Schréder - Oplossingen voor fietspaden

Met zijn kennis en expertise kan Schréder uw stad helpen de beste omstandigheden te creëren om te fietsen, met de hoogste efficiëntie en de laagste impact op het ecosysteem.

Fietspaden Lichtoplossingen die het verschil maken

Inhoud

08

06

Feiten en cijfers

Regelgeving en normen

08

Regelgeving en normen

10

Hoe fietsinfrastructuren optimaliseren?

18

18

Uitdagingen en oplossingen

Uitdagingen en oplossingen

26

Schréder producten

28

Besturingsoplossingen

Een greep uit onze projecten

32

32

Een greep uit onze projecten

2

Niko Smets Sales Manager Schréder BE

Mijn auto, mijn vrijheid. Een oude wijsheid die door de realiteit van het voortdurend toenemende autoverkeer achterhaald is. Fietsen is efficiënter geworden dan autorijden. Als regelmatige fietser ervaar ik het veel, zelfs voor middellange afstanden. Maar de voordelen zijn niet alleen gerelateerd aan de tijdwinst. Als ik naar mijn werk fiets, krijg ik mijn dagelijkse beweging, voel ik me meer ontspannen en draag ik direct bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Bij Schréder zijn we bezig met verantwoord handelen voor een duurzame toekomst . Omdat steeds meer mensen gebruik maken van fietsinfrastructuur, loont het zeker om te investeren in kwalitatieve fietspaden! Met onze kennis en expertise kunnen we uw stad helpen de beste omstandigheden te creëren om te fietsen, met de hoogste efficiëntie en de laagste impact op het ecosysteem. Een andere manier om naar het werk te gaan, te leven en te ontspannen

3

Samen voor onze Toekomst Onze toewijding Schréder heeft een samenhangende, bedrijfsbrede duurzaamheidsstrategie ontwikkeld genaamd “Together for our Future”. Deze verbintenis is gestructureerd rond drie assen die de relevante prioriteiten van de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG’s) omvatten. Duurzaamheid is verankerd in onze strategie, structuur, processen en cultuur. Op deze manier werken is de enige weg vooruit voor echt positieve en blijvende voordelen. Het bevorderen van actieve mobiliteit en veiligheid voor iedereen met de beste verlichtingsoplossingen op de markt is een manier om duurzame waarde te creëren voor gemeenschappen.

VOOR ONZE MENSEN Verantwoordelijk zijn voor onze mensen door menselijke groei te ontwikkelen via diversiteit en respect voor mensen- rechten.

Aandachtsgebieden: › Genderdiversiteit › Mensenrechten

VOOR ONZE PLANEET Verantwoordelijk zijn voor onze planeet door de milieu-impact van onszelf en die van onze klanten te verminderen.

VOOR ONZE GEMEENSCHAP Verantwoordelijk zijn voor onze gemeenschap door een positieve impact te hebben op de samenleving via onze oplossingen. Aandachtsgebieden: › Verlichting met een positieve maatschappelijke impact › Respect voor flora- en fauna-ecosystemen

Aandachtsgebieden: › CO2-voetafdruk van het bedrijf › Energie-efficiëntie van onze armaturen › Circulaire economie

4

« Onze rol als marktleider motiveert ons om deel te nemen aan de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering en bij te dragen aan respectvolle economische ontwikkeling. We helpen gemeenschappen hun grootste uitdagingen het hoofd te bieden en de wereld duurzamer te maken. »

Werner de Wolf CEO – Schréder

5

Feiten en cijfers Het wiel opnieuw uitvinden

Verkeersopstoppingen, slechte luchtkwaliteit en de effecten van klimaatverandering zijn allemaal goede redenen om actieve mobiliteit te bevorderen. Als we naar de feiten en cijfers kijken, kan fietsen zeker een deel van de oplossing zijn.

2,2

5

nieuwe fietsen worden er verkocht voor elke auto in Europa. Jaarlijks worden er in de EU meer dan 22 miljoen fietsen verkocht (2) .

6

73 %

1M

3

van de Europeanen vindt dat fietsen een voorkeursbehandeling moet krijgen ten opzichte van auto’s (1) .

In België wordt het aantal verplaatsingen per fiets geschat op meer dan één miljoen per dag gemiddeld (3) .

