az útjelöléseket, és megfelelően használni az átkelőt. A függőleges világítás az autósoknak segít észrevenni a gyalogosokat.

80 lux

40 lux

20 lux

Függőleges világítás

Vízszintes megvilágítás

8

Egy gyalogátkelő elrendezése

A gyalogátkelő egy korlátozott, de erősen kodifikált terület, amelyre szabványok és szokások vonatkoznak. Fontos megérteni a terület elrendezését, hiszen a várakozó zóna megvilágításáról sem feledkezhetünk meg.

Fénykibocsátás iránya

Várakozó zóna

Átkelő szélessége

Átkelő tengelye

Várakozó zóna

9

Néhány kulcsfogalom

Látható színkontraszt

A környező útvilágítástól eltérő színhőmérséklet által generált kontraszt hatékony módja a gyalogátkelő kiemelésének és az autósok figyelmének a felkeltésének.

10

Gyalogos az autós szemével

Városi környezetben az autósok figyelme körülbelül 100m-es távolságra összpontosul, 1°-os szögben. Ezért fontos, hogy a gyalogos időben megjelenjen a látótérben. A gyalogos függőleges megvilágításának lehetővé kell tennie, hogy a sofőr észrevegye a gyalogost, és reagálni tudjon. 50km/h sebesség mellett egy átlagos autónak 43m-re van szüksége ahhoz, hogy megálljon.

60m

90m

11

Előírások és szabványok Mit mondanak a szabályok?

A gyalogátkelők olyan útszakaszok, ahol létfontosságú a gyalogosok és az autósok együttműködése. A megfelelő világítás elengedhetetlen a biztonságos körülmények biztosításához.

12

A világítás fokozza a gyalogátkelők biztonságát, mivel azoknak különböző időjárási körülmények között és különböző napszakokban is látszódniuk kell. A Schréder fenntartható világítási megoldása kiváló körülményeket biztosít az autósok számára a forgalmi helyzet felismeréséhez, és a gyalogosok észrevételéhez, a gyalogosok számára pedig a környezet, a gyalogátkelő és a közeledő járművek felméréséhez. A CIE ajánlásokat és iránymutatásokat kínál az útvilágítás (beleértve a gyalogátkelőket) szabályaira és szintjeire vonatkozóan, valamint számítási és mérési módszereket. A nemzeti szabványügyi testületek aztán helyi szabványokká alakítják ezeket az ajánlásokat. Nemzetközi szinten nincs egységesen definiálva a gyalogátkelők megfelelő világítása, de a meglévő szabályozások általában erős kontrasztot ajánlanak. Kihangsúlyozzák, hogy a gyalogosoknak jól láthatóvá kell válniuk, főként a

világítás szintje vagy a színhőmérséklet által. A pozitív kontrasztot kínáló megoldásokat preferálják az aszimmetrikus fényeloszlással rendelkező dedikált berendezésekkel megvilágított gyalogátkelőhelyeken. Ezek a berendezések különleges fényeloszlással rendelkeznek, amelyek az út jobb vagy bal oldalán elhelyezkedő világítótesthez és a forgalom irányához vannak igazítva.

ÁLTALÁBAN ÉRVÉNYES ALAPELVEK:

- A gyalogátkelő vízszintes megvilágítása az út vízszintes megvilágításának a háromszorosa kell legyen az átkelő szélénél (de nem szabad, hogy a négyszeresénél nagyobb legyen); - A vízszintes és függőleges világítás számításához használt zónáknak az út és az átkelő teljes szélességét magába kell foglalniuk, beleértve a várakozó zónáhelyeket. kat is.

13

Mi következik?

