Schréder - Oplossingen voor zebrapaden

Regelgeving en normen Wat zeggen de regels ?

Zebrapaden zijn weggedeelten waar een goede interactie tussen voetgangers en automobilisten essentieel is. Adequate verlichting is essentieel om de veiligste

Passende verlichting verbetert de veiligheid bij zebrapaden, die in verschillende weersomstandigheden en op verschillende tijdstippen van de dag zichtbaar moeten zijn. Het biedt de beste omstandigheden voor bestuurders om de verkeerssituatie te begrijpen en het silhouet van de voetganger te herkennen, en voor voetgangers om zich bewust te zijn van hun omgeving, de zebrapaden zelf en naderende voertuigen. De CIE geeft aanbevelingen en richtlijnen met betrekking tot de regels en niveaus voor wegverlichting (inclusief zebrapaden), evenals rekenprocedures en meetmethoden. Nationale normalisatie-instellingen zetten deze aanbevelingen vervolgens om in lokale normen . Op internationaal niveau is er geen geharmoniseerde definitie voor geschikte zebrapadverlichting en hoe deze te ontwerpen. Bestaande voorschriften bevelen echter over het algemeen een hoog contrastniveau aan . Ze benadrukken dat voetgangers onderscheiden moeten worden, vooral door de mate van lichtintensiteit of de kleur van het licht.

Positieve contrastoplossingen hebben de voorkeur voor zebrapaden die worden verlicht door speciale armaturen met asymmetrische lichtverdelingen . Deze armaturen hebben specifieke lichtverdelingen, aangepast aan de plaats van het armatuur aan de rechter- of linkerkant van de weg en aan de rijrichting.

omstandigheden voor iedereen te creëren.

ENKELE BASISPRINCIPES ALGEMEEN TOEPASSEN:

- De horizontale verlichtingssterkte op het zebrapad moet gelijk zijn aan 3 keer de horizontale verlichtingssterkte van de rijbaan aan de rand van de oversteekplaats (maar moet minder dan 4 keer groter zijn); - De horizontale en verticale zones voor het berekenen van de verlichtingssterkte dienen zich uit te strekken over de volle breedte van de rijbaan en de breedte van het zebrapad, inclusief de wachtzones.

13

12

Powered by