-5 km 50% van alle privéautoritten in steden zijn korter dan 5 kilometer (Europese Unie) (1) .

4

70 %

1

van de Belgen is voor een duurzame mobiliteit (4) . Meer dan 3 miljoen Belgen fietsen vaker sinds de covid (5) .

2

van de uitstoot van broeikasgassen is de doelstelling van het EU Climate Target Plan voor 2030. -55 %

(1) «Cycling: the way ahead for towns and cities.» - European Community. (2) www.statista.com (3) https://mobilit.belgium.be/fr/mobilite/mobilite_en_chiffres

(4) https://www.rtbf.be/article/la-transition-vers-la-mobilite-durable-est-source-d-inquietudes-pour-sept- belges-sur-dix-10966343 (5) http://www.tinynews.be/plus-de-3-millions-de-belges-font-plus-souvent-du-velo-depuis-le-confinement/

6

Een geweldig fietspad?

Fietsers beoordelen de infrastructuur op basis van verschillende parameters: • Kwaliteit van fietspaden • Verlichting, vooral in moeilijke zones zoals kruispunten • Duidelijke en zichtbare bewegwijzering • Aanwezigheid van verkeerslichten of kleine rotondes • Gevoel van veiligheid

Stimulansen om in de stad te fietsen

70%

Fietsinfrastructuur

28%

Beperkingen op gemotoriseerd verkeer

21%

Beveiligde fietsenstallingen

11%

Promotiecampagnes

8%

Systemen voor fietsdelen

7

Regelgeving en normen Wat zijn de regels ?

8

Fietspadverlichting is essentieel om een ​veilige route te bieden, de veiligheid (subjectief en objectief) van fietsers te waarborgen en hen op hun weg te begeleiden. Het verhoogt ook het comfort. Het Belgische Bureau voor Normalisatie (NBN) heeft een norm voor openbare verlichting opgesteld ( NBN L 18-004 - Openbare verlichting - Selectie van verlichtingsklassen ). Voor fietsvoorzieningen geeft deze norm aanbevelingen voor het verlichtingsniveau in functie van de inrichting van de weg en de (relatieve) ligging van de fietspaden. Over het algemeen wordt voor fietspaden een waarde tussen 5 en 10 lux aanbevolen. De norm voorziet bovendien een determinatietabel voor onderdoorgangen, die de lichtontwerper in staat stelt om het juiste verlichtingsniveau te bepalen voor zowel afgescheiden fietserstunnels als onderdoorgangen voor gemengd verkeer.

Fietspadverlichting moet er voor zorgen dat fietsers op elk moment van de dag en in elk seizoen veilig kunnen fietsen . Anders loopt het fietspad het risico te weinig gebruikt te worden. De verlichting moet fietsers ook in staat stellen obstakels gemakkelijk te zien en de wegmarkering te begrijpen.

9

Fietsinfrastructuur Hoe de verschillende lay-outs optimaliseren

Er zijn verschillende soorten fietspaden. Ze hebben allemaal hun specifieke kenmerken en vereisen speciale verlichtingsoplossingen.

10

Fietssuggestiestroken

Fietssuggestiestroken maken deel uit van de rijbaan en kunnen dus gebruikt worden door het gemotoriseerde verkeer.

Hoe verlichten we ze? In dit geval maken de fietspaden deel uit van de weg. De lichtverdeling die de rijvakken volgens de norm voor het gemotoriseerde verkeer uitlichten, verlichten ook de fietssuggestiestroken op de correcte manier.

11

Fietsinfrastructuur

Aanliggende fietspaden

Aanliggende fietspaden zijn fietspaden waarvan de verharding nagenoeg onmiddellijk aansluit bij deze van de rijbaan. Wegmarkeringen met pijlen en fietslogo’s maken de weggebruikers er attent op dat fietsers en auto’s de weg met elkaar delen.

Hoe verlichten we ze? In dit geval maken de fietspaden deel uit van de weg. We stellen armaturen voor met de juiste lichtverdeling om het hele oppervlak, inclusief de rijbanen, te dekken. In overeenstemming met NBN L 18-004, selecteren we de lichtverdeling die 1 verlichtingsklasse lager (in categorie C) dan de hoofdweg respecteert voor het fietspad.

