Schréder - Gyalogátkelők tervezése

A világítás fokozza a gyalogátkelők biztonságát, mivel azoknak különböző időjárási körülmények között és különböző napszakokban is látszódniuk kell. A Schréder fenntartható világítási megoldása kiváló körülményeket biztosít az autósok számára a forgalmi helyzet felismeréséhez, és a gyalogosok észrevételéhez, a gyalogosok számára pedig a környezet, a gyalogátkelő és a közeledő járművek felméréséhez. A CIE ajánlásokat és iránymutatásokat kínál az útvilágítás (beleértve a gyalogátkelőket) szabályaira és szintjeire vonatkozóan, valamint számítási és mérési módszereket. A nemzeti szabványügyi testületek aztán helyi szabványokká alakítják ezeket az ajánlásokat. Nemzetközi szinten nincs egységesen definiálva a gyalogátkelők megfelelő világítása, de a meglévő szabályozások általában erős kontrasztot ajánlanak. Kihangsúlyozzák, hogy a gyalogosoknak jól láthatóvá kell válniuk, főként a

világítás szintje vagy a színhőmérséklet által. A pozitív kontrasztot kínáló megoldásokat preferálják az aszimmetrikus fényeloszlással rendelkező dedikált berendezésekkel megvilágított gyalogátkelőhelyeken. Ezek a berendezések különleges fényeloszlással rendelkeznek, amelyek az út jobb vagy bal oldalán elhelyezkedő világítótesthez és a forgalom irányához vannak igazítva.

ÁLTALÁBAN ÉRVÉNYES ALAPELVEK:

- A gyalogátkelő vízszintes megvilágítása az út vízszintes megvilágításának a háromszorosa kell legyen az átkelő szélénél (de nem szabad, hogy a négyszeresénél nagyobb legyen); - A vízszintes és függőleges világítás számításához használt zónáknak az út és az átkelő teljes szélességét magába kell foglalniuk, beleértve a várakozó zónáhelyeket. kat is.

13

Powered by