Schréder - Oplossingen voor zebrapaden

Schréder heeft een lange geschiedenis van succes in het verbeteren van de veiligheid van zebrapaden. Onze geavanceerde slimme LED-technologie, gecombineerd met onze moderne optieken, biedt de perfecte oplossingen om steden te helpen het risico op ongevallen met automobilisten en voetgangers te verminderen.

Zebrapaden Levensreddende verlichtingsoplossingen

Inhoud

12

06

Feiten en cijfers

Regelgeving en normen

08

Enkele sleutelbegrippen

12

Regelgeving en normen

16

16

Type lay-outs

Type lay-outs

20

Onze oplossingen

Een greep uit onze projecten

26

28

Besturingsoplossingen

28

Een greep uit onze projecten

2

Istvàn Laskai Road Business Segment Manager

Toen ik naar de statistieken keek, was ik geschokt toen ik hoorde hoeveel voetgangers er elk jaar in onze steden worden gedood. Zij behoren ongetwijfeld tot de meest kwetsbare verkeersdeelnemers. Mijn eerste vraag was hoe dit kon gebeuren als we de technologie hebben om deze tragedies te voorkomen. Schréder heeft specifieke en betaalbare oplossingen ontwikkeld om de veiligheid te verbeteren in deze ruimtes waar kwetsbare gebruikers voertuigen ontmoeten. Omdat ongelukken daar vaak tragische gevolgen hebben. De kwaliteit van de verlichting van zebrapaden is direct gerelateerd aan de mate van gevaar. Samen met onze belanghebbenden delen we de verantwoordelijkheid om steden te ondersteunen bij het terugdringen van verkeersdoden, en we blijven investeren om de veiligheid voor iedereen te verbeteren. Doden onder voetgangers zijn niet onvermijdelijk

3

Onze toewijding Samen voor onze Toekomst Schréder heeft een samenhangende, bedrijfsbrede duurzaamheidsstrategie ontwikkeld genaamd “Together for our Future”. Deze verbintenis is gestructureerd rond drie assen die de relevante geprioriteerde VN- doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG’s) omvatten. Duurzaamheid is verankerd in onze strategie, structuur, processen en cultuur. Op deze manier werken is de enige weg vooruit voor echt positieve en blijvende voordelen. Het bevorderen van actieve mobiliteit en veiligheid voor iedereen met de beste verlichtingsoplossingen op de markt is een manier om duurzame waarde te creëren voor gemeenschappen.

VOOR ONZE MENSEN

Verantwoordelijk zijn voor onze mensen door menselijke groei te ontwikkelen door diversiteit en respect voor mensen- rechten

Aandachtsgebieden: › Genderdiversiteit › Mensenrechten

VOOR ONZE PLANEET

Verantwoordelijk zijn voor onze planeet door de milieu-impact van onszelf en die van onze klanten te verminderen

VOOR ONZE GEMEENSCHAP

Verantwoordelijk zijn voor onze gemeenschap door een positieve impact te hebben op de samenleving door onze oplossingen Aandachtsgebieden: › Verlichting met een positieve maatschappelijke impact › Respect voor flora- en fauna-ecosystemen

Aandachtsgebieden: › CO2-voetafdruk van het bedrijf › Energie-efficiëntie van onze armaturen › Circulaire economie

4

«We creëren betekenisvolle momenten voor mensen in de openbare ruimte door ze veilig, comfortabel en duurzaam te maken.»

Nicolas Keutgen Chief Innovation Officer – Schréder

5

Feiten en cijfers Veiligheid blijft een grote zorg voor steden

verkeersdoden in de EU zijn voetgangers 1 op 5

1

3

doordeweeks vroeg in de ochtend en vroeg in de avond PIEK IN ONGELUKKEN

2

van verkeersdoden vallen op stedelijke wegen 73 %

4

5

+4.700 voetgangers

1

2

op

voetgangersdoden is een persoon van 65 jaar of ouder. Kinderen en jongvolwassenen (0-24 jaar) zijn verantwoordelijk voor 16% van de voetgangersdoden.

sterven elk jaar bij verkeersongevallen in de EU

6

VAN DE TIJD

DROOG 3/4

De oppervlaktecondities waren droog voor 75% van de voetgangersdoden.