12

Gescheiden fietspaden

Vrijliggende fietspaden zijn fietspaden waarvan de verharding fysiek gescheiden is van de rijbaan door een brede niet overrijdbare tussenstrook, zoals aanbevolen in het Vademecum Fietsvoorzieningen.

Hoe verlichten we ze? We raden aan om masten te gebruiken met armaturen die op twee soorten uithouders zijn gemonteerd: een bevestigd op 6 tot 10 meter voor de hoofdweg en een andere, aan de achterkant van de mast en op een lagere hoogte, voor het fietspad. Die achterste uithouder laat toe om het armatuur uit te rusten met uitgebreide lichtverdelingen die de volledige afstand tussen de masten dekt.

13

Fietsinfrastructuur

Aparte fietspaden

Een apart fietspad is een fietspad dat volledig van het gemotoriseerd verkeer gescheiden is en volledig voorbehouden is voor fietsers. Ook voetgangers en andere niet-gemotoriseerde gebruikers mogen het gebruiken.

Hoe verlichten we ze? De lichtmasten mogen de breedte van het pad niet beïnvloeden. We gebruiken onze zeer efficiënte armaturen, speciaal voor installaties op lage hoogte (4 tot 6,3 m) met een afstand van 6 tot 8xh om de P4-klasse (Eav 5 lux - Emin 1 lux) te respecteren, zodat fietsers 30 tot 40 m vooruit kunnen kijken. Afhankelijk van de omgeving maken we gebruik van afscherming, om het achterwaardse licht te blokkeren.

14

Kruispunten

Of het nu afgescheiden of aparte fietspaden zijn, soms kruisen ze hoofdwegen. In zo’n zone waar fietsers in contact komen met het wegverkeer is veiligheid prioriteit nummer 1. Barrières, de wegmarkering en de verlichting beschermen de meest kwetsbare gebruikers.

Hoe verlichten we ze? Bij 50 km/u hebben automobilisten een smal gezichtsveld en hebben ze 38 m nodig om te stoppen (17 m bij 30 km/u). Voor deze moeilijke zones gebruiken we dezelfde specifieke lichtverdelingen als bij zebrapaden om een​ hoog niveau van verticale verlichtingssterkte te bieden. We combineren ze met bij voorbeeld neutraal witte LEDs om te zorgen voor het scherpste contrast dat automobilisten helpt om fietsers te zien oversteken.

15

Fietsinfrastructuur

Onderdoorgangen

Hoe verlichten we ze? Fietsers moeten zich op hun gemak voelen in deze afgesloten ruimtes waar ze van nature een hoger risico op gevaar zien. We passen hogere verlichtingsniveaus toe en leveren vandalismebestendige en waterdichte lijnverlichting zoals met onze MY1 LED of ons SCULPline-assortiment. We kunnen ze combineren met bewegingssensoren om de verlichtingsniveaus te dimmen wanneer de onderdoorgang niet wordt gebruikt. Als veiliger alternatief voor kruispunten worden speciaal voor fietsers vaak onderdoorgangen aangelegd. Ze bieden een kortere weg en zorgen ervoor dat fietsers het gemotoriseerde verkeer kunnen vermijden.

16

Bridges Bruggen

Steden die mobiliteit en de beleving van de fietsgebruiker hoog in het vaandel hebben staan, hebben veel fietsbruggen gebouwd. Sommigen van hen zijn echt opmerkelijke structuren in het landschap geworden.

Hoe verlichten we ze? Omdat het architecturale aspect cruciaal is, raden we u aan om de verlichting te integreren in de structuur van de brug. We gebruiken HANDRAIL-toestellen om het dek te verlichten, terwijl we onze SCULP LED- schijnwerpers gebruiken om de architecturale structuur te benadrukken met dynamische lichtscenario’s.