Egy új, dedikált megközelítés felé

Az Építőmérnökök Fejlesztési Alapját, a Gdański és a Varsói Egyetemet, valamint az Utak és Hidak Kutatóintézetét magába foglaló munkacsoport nemrég előállt a gyalogátkelők megvilágítására vonatkozó javaslatokkal (1) . Ez a tudományos munka egy konkrét módszert javasol a gyalogosok biztonságának maximalizálására. Új világítási osztályok (PC) bevezetését javasolják, kimondottan a gyalogátkelők világítási megoldásaihoz. A cél az, hogy az autósok

szemszögéből nézve erős kontraszt alakuljon ki a gyalogosok és a környezetük között. Ez a megközelítés figyelembe veszi az útvilágítási osztály által megkövetelt fénysűrűséget és a gyalogosokra visszaverődő fényt. Ezekből az irányelvekből még nem alakultak ki előírások és szabványok, de ez hamarosan megtörténhet, mivel a szabványosító testületek épp most vizsgálják az ajánlásokat.

ÚTVILÁGÍTÁS

ÚTVILÁGÍTÁS GYALOGÁTKELŐ-VILÁGÍTÁS

A, B, C, D, E, F pontok

A gyalogátkelő előtt és után

Síkok

Átlagos függőleges megvilágítás (E vAv )

Függőleges egyenletesség az objektumon (U oV )

Átlagos vízszintes megvilágítás (E hAv )

Vízszintes egyenletesség az objektumon (U oh )

Minimum függőleges megvilágítás (E vAv )

Átlagos fénysűrűség (L Av )

Átlagos megvilágítás (E Av )

M osztály

PC osztály

lx (min)

lx (min)

lx (min)

lx (min)

cd/m 2 (Min)

Min

Min

M1 M2 M3 M4 M5 M6

2.00 1.50 1.00 0.75 0.50 0.30

50 30 20

Low need for a specific pedestrian crossing solution

PC1 PC2 PC3 PC4 PC5

75 50 35 25

0.35 0.35 0.35 0.35 0.35

75 50 35 25

0.4 0.4 0.4 0.4 0.4

5.0 4.0 4.0 3.0 2.0

15 10

7.5

15

15

(1) A biztonságos gyalogos közlekedés szervezési irányelvei - Irányelvek a gyalogátkelők megfelelő megvilágításához. Az Építőmérnöki Fejlesztési Alap, a Gdański Műszaki egyetem és az Utak és Hidak Kutatóintézetének közös kutatási projektje, a Varsói Műszaki Egyetem közreműködésével.

14

C

0,5m

0,5m 0,5m

B

D

Várakozó zóna

A

E

F

Gyalogátkelő tengelye

Várakozó zóna

10

Várakozó zóna

9

8

20

7

19

6

18

30

5

17

29

4

16

28

3

15

27

2

14

26

1

13

25

12

24

11

23

22

Gyalogátkelő tengelye

21

Várakozó zóna

15

Tipikus elrendezések Maximális biztonság és vizuális kényelem

EGYIRÁNYÚ FORGALOM

Egyetlen világítótest képes megvilágítani egy gyalogátkelőt egy kétsávos úton.

16

EGYIRÁNYÚ FORGALOM HÁROMSÁVOS ÚTON

Egy második világítótestre is szükség lesz az út másik oldalán.

17

Tipikus kialakítások

KÉTIRÁNYÚ FORGALOM NÉGYSÁVOS ÚTON

Legalább két világítótestre van szükség a pozitív kontraszt előállításához a forgalom számára mindkét irányba.

18

19

Megoldásaink

Különleges optikák érhetők el világítótestek széles skálájához

A halálesetek több mint fele a sötétedés után történő ütközések miatt következik be, pedig a forgalom sokkal kisebb éjszaka, mint napközben.

Minőségi világítás mellett a közúti balesetek száma átlagosan 30%-kal csökken, a legjobb körülmények között pedig akár harmadára csökkenhet. A rosszul megvilágított gyalogátkelők esetében a sofőrök nehezebben veszik észre a veszélyeket és kerülik el a baleseteket. A megfelelő világítás jelentős mértékben javítja a láthatóságot, növeli a sofőr látóterét, jobban láthatóvá teszi az akadályokat, így azok hamarabb észrevehetővé válnak.