Bron: European Road Safety Observatory

6

De 5 belangrijkste uitdagingen voor zebrapaden 1 3 4 5 2 De oversteek onderscheiden van zijn omgeving Voetgangers zichtbaar maken onder alle omstandigheden Minimaliseren van verblinding voor bestuurders en voetgangers

Waakzaamheid van bestuurders verhogen

Voetgangers aanmoedigen om veilig over te steken

7

Enkele sleutelbegrippen Een paar dingen die u moet weten over zebrapaden

Verticale/horizontale verlichting

Horizontale verlichting

Verticale verlichting

Horizontale verlichting stelt de voetganger in staat de wegmarkeringen te zien en het zebrapad correct te gebruiken. Verticale verlichting helpt de automobilist om de voetganger te zien.

8

Topografie van een zebrapad

Een zebrapad is een beperkte maar sterk gecodificeerd gebied waar normen en gebruiken van toepassing zijn. Het is belangrijk om de topografie van dit gebied te begrijpen.

Richting van lichtemissie

Wacht zone

Breedte zebrapad

As zebrapad

Wacht zone

9

Enkele sleutelbegrippen

Een zichtbaar kleurcontrast

Het contrast dat wordt gecreëerd door een andere kleurtemperatuur dan de omringende wegverlichting, is een effectieve manier om de zebrapaden te benadrukken en de aandacht van de bestuurder te trekken.

10

Voetganger in de ogen van de bestuurder

In stedelijke gebieden is de aandacht van de bestuurder van nature ongeveer 100 meter vooruit, in een hoek van ongeveer 5°. Het is daarom belangrijk dat de voetganger vroeg genoeg in zijn gezichtsveld verschijnt. Verticale verlichting van de voetganger moet de bestuurder in staat stellen de voetganger te zien en te reageren. Bij 50 km/u heeft een gemiddelde automobilist ongeveer 43 meter nodig om te stoppen.

60mtr

90mtr

11

Regelgeving en normen Wat zeggen de regels ?

Zebrapaden zijn weggedeelten waar een goede interactie tussen voetgangers en automobilisten essentieel is. Adequate verlichting is essentieel om de veiligste

omstandigheden voor iedereen te creëren.

12

Passende verlichting verbetert de veiligheid bij zebrapaden, die in verschillende weersomstandigheden en op verschillende tijdstippen van de dag zichtbaar moeten zijn. Het biedt de beste omstandigheden voor bestuurders om de verkeerssituatie te begrijpen en het silhouet van de voetganger te herkennen. De voetgangers zelf zijn zich zo bewust van hun omgeving , het zebrapad en de naderende voertuigen. De Belgische wegverlichtingsnorm NBN L18-004 bepaalt dat de gemiddelde horizontale verlichtingssterkte op het voetgangerskruispunt, inclusief de wachtzone, groter dan of gelijk moet zijn aan 80,00 lx. De gemiddelde gelijkmatigheid van de horizontale verlichtingssterkte , op deze zelfde zone moet minimaal 0,30 zijn. De gemiddelde verticale verlichtingssterkte op een hoogte van 1,5 m langs een lijn in het midden van de voetgangersdoorgang moet ten minste gelijk zijn aan 40,00 lx; De Code van Goede praktijk benadrukt bovendien dat voetgangersoversteekplaatsen best onderscheiden worden via een andere

kleur van het licht tegenover de overige openbare verlichting. Positieve contrastoplossingen hebben de voorkeur voor zebrapaden. Ze worden verlicht door speciale armaturen met asymmetrische lichtverdelingen , aangepast aan de plaats van het armatuur aan de rechter- of linkerkant van de weg en aan de rijrichting.

ENKELE BASISPRINCIPES ALGEMEEN TOEPASSEN:

- De horizontale verlichtingssterkte op het zebrapad moet gelijk zijn aan 3 keer de horizontale verlichtingssterkte van de rijbaan aan de rand van de oversteekplaats (maar moet minder dan 4 keer groter zijn); - De horizontale en verticale zones voor het berekenen van de verlichtingssterkte dienen zich uit te strekken over de volle breedte van de rijbaan en de breedte van het zebrapad, inclusief de wachtzones.