17

Uitdagingen en oplossingen 6 oplossingen die het verschil maken

18

1 Garandeer de uiterste veiligheid Subjectieve veiligheid is het gevoel of de perceptie van veiligheid. Er zijn echter objectieve criteria om te bepalen of een fietspad veilig is. Een hogere uniformiteit verhoogt ook aanzienlijk de veiligheid. Fietsers zien zo sneller obstakels en oneffenheden. Verlichting moet fietsers begeleiden zodat ze de markeringen gemakkelijk kunnen volgen. Het juiste verticale verlichtingsniveau helpt bij het inschatten van een situatie en het lezen van verkeersbordorden . Het helpt ook om andere fietsers uit de tegenovergestelde richting te zien komen. Omdat e-bikes tot 45 km/u (12,5 m/s) kunnen halen, is het essentieel dat fietsers snel gevaren kunnen herkennen , zoals onverwachte bochten, steile hellingen, slagbomen of kruispunten. Voor moeilijke zones zoals kruispunten kunnen verschillende kleurtemperaturen worden gebruikt.

Schréder armaturen

Met de TECEO S en IZYLUM 1 of 2, algemeen erkend door onafhankelijke instanties, biedt Schréder een groot aantal verlichtingsoplossingen die geoptimaliseerd zijn voor fietspaden . De combinatie van het juiste lumenpakket (van 600 tot 15.000lm) en de juiste lichtverdeling stelt onze ontwerpers in staat om de beste configuraties voor te stellen om de veiligheidsuitdaging aan te gaan .

TECEO S

IZYLUM 1

19

Comfort bieden voor alle gebruikers 2 Uitdagingen en oplossingen

Prestaties mogen niet ten koste gaan van comfort. Omdat fietspaden vereisen dat armaturen op lage masthoogtes worden geïnstalleerd, is het van cruciaal belang om verblinding te beperken . Niet alle oplossingen kunnen het niveau van visueel comfort bieden dat eindgebruikers verwachten. Fietsers willen ook hun omgeving goed kunnen zien, borden kunnen lezen en andere gebruikers kunnen herkennen. De kwaliteit van het licht speelt een belangrijke rol bij kleurherkenning . Als het gaat om het juiste licht op de juiste plaats op het juiste moment, kan licht-op-aanvraag ervoor zorgen dat mensen profiteren van de beste omstandigheden in een bepaalde omgeving. Dit geldt met name voor fietspaden waar de activiteit ‘s nachts sterk kan variëren.

Schréder stelt hoge eisen op het gebied van verblinding (G-klasse) en kleurweergave (CRI). Zo respecteert TECEO S de G*4-klasse om een ​ hoog visueel comfort te bieden. Het levert ook een zacht, warmwit licht met een kleurweergave-index van 80, om kleuren weer te geven zoals ze zijn tijdens natuurlijk daglicht, voor een betere ervaring. Omdat hij kan worden uitgerust met een optionele geïntegreerde bewegingsdetectiesensor (PIR), is TECEO S klaar om intelligente verlichtingsscenario’s te creëren die de veiligheid en het comfort voor fietsers maximaliseren. Schréder armaturen

TECEO S

20

3 Optimaliseren Verlichting is verantwoordelijk voor een groot deel van de energierekening van een stad, maar met de juiste technologie en de juiste partner kan dit aanzienlijk worden verlaagd. Een investering moet afgewogen worden rekening houden met de besparingen op vlak van energie- en onderhoudskosten . van de bronnen

Kwaliteitsproducten bieden een hoge efficiëntie en hoogwaardige fotometrie die het mogelijk maken de afstand tussen de masten te vergroten, het aantal lichtpunten per kilometer te verminderen en het energieverbruik te optimaliseren . De besparingen kunnen verder worden uitgebreid met besturingssystemen, waaronder opties voor dimmen en bewegingsdetectie.

Schréder armaturen

Schréder voorkomt overmatige verlichting door de beste oplossing te bieden om ervoor te zorgen dat alleen de noodzakelijke energie wordt gebruikt . De IZYLUM 1 en IZYLUM 2 zijn geoptimaliseerd voor lage toepassingen zoals fietspadverlichting. Ze zijn ultracompact, energiezuinig (tot 172 lm/W) en verkrijgbaar met hoogwaardige lichtverdelingen. Daarmee leveren ze prestaties op lange termijn (LED-levensduur van 100.000 uur of 25 jaar). Met een zeer laag stroomverbruik biedt IZYLUM een kosteneffectieve oplossing voor elk type fietspad .