A Schréder már régóta sikeresen javítja a gyalogátkelők biztonságát. Fejlett LED technológiánk a kimondottanehhezazalkalmazáshoz fejlesztett korszerű optikákkal kombinálva tökéletes fotometriát biztosít, amely segítségével a városok csökkenthetik az autósokat és gyalogosokat érintő balesetek kockázatát.

20

A Schréder azért fejlesztette ki a LensoFlex ® 2 és LensoFlex ® 4 Zebra optikákat, hogy biztonságossá tegye a gyalogátkelőket, miközben megőrzi a világítótestek egységes megjelenését a városi környezetben.

Dedikált optikáink vizuális kényelmet nyújtanak az autósok és a gyalogosok számára egyaránt, hogy azok nagyobb biztonságban használhassák együtt a közterületeket. Az aszimmetrikus fényeloszlások magas függőleges világítási szintet kínálnak a gyalogosra nézve a sofőr szemszögéből. Ugyanakkor, a gyalogátkelő magas vízszintes világítási szintet kap, így már messziről jól láthatóvá válik.

A fehér fény és az éles aszimmetrikus fényeloszlás kombinációja egy rendkívül hatékony megoldást nyújt a gyalogátkelők megvilágításához. A gyalogátkelőkhöz szánt világítótestjeink is magas védettségi szinttel rendelkeznek (legalább IP 66) annak érdekében, hogy a lehető legtovább megőrizzék kezdeti teljesítményüket a telepítés élettartama alatt.

21

Megoldásaink

Néhány világítótestünk, amely alkalmas gyalogátkelők megvilágításához

IZYLUM

TECEO

PIANO

AMPERA

22

Karok a tökéletes végeredményhez

NEOS LED

YOA

FLEXIA

Ha az oszlop az úttól túl nagy távolságra található, az oszlopcsúcsos rögzítés nem ideális fotometriai szempontból. A legjobb egy megfelelő hosszúságú kar alkalmazása, amellyel megfelelően pozicionálható a világítótest, és optimális fényeloszlás érhető el a gyalogátkelőn. A több mint 30 karcsaláddal, amelyek közt a kortárs és a klasszikus kialakítás egyaránt megtalálható, és amelyek többféle rögzítési módhoz alkalmasak, a Schréder egészen biztosan képes lesz az ön számára szükséges megoldást szállítani.

23

Megoldásaink SHUFFLE:

a világításon túl

24

A SHUFFLE okos oszlop egyedi lehetőségeket kínál a biztonság fokozásához, köszönhetően moduláris kialakításának, amely biztonsági eszközök , például kamera, riasztó vagy pánikgomb integrálását teszi lehetővé . A SHUFFLE oszlopra rögzített, Zebra optikával ellátott világítótest megfelelő színhőmérsékletet, intenzitást és fényeloszlást kínál a gyalogátkelők tökéletes megvilágításához.

Világítótest kar Ø60 mm-es csatlakozóval (Zebra optikaval felszerelt kiegeszitő vilagitotesthez is alkalmas)

QuadView körkörös kamera a 360°-os megfigyeléshez

Célzó kamera a terület megfigyeléséhez

Analóg vagy digitális, időjárásálló hangszóró hangüzenetekhez

Egyérintéses távbeszélő vészhelyzet esetére

25

Vezérlési megoldások

Schréder EXEDRA távmenedzsment rendszer A Schréder EXEDRA egy távvezérlő rendszer világítási hálózatok nyomon követéséhez, méréséhez és kezeléséhez. Teljes körű megoldás, amely nyílt szabványokra és protokollokra épül. A Schréder EXEDRA a korszerű technológia és a könnyen használható webes kezelőfelület egyedi kombinációját kínálja a világítótestek vezérléséhez bármikor, biztonságos intenetkapcsolaton keresztül. A kétirányú kommunikációnak köszönhetően nyomon követhető a működés, az energiafogyasztás és az esetlegeges hibák. A Schréder EXEDRA szenzorok széles skálájával kombinálható a reszponzív világítási forgatókönyvek kialakításához. A fejlett adatelemző eszközök segítségével, amelyek vizuálisan és jelentésekben is képesek megjeleníteni az adatokat, a Schréder EXEDRA hatékony eszközzé válik, amely segíti a megalapozott döntések meghozatalát.

