Schréder - Circulaire Economie

Duurzaamheid is altijd een van de vier fundamentele waarden van Schréder geweest. We hebben onze reputatie opgebouwd en tegelijkertijd onze ecologische voetafdruk en die van onze klanten geminimaliseerd. Meer weten?

Duurzaamheid, we richten ons op een circulaire economie Minimaliseer afval en behoud prestaties

Schréder heden

Duurzaamheid is altijd een van de vier fundamentele waarden van Schréder geweest. We hebben onze reputatie opgebouwd en tegelijkertijd onze ecologische voetafdruk en die van onze klanten geminimaliseerd. Wat doet Schréder al voor onze planeet?

Product met lange levensduur Door onze geschiedenis heen zijn onze producten altijd ontworpen om een lange levensduur te hebben. Water, stof, schokken, trillingen, warmte, wind, … alles wordt gemeten en getest om ervoor te zorgen dat onze armaturen bestand zijn tegen de zwaarste omstandigheden met een zo lang mogelijke levensduur.

Technologie De grootste impact van een armatuur, vanuit milieuoogpunt, ligt in de operationele fase, en meer specifiek, in de hoeveelheid energie die wordt verbruikt. Schréder ontwikkelt voortdurend nieuwe technologieën om het energieverbruik tot een minimum te beperken (LED technologie, geoptimaliseerde optieken, besturingsoplossingen…).

Product ontwerp Onze eigen R&D engineers werken voortdurend aan

productontwerp om het volume van de gebruikte materialen te verminderen. Armaturen zijn compacter en de dikte van de behuizingen is verminderd maar robuust gebleven. Daarnaast zetten we ons in om het gebruik van milieuvriendelijke materialen zoals glas en tweedehands aluminium gietstukken te maximaliseren.

Recycling Elke dochteronderneming van Schréder heeft een lokaal partnerschap om de inzameling, opslag, transport en einde levenduur van verlichtingsproducten te regelen in overeenstemming met de wet- en regelgeving. Deze partnerschappen zorgen ervoor dat de armatuurcomponenten worden teruggewonnen om de materiaallus te sluiten. Bovendien kan Schréder laten zien wat gerecycled kan worden en wat er met de afgedankte elementen gedaan kan worden.

3

Recycling partners

El-kretsen

Elretur

RecOlight

ElektroEko

WeCycle

LLC

Interseroh

Recupel

Asekol

Electro-Coord

UFH

Recolamp

Recylum

SLRS

Ecolamp

Amb3E

Ecolum

AGID

Informatie Om al onze klanten duidelijk informatie te verschaffen over de milieu-impact van elk armatuur, heeft Schréder in samenwerking met een onafhankelijk bureau (conform de principes van ISO 14040_ 2006) een levensduur analyse tool (Instant LCA) ontwikkeld. De resultaten zijn beschikbaar in het Product Environmental Profile (PEP).

Fabriek Al onze fabrieken zijn ISO 14001:2015 gecertificeerd, welke hun inspanningen voor hun milieubeheersysteem erkent. Voor elke fabriek is een plan opgesteld om de efficiëntie van hulpbronnen en het afvalbeheer te verbeteren en wordt het in werking gesteld door de kwaliteitsmanager.

4

Internal use only

Wat is de volgende stap?

Veel van de verlichtingsoplossingen die we in de jaren zeventig hebben geïnstalleerd, werken nog steeds. Daar zijn we trots op, maar voor het welzijn van onze planeet moeten we een stap verder gaan. Goed leven binnen de grenzen van onze planeet is één van onze doelstellingen en daarvoor integreren we een ander concept binnen ons duurzaamheidsplan: circulariteit.