IZYLUM 2

21

Uitdagingen en oplossingen

4 5

FutureProof en vandaal- bestendig

In openbare ruimtes waar weinig activiteit is, kan vandalisme optreden. Dit kan het geval zijn voor fietspaden in de buitenwijken of tussen twee steden. Het is belangrijk om rekening te houden met de robuustheid van de verlichtingsinstallatie . Het kan zijn dat de fietsinfrastructuur in de loop van de tijd moet worden uitgebreid of aangepast. Het loont de moeite om te investeren in systemen die eenvoudig kunnen worden uitgebreid en geüpdatet .

Schréder oplossingen

De filosofie van Schréder is het ontwerpen en ontwikkelen van FutureProof -producten voor de circulaire economie. Ze kunnen op elk moment worden geüpgraded. Onze vandaalbestendige (IK 09) TECEO S en IZYLUM armaturen zijn gemaakt om lang mee te gaan.

Voorkom fiets - diefstal

Schréder oplossingen

SHUFFLE biedt een unieke oplossing voor fietsenstallingen: terwijl comfortabele sfeerverlichting aantrekkelijke plekken creëert, houden state-of-the-art bewakingscamera’s , met digitale zoom of volledig gemotoriseerde besturing, de fietsen in de gaten. SHUFFLE schrikt mensen met kwade bedoelingen af ​en geeft een gevoel van veiligheid. Het kan ook laadstations voor e-bikes aanbieden .

Nu e-bikes steeds populairder worden, worden ze het doelwit van dieven. Fietsdiefstal neemt toe, passend bij de groeiende populariteit van dit alternatieve vervoermiddel. Beveiligde fietsenstallingen kunnen deze diefstallen helpen voorkomen.

SHUFFLE

22

6 Behoud flora en fauna In sommige gebieden kunnen vleermuisslaapplaatsen aanwezig zijn. Bomen en heggen zijn natuurlijke omgevingen voor vleermuizen, terwijl rivieren en kanalen ook belangrijk zijn voor het foerageren. Bepaalde soorten vleermuizen zijn erg gevoelig voor licht . Het installeren van ongepaste verlichting kan voedsel- gebieden vernietigen en voorkomen dat vleermuizen zich door het landschap verplaatsen. Toch zijn vleermuizen niet de enige dieren die moeten worden beschermd tegen lichtverspilling en ongecontroleerde verlichting. Flora en fauna kunnen na verloop van tijd last hebben van een hoge lichtintensiteit, het kleurenspectrum (blauw licht) en overmatige verlichting. Alleen experts kunnen de verstoring van de verschillende soorten vissen, insecten en bedreigde dieren tot een minimum beperken.

Schréder oplossingen

De Schréder PureNight -fotometrie voldoet aan de dark-sky-specificaties (0% ULOR) en profiteert van nieuwe accessoires (backlight control en verblindingsbegrenzer) om het licht alleen op het fietspad te richten. De FlexiWhite -oplossing van Schréder combineert dimmen en kleurtemperatuurveranderingen volgens vaste of on-demand scenario’s met sensoren voor veilige en milieuvriendelijke verlichting.

23

Uitdagingen en oplossingen

Fotometrie voor minimale lichtvervuiling

LICHT WEERKAATST NAAR BOVEN

LICHT REFLECTEERT TERUG DOOR ZWARE BEWOLKING

OPWAARTSE LICHT- STROOM

Met zijn PureNight concept op basis van hoogwaardige fotometrische ontwerpen, biedt Schréder de ultieme oplossing om de nachtelijke hemel terug te krijgen zonder steden uit te schakelen . Schréder PureNight-oplossingen richten het licht alleen daar waar het gewenst en nodig is, in overeenstemming met de strengste milieuvoorschriften.

LICHT VERVUILING

VERBLINDINS- ZONE

DIRECTE VERBLINDING

24

De juiste kleurtemperatuur voor mens en fauna

Natuurvriendelijke , minimale veiligheidsverlichting

detectie personen , gemaximaliseerde veiligheid en comfort (hoge zichtbaarheid)

AMBER

3000K

Amber als standaard, 3000K bij detectie.

Met PCBA’s die twee soorten LEDs gebruiken (bijv. amber en 3000K), kunt u een van de twee kleurtemperaturen selecteren of beide op verschillende niveaus mengen (dimmen) om een ​ palet van kleurtemperaturen te creëren. Omdat lenzen de volledige PCBA bedekken, blijft de lichtverdeling ongewijzigd, wat u ook selecteert .

