Schréder EXEDRA - SMART verlichtingsbeheersysteem

We ontwikkelden Schréder EXEDRA dat Simpel, Modulair, Automatiserings-gestuurd, Robuust (veerkrachtig) en Technologisch betrouwbaar) is – stuk voor stuk eigenschappen die elk systeem op de markt zou moeten kunnen voorleggen.

Uw stad zo SMART als u wilt

Schréder Hyperion bouwt voort op de eeuwenlange ervaring, kennis en engineering van Schréder om steden te ondersteunen met een gespecialiseerd gamma van relevante oplossingen voor slimme steden. Daarnaast werkt Schréder Hyperion samen met partners van over de hele wereld om de huidige producten aan te vullen en extra mogelijkheden te creëren voor steden.

Nicolas Keutgen Chief Innovation Officer bij Schréder

2

Innovatie en inspiratie voor slimmere steden Met Schréder Hyperion geeft Schréder vorm aan de evolutie van slimme steden.

Meer dan 80 experts op het vlak van cloud computing, cyberbeveiliging, machine learning, IoT en gegevensanalyse werken nauw samen met klanten om het potentieel van stedelijke infrastructuren te benutten en zo belangrijke maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Schréder Hyperion is gevestigd op de universiteitscampus van de Nova School of Business and Economics (Nova SBE) in Carcavelos (in de buurt van Lissabon) en concentreert zich op het ontwerpen van stedelijke ruimtes, het herbestemmen van bestaande infrastructuur en het ontwikkelen van op armaturen gebaseerde digitale systemen.

Schréder Hyperion biedt praktische informatie, opleidingen en oplossingen om de overgang naar slimmere en duurzamere steden te vereenvoudigen. Dit kenniscentrum is strategisch gevestigd in de omgeving van Lissabon om optimaal te kunnen profiteren van het sterke technologische talent ervan. De stad heeft namelijk een opmerkelijk hoog aantal gekwalificeerde ingenieurs per inwoner. Schréder Hyperion probeert dit bruisende internationale technologische ecosysteem dan ook ten volle te benutten door middel van samenwerking en de implementatie van onderzoeksinitiatieven.

Slimme en geconnecteerde oplossingen van Schréder >15 JAAR ERVARING 3.000 PROJECTEN >600.000 GECONNECTEERDE LICHTPUNTEN 3

Al sinds de oudheid is stedelijke ontwikkeling altijd al verweven geweest met verlichting. Naarmate de technologie evolueerde, verbeterde ook de prestaties van verlichting.

Tegenwoordig kunnen steden rekenen op geconnecteerde

verlichtingsoplossingen op manieren die veel verder gaan dan de traditionele ROI. Daarom bieden deze oplossingen tal van voordelen voor stedelijke ontwikkeling en duurzaamheid.

4

EEN VISIE OMARMEN • Maximale besparingen (energie en onderhoud) • Decarbonisatie van verlichting • Nauwkeurige gegevens voor weloverwogen beslissingen • Toekomstbestendige infrastructuur voor stedelijke IoT-toepassingen

EFFICIËNT BEHEER • Precieze apparatuurinventaris • Geautomatiseerde storingsmelding • Naleving van regelgeving en normen • Verbeterde kostenopvolging • Eenvoudige aanpassing voor evenementen/ stadsplanningsevolutie

STADSBESTUUR

TECHNISCHE DIENSTEN VAN DE STAD

NUTSBEDRIJVEN

BURGERS

GESTROOMLIJNDE WERKING EN ONDERHOUD • Geoptimaliseerde service-/ onderhoudsplanning • Verbeterde samenwerking tussen alle belanghebbenden (informatiestroom) • Veerkrachtigere infrastructuur

STEDEN WAAR GRAAG GEWOOND WORDT • Veiligheid, comfort en welzijn zonder verstoring

• Minder storingsmeldingen • Gevoel van trots (imago en reputatie van de stad)

5

Een slimme stad worden is niet het einddoel. Het zijn de unieke voordelen van elk project die er echt toe doen. Uw traject voorop: Schréder-oplossingen op maat

Steden verwachten oplossingen op maat, geen one-size-fits-all. Schréder begrijpt als geen ander het unieke karakter van uw stad en de uitdagingen en mogelijkheden ervan. We ontwerpen, geven advies over, innoveren en integreren verlichtingsoplossingen en ondersteunen u bij elke stap. Ons doel? Uw doelstellingen op korte en middellange termijn afstemmen op uw langetermijnvisie.