• Okos, nyílt és átjárható rendszer, amely kompatibilis más gyártók eszközeivel és platformjaival • Az igény szerinti világítási forgatókönyvek bármikor frissíthetők (kétirányú kommunikáció) • Ugyanaz a rendszer az egész városban • Jövőbiztos platform, amely együtt fejlődik a technológiával • Kompatibilis a NEMA és Zhaga-D4i vezérlőkkel/szenzorokkal Kiemelt tulajdonságok

26

Valós idejű alkalmazkodás

Az EXEDRA-val a Schréder nyílt szabványokra és protokollokra alapozva tervez olyan architektúrát, amely gond nélkül képes együttműködni más gyártók rendszereivel és platformjaival. Jó példa erre az, amit Brüsszel városának kínáltunk. Egy innovatív, okos közvilágítási megoldást kínáltunk nekik a Bois de la Cambre nevű nagy park mentén, amely a város déli részén található. Itt valós idejű adatfolyamokhoz kapcsoltuk a világítótesteinket a maximális biztonság, kényelem és energiamegtakarítás érdekében. Ezeket az adatokat nem a berendezésekre telepített szenzorok gyűjtik, hanem online platformokról származnak. Háromféle valós idejű és meglévő adatot használtunk a forgatókönyvek aktiválásához:

• időjárás; • forgalom; • gyalogátkelők helye.

A külső platformokról érkező adatok lehetővé tették, hogy a Schréder EXEDRA rendszer optimális világítási szinteket állítson be minden fényponthoz, és szükség esetén 15 percenként igazítsa azokat a körülményekhez.

27

Néhány projektünk

Bábolna (Magyarország) - Termék: TECEO LED

Geneva (Svájc) - Termék: AMPERA

28

Ans (Belgium) - Termék: NEOS LED

Liège (Belgium) - Termék: PIANO

Bábolna (Magyarország) - Termék: TECEO

29

Néhány projektünk

Guadalajara (Spanyolország) - Termék: NEOS LED

Belgrade (Szerbia) - Termék: NEOS LED

Alicante (Spanyolország) - Termék: AMPERA

30

Łomża (Lengyelország) - Termék: STYLAGE 31

www.schreder.com Copyright© 2021. December - Schréder Magyarország Zrt. (székhely: 2084 Pilisszentiván, Tópart 2; adószám: 10174328-2-13) A kiadványban szereplő információk, leírásokés illusztrációk kizárólag az érdeklődők általános jellegű tájékoztatásának célját szolgálják. Tekintettel a termékek tökéletesítésére irányuló folyamatos fejlesztőmunkára,a termékek jellemzőit és tulajdonságait, mind a műszaki adatok (pl. ábrák, képek, szövegek, adatok), mind a választék vonatkozásában értesítés nélkül módosíthatjuk.Termékeink országonként eltérőek lehetnek.A kiadványban szereplő termékek jellemzői, tulajdonságai, illetve műszaki adatai az egyes termékek általános jellemzőinektekinthetők, és nem képezik sem szerződés, sem az általános szerződés feltételek részét. A Schréder Magyarország Zrt. nem vállal felelősséget a jelen kiadványban szereplőadatok pontosságáért, naprakészségért, illetve azok hiányosságáért. További információkért kérjuk, forduljon munkatársunkhoz.

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32

ch.schreder.com

Powered by