3000K 2700K 2200K AMBER

8 H 9 H 10 H 11 H 0 H 1 H 2 H 3 H 4 H 5 H 6 H 7 H 8 H

25

Technische eigenschappen

IK 09 IP 66/67

IK 09 IP 66

IZYLUM

TECEO S

Aanbevolen Installatie hoogte

4 tot 8m

IZYLUM 1

IZYLUM 2

Armatuur flux (range)

800 tot 9,000lm

Aanbevolen Installatie hoogte

4 tot 8m

4 tot 10m

Energieverbruik

9.8W tot 78W

Armatuur flux (range)

600 tot 8,200lm 1.900 tot 15.000lm

Warm, neutraal of koel wit

Kleurtemperatuur

Energieverbruik

7.2W tot 65W 18.6W tot 109W

220-240V - 120-277V - 347-480V / 50-60Hz

Kleurtemperatuur

Warm, neutraal of koel wit

Nominale spanning

Nominale spanning

220-240V - 120-277V / 50-60Hz

Overspannings- beveiliging

6 of 10kV

Overspannings- beveiliging

6, 8 of 10kV

A

Afmetingen

A

Afmetingen

B

B

IZYLUM 1 IZYLUM 2 A 587mm 604mm B 94mm 94mm C 294mm 352mm 4.9kg 6.3kg KG

A

450mm

B

99mm

C

252mm 5.1kg

C

KG

C

TECEO1

Universele opschuifmontage (horizontaal en paaltop): Ø32-60mm - Ø32-76mm

Universele opschuifmontage (horizontaal en paaltop): Ø32mm - Ø42-48mm - 60mm - Ø76mm

+30°

TECEO1

0° 5° 15° 10°

+30°

-10° 0° -5°

-15°

-10°

-30°

SCULPLINE

IP66

DMX RDM DALI GLAS IK 07 PC IK 08

IP 66

Armatuur flux (range)

500 tot 10.000lm

PC IK 09 PC IK 10 PMMA IK 06

Energieverbruik

13.6W tot 90W

SHUFFLE

Warm of neutraal wit RGB koel wit

Kleurtemperatuur

Nominale spanning

220-240V / 150-60Hz

Armatuur flux (range)

1.300 tot 6.700lm

Overspannings- beveiliging

10kV

Energieverbruik

18.1W tot 55W

Kleurtemperatuur

Warm of neutraal wit

SCULPline 1

SCULPline 2

220-240V / 120-277V 50-60Hz

Lengte

500mm 1.000mm

Nominale spanning

4.8kg

6.4kg

KG

Overspannings- beveiliging

10kV

6.84M

Armatuur

MAX. 5 modules

MY1 LED

CCTV

IK 10 IP 67

WLAN

Armatuur flux (range)

1.600 tot 11.100lm

Lichtring

Energieverbruik

23W tot 89W

Kleurtemperatuur

Warm wit

2.28M Min. mast- hoogte

Luidspreker

L

Nominale spanning

220-240V / 50-60HZ

Overspannings- beveiliging

Intercom

4 of 10kV

Lengte

295mm tot 1.581mm

EV-lader

KG

1.4kg tot 6kg

Besturingsoplossingen Flexibiliteit, maximale besparingen en optimaal comfort

Onze slimme oplossingen zorgen ervoor dat we altijd het juiste licht op de juiste plek hebben. Ze minimaliseren het energieverbruik, vergemakkelijken netwerkuitbreiding, optimaliseren onderhoudsactiviteiten en activabeheer terwijl ze de beste gebruikerservaring bieden. We bieden een volledige reeks oplossingen, van eenvoudige dimfuncties tot volledige systemen voor beheer op afstand.