Wat is circulariteit? Circulariteit richt zich vooral op de “planeet” en “winst” aspecten van duurzaamheid. Het richt zich op het verminderen van de milieubelasting door de stroom van alle materialen te blijven benutten. Het wordt voornamelijk gedefinieerd in tegenstelling tot de traditionele lineaire economie: nemen, maken en afvoeren. In een circulaire economie zijn prodcuten onderdeel van een netwerk waar ze zo lang mogelijk zullen worden gebruikt. Vervolgens, afhankelijk van hun kenmerken kunnen ze worden hergebruikt, gereviseerd, opgewaardeerd of gerecycled. De circulaire economie wordt doorgaans beschreven in vier lussen met een gemeenschappelijk middelpunt. De binnenste lussen beschrijven hoogwaardige activiteiten en processen en bewegen naar de buitenste lussen waar restwaarde wordt onttrokken totdat een product wordt gerecycled. 1. Service Activiteiten die gericht zijn op het verlengen van de technische en economische levensduur van producten. 2. Renoveren Renoveren van producten aan het einde van de levensduur om ze opnieuw te verkopen. 3. Onderdelen verzamelen Herstel waardevolle onderdelen in producten om ze te verkopen/gebruiken in andere producten. 4. Recycling Recycle materialen om ze terug te brengen in de economie.

winning grondstoffen

levering onderdelen

recycle

productie

onderdelen verzamelen

renoveren

distributie

service

gebruiker

verbranding & storten

5

Ons strategisch plan voor Circulaire Economie

Ontwikkel producten met de laagste milieu- impact en wees er transparant over.

De circulaire acties van Schréder

DNA van het product • Schréder is zich ervan bewust dat er rekening moet worden gehouden met de circulaire economie vanaf de ontwerpfase van het armatuur. Momenteel wordt een assortiment ontwikkeld waarin circulariteit volledig is geïntegreerd in het DNA van de armaturen. Vanaf de conceptfase wordt rekening gehouden met toekomstige evoluties (onderhoud, upgrades, enz.) en recycling met ontwerprichtlijnen die het verwijderen van componenten vergemakkelijken en de standaardisatie van onderdelen en de scheiding van materialen vergroot. Retrofit kit • Technologie evolueert zeer snel. Sommige armaturen die 10 jaar geleden zijn geïnstalleerd zijn al verouderd in termen van elektronische componenten terwijl hun behuizingen nog steeds in goede staat zijn. Om dit probleem op te lossen hebben we verschillende retrofit oplossingen (fotometrische en elektronische) om toe te voegen in bestaande armaturen. Hierdoor kunnen steden profiteren van de nieuwste technologie tegen lagere milieukosten, aangezien alleen de verouderde onderdelen vervangen hoeven te worden.

Circle Light Label • Na een zorgvuldige analyse van de mogelijke circulariteit van onze armaturen, hebben we besloten om een “circulair lighting” product label te introduceren. Dit label fungeert als een indicator voor onze klanten. Het duidt, aan de hand van 12 objectieve criteria, duidelijk aan in welke mate producten zijn geoptimaliseerd voor een circulaire economie.

Service app • Om de langste levensduur van onze armaturen te

bevorderen, ontwikkelen we een smart label programma. Elke stap van de levenscyclus van het product is in acht genomen om klanten op het juiste moment de juiste informatie en ondersteuning te bieden. Dankzij deze nieuwe app wordt het onderhoud veel eenvoudiger omdat de specificaties van het product en een lijst van de reserveonderdelen te allen tijde toegankelijk zijn (zonder dat er een besturingssysteem nodig is). Upgrades worden aanbevolen om de efficiëntie en prestaties te maximaliseren.

6

Internal use only

www.schreder.com

Copyright © Schréder S.A. 2019 - Executive Publisher: Suzon Michel - Schréder International Services S.A. - rue de Mons 3 - B-4000 Liège (Belgium) - The information, descriptions and illustrations herein are of only an indicative nature. Due to advanced developments, we may be required to alter the characteristics of our products without notice. As these may present different characteristics according to the requirements of individual countries, we invite you to consult us.

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8

be.schreder.com

Powered by