13

14

Eenrichtingsverkeer

Tweerichtingverkeer

Wachtzone

Zone voor de berekening/meting van de horizontale verlichtingssterkte en de gelijkmatigheid

Meetlijn voor verticale verlichtingssterkte berekening /meeting

Rijrichting :

Meetrichting :

15

Type lay-outs

Maximale veiligheid en visueel comfort

EENRICHTINGS- VERKEER

Een enkel armatuur kan een zebrapad verlichten voor een een- of tweebaansweg, of een brede weg inclusief een fietspad.

16

TWEERICHTINGS- VERKEER - 2 BAANS WEG

Aan de overkant van de weg is een tweede armatuur nodig.

17

Type lay-outs

TWEERICHTINGS- VERKEER - 4 BAANS WEG

Er zijn minimaal 2 armaturen nodig om een ​positief contrast te creëren voor het verkeer in beide richtingen.

18

19

Onze oplossingen

Specifieke optieken beschikbaar voor een breed scala aan armaturen

Meer dan de helft van alle dodelijke slachtoffers is te wijten aan verkeersongevallen die plaatsvinden in het donker, ook al is het ‘s nachts veel lichter dan overdag.

Met kwaliteitsverlichting neemt het aantal verkeersongevallen met gemiddeld ongeveer 30% af, en tot drie keer toe in de beste omstandigheden.

Het vermogen van de bestuurder om gevaren te herkennen en ongevallen te vermijden, komt in gevaar bij slecht verlichte zebrapaden. Goede verlichting verbetert het zicht aanzienlijk, vergroot het gezichtsveld van de bestuurder, maakt obstakels beter zichtbaar en laat ze eerder detecteren.

Schréder heeft een lange geschiedenis van succes in het verbeteren van de veiligheid van zebrapaden. Onze geavanceerde LED-technologie, gecombineerd met onze moderne optieken die speciaal voor deze toepassingen zijn ontworpen, biedt de perfecte fotometrie om steden te helpen het risico op ongevallen met automobilisten en voetgangers te verminderen.

20

Schréder heeft LensoFlex®2 en LensoFlex®4 zebrapad-optieken ontworpen om de uitdaging aan te gaan om zebrapaden veiliger te maken, terwijl de esthetische consistentie voor het verlichten van het stedelijk landschap behouden blijft.

Onze speciale optieken bieden visueel comfort voor zowel automobilisten als voetgangers om hen te helpen de openbare ruimte op een veiligere manier te delen. De asymmetrische lichtverdelingen bieden een hoge verticale verlichtingssterkte op de voetganger vanuit de bestuurderspositie. Tegelijkertijd krijgt het zebrapad zelf een hoge horizontale verlichtingssterkte,

waardoor zijn positie op een goede afstand wordt onthuld. Wit licht gecombineerd met een scherpe asymmetrische lichtverdeling zorgt voor een zeer efficiënte oplossing voor het verlichten van zebrapaden. Onze armaturen voor zebrapaden hebben een hoge dichtheid (minimaal IP 66), om de initiële prestaties zo lang mogelijk te behouden gedurende de levensduur van de installatie.

21

Onze oplossingen

Enkele van onze armaturen die kunnen worden gebruikt om zebrapaden te verlichten

IZYLUM

TECEO

PIANO

AMPERA

22

NEOS LED

YOA

FLEXIA

De uithouder die u nodig hebt voor een perfect resultaat Wanneer de mast te ver van de straat af staat, is paaltopmontage niet ideaal vanuit fotometrisch perspectief. Om het armatuur correct te positioneren en de lichtverdeling op het zebrapad te optimaliseren , kunt u het best een uithouder gebruiken. Met meer dan 30 uithouders, van eigentijds tot een historisch ontwerp en aangepast aan verschillende bevestigingen, kan Schréder zeker een oplossing bieden die u nodig hebt.