28

Autonoom lokaal netwerk met bewegingssensoren

Armaturen uitgerust met Owlet LUCO AD-controllers kunnen een gesloten netwerk creëren dat licht-op- aanvraag scenario’s met bewegingssensoren biedt. De verlichtingsniveaus worden meestal gedimd om energiebesparingen te maximaliseren. Wanneer fietsers aankomen, detecteren de sensoren hun aanwezigheid en de armaturen voor hen verhogen de lichtopbrengst om de beste voorwaarden te bieden op het gebied van veiligheid en comfort. Dankzij de draadloze communicatie tussen de armaturen kunnen sensoren op de meest geschikte plaatsen worden geïnstalleerd . Het netwerk kan op elk moment worden uitgebreid, omdat er alleen nieuwe armaturen aan de lus moeten worden toegevoegd. Scenario’s kunnen ook in de loop van de tijd worden gewijzigd om zich aan te passen aan nieuwe situaties.

• Slimme autonome oplossing • Licht-op-aanvraag scenario’s • Maximale besparingen met geoptimaliseerd gebruik van energie • Maximale veiligheid en comfort voor de fietsers • FutureProof met aanpassingen ter plaatse mogelijk Voordelen

29

Besturingsoplossingen

Schréder EXEDRA smart managementsysteem Schréder EXEDRA is een besturingssysteem voor het bewaken, meten en beheren van een verlichtingsnetwerk . Het is een complete oplossing op basis van open standaarden en protocollen. Schréder EXEDRA biedt een unieke combinatie van state-of-the-art technologie en een gebruiksvriendelijke webinterface om elk armatuur te allen tijde te bedienen via een beveiligde internetverbinding. Met bidirectionele communicatie kunnen de bedrijfsstatus, het energieverbruik en mogelijke storingen worden bewaakt . Schréder EXEDRA kan worden gecombineerd met een breed scala aan sensoren om responsieve verlichtingsscenario’s te creëren. Door middel van geavanceerde tools voor gegevensanalyse, zowel visueel als in rapporten, is Schréder EXEDRA een krachtig hulpmiddel voor efficiëntie, rationalisatie en besluitvorming.

Voordelen

• Slim, open en interoperabel systeem met apparaten en platforms van derden • Light-on-demand scenario’s die op elk moment kunnen worden geüpgraded (bidirectionele communicatie) • Hetzelfde systeem voor de hele stad • Toekomstbestendig platform om nieuwe uitdagingen aan te gaan en mee te evolueren met technologie • Compatibel met NEMA en Zhaga-D4i controllers/sensoren

30

PIR of radar?

Als het gaat om het kiezen van een detectieapparaat, hoe kiest u dan tussen PIR en radar? Het is een kwestie van flexibiliteit en kosten. Traditionele bewegingssensoren zijn ontworpen met PIR omdat het een kosteneffectief en eenvoudig detectieapparaat is. De PIR-sensor detecteert veranderingen in de hoeveelheid infraroodstraling. Een radar gebruikt het Doppler-principe om de beweging, snelheid en richting van een object te bepalen. De vereiste functies zullen dus uiteindelijk de technologiekeuze bepalen. Is afstand belangrijk? Houd er dan rekening mee dat PIR-sensoren een detectiebereik hebben van circa 5 meter. Radar kan werken binnen een bereik van 2 tot meer dan 30 meter. Als de snelheid en richting van het bewegende object belangrijke parameters zijn, is radar de beste oplossing omdat het beide kenmerken kan detecteren.

31

Een greep uit onze projecten

Thy-Le-Château (België) - Product: CITEA NG met sensoren

Boedapest (Hongarije) - Product: SHUFFLE

32

Eppegem (België) - Product: HANDRAIL

Roeselaere (België) - Product: TECEO S met sensoren en zonne-energie

As (België) - Product: TECEO (met sensoren)

33

Een greep uit onze projecten

Tiel (Nederland) - Product: YOA

Heidelberg (Duitsland) - Product: TECEO

Londen (VK) - Product: YOA

34

Tilburg (Nederland) - Product: PIANO

Tessenderlo (België) - Product: TECEO (met bewegingssensoren)

Póvoa de Varzim (Portugal) - Product: PIANO

35

www.schreder.be

Copyright © Schréder S.A. 2021 - Executive Publisher: Stéphane Halleux - Schréder S.A. - rue de Mons 3 - B-4000 Liège (Belgium) - The information, descriptions and illustrations herein are of only an indicative nature. Due to advanced developments, we may be required to alter the characteristics of our products without notice. As these may present different characteristics according to the requirements of individual countries, we invite you to consult us.

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36

be.schreder.com

Powered by