23

Onze oplossingen SHUFFLE:

meer dan alleen verlichting

24

De SHUFFLE kolom biedt unieke mogelijkheden om de veiligheid te versterken dankzij het modulaire ontwerp dat veiligheidsvoorzieningen zoals CCTV- camera’s, akoestische alarmen of een paniekknop kan integreren . Een armatuur gemonteerd op de SHUFFLE-kolom en uitgerust met zebra-optiek zorgt voor de juiste kleurtemperatuur, intensiteit en lichtverdeling om zebrapaden perfect te verlichten.

Armatuuruithouder met Ø60mm buis (voor extra armatuur uitgerust met zebra-optiek)

Camera richten om het gebied in de gaten te houden

QuadView voor 360°-bewaking

Analoge of digitale weerbestendige luidspreker voor audioberichten

One-touch intercom om noodscenario’s te activeren

25

Besturingsoplossingen

Schréder EXEDRA smart managementsysteem

Schréder EXEDRA is een besturingssysteem voor het bewaken, meten en beheren van een verlichtingsnetwerk . Het is een complete oplossing op basis van open standaarden en protocollen. Schréder EXEDRA biedt een unieke combinatie van state-of-the-art technologie en een gebruiksvriendelijke webinterface om elk armatuur te allen tijde te bedienen via een beveiligde internetverbinding. Met bidirectionele communicatie kunnen de bedrijfsstatus, het energieverbruik en mogelijke storingen worden bewaakt . Schréder EXEDRA kan worden gecombineerd met een breed scala aan sensoren om responsieve verlichtingsscenario’s te creëren. Door middel van geavanceerde tools voor gegevensanalyse, zowel visueel als in rapporten, is Schréder EXEDRA een krachtig hulpmiddel voor efficiëntie, rationalisatie en besluitvorming.

Voordelen

• Slim, open en interoperabel systeem met apparaten en platforms van derden • Light-on-demand scenario’s die op elk moment kunnen worden geüpgraded (bidirectionele communicatie) • Hetzelfde systeem voor de hele stad (niet alleen de zebrapaden) • Toekomstbestendig platform om nieuwe uitdagingen aan te gaan en mee te evolueren met technologie • Compatibel met NEMA en Zhaga-D4i controllers/sensoren

26

Realtime aanpassing

Met EXEDRA vertrouwt Schréder op open standaarden en protocollen om een ​architectuur te ontwerpen die naadloos kan communiceren met systemen en platforms van derden . Een mooi voorbeeld hiervan is wat we Brussel aanboden. We voorzien hen van een innovatief slim verlichtings- systeem langs het Ter Kamerenbos, een groot stadspark in het zuiden van de stad. Daar hebben we de armaturen gekoppeld aan realtime datafeeds om de veiligheid, het comfort en de energiebesparing te maximaliseren. Deze gegevens zijn niet vastgelegd door sensoren die op de armaturen zijn geïnstalleerd, maar via online platforms op internet. Er werden drie soorten bestaande en realtime gegevens gebruikt om scenario’s te activeren: • weer; • verkeer; • locatie zebrapaden. De gegevens afkomstig van de platforms van derden stelden het Schréder EXEDRA-systeem in staat om de optimale verlichtingsniveaus op elk lichtpunt te bieden en, indien nodig, de verlichting om de 15 minuten aan te passen aan realtime omstandigheden.

27

Een greep uit onze projecten

Portimao (Portugal) - Product: NEOS LED

Geneve, (Zwitserland) - Product: AMPERA

28

Łomża (Polen) - Product: STYLAGE 29

Een greep uit onze projecten

Guadalajara (Spanje) - Product: NEOS LED

Belgrado, (Servië) - Product: NEOS LED

Alicante (Spanje) - Product: AMPERA

30

Ter Hulpen (België) - Product: NEOS LED

Luik (België) - Product: PIANO

Duitsland - Product: TECEO

31

www.schreder.be

Copyright © Schréder S.A. 2023 - Executive Publisher: Schréder BE - Puursesteenweg 333 - B-2880 Bornem (Belgium) - The information, descriptions and illustrations herein are of only an indicative nature. Due to advanced developments, we may be required to alter the characteristics of our products without notice. As these may present different characteristics according to the requirements of individual countries, we invite you to consult us.

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32

ch.schreder.com

Powered by