Onze focus ligt daarbij op het begrijpen van uw stad om innovatieve, gemeenschapsbevorderende oplossingen te verstrekken die verder gaan dan alleen verlichting. Het gaat niet om technologie, het gaat om het verbeteren van wijken en gemeenschappen dankzij de juiste oplossingen.

6

Onze ecosysteempartners voor technologieneutrale oplossingen

Open netwerken aanmoedigen voor slimme steden en nutsvoorzieningen De uCIFI Alliance werkt samen met verschillende belanghebbenden aan open slimme oplossingen. Ze ontwikkelen een universeel gegevensmodel voor slimme steden met behulp van OMA LwM2M, dat compatibel is met tal van IoT-netwerken.

www.ucifi.com

Het wereldwijde protocol voor slimme steden Het TALQ Consortium streeft naar een wereldwijd protocol voor slimme steden voor centraal beheer, dat de aansturing en monitoring van heterogene netwerken van slimme apparaten mogelijk maakt om de veiligheid te verbeteren, energie te besparen en de efficiëntie te verhogen.

De interoperabiliteit van armaturen verbeteren: Zhaga- D4i-certificering Zhaga en DiiA verenigen zich voor de Zhaga- D4i-certificering, waarbij specificaties voor buitenconnectiviteit (Zhaga Book 18 v2) worden samengevoegd met DALI's D4i. Deze certificering verzekert een naadloze plug-and-play- compatibiliteit in armaturen en randapparatuur.

www.talq-consortium.org

Robuuste cloudservices: Microsoft Azure Microsoft Azure biedt veilige, flexibele en wereldwijd toegankelijke cloudservices aan. Bouw, beheer en implementeer vol vertrouwen, ondersteund door proactieve compliance en een team van experts.

www.zhagastandard.org

Wereldwijde draadloze normen stimuleren De Wi-SUN Alliance ® promoot wereldwijde draadloze connectiviteitsnormen. Ze harmoniseert draadloze systemen, standaardiseert stroom, datasnelheden, modulaties en nog veel meer. Deze inspanningen stimuleren de technologie, de markten en de regelgeving voor netwerken van nutsvoorzieningen, slimme steden en het IoT.

www.azure.microsoft.com

7

www.wi-sun.org

Vastberaden om het gewone te overstijgen

We ontwikkelden Schréder EXEDRA dat S impel, M odulair, A utomatiserings-gestuurd, R obuust (veerkrachtig) en T echnologisch betrouwbaar) is – stuk voor stuk eigenschappen die elk systeem op de markt zou moeten kunnen voorleggen. Het resultaat? Een platform voor bediening op afstand dat eenvoud, modulariteit en een grote toewijding. Schréder EXEDRA kan naadloos geïntegreerd worden in uw ecosysteem, biedt waardevolle gegevensinzichten en automatiseert essentiële taken. Ons ontwerp staat garant

voor betrouwbaarheid en zekerheid, en zet op die manier een nieuwe maatstaf voor de systemen op de markt.

8

IMPEL ODULAIR UTOMATISERINGS-GESTUURD OBUUST ECHNOLOGISCH BETROUWBAAR

S M

A R T

9

Standaardisering als basis voor gepersonaliseerde IoT- oplossingen

De systeemarchitectuur van Schréder EXEDRA werd bewust ontworpen om naadloos te kunnen samenwerken met andere software- en hardwareoplossingen. Hoe? In tegenstelling tot fabrikantgebonden systemen die interoperabiliteit in de weg staan en leiden tot vendor lock-in of dure fabrikantgebonden integraties, is Schréder EXEDRA een uitgebreide oplossing die gebaseerd is op open normen en protocollen .

Dit streven naar interoperabiliteit garandeert dat klanten hun bestaande systemen/apparaten of oplossingen van derden moeiteloos kunnen aansluiten op Schréder EXEDRA. Meer nog, het betekent zelfs dat we ervoor openstaan om samen te werken met onze sectorgenoten.

Schréder speelt een actieve rol in het aanmoedigen van standaardisering door middel van partnerschappen met organisaties zoals uCIFI, TALQ, Wi-Sun of D4i. Samen streven we ernaar om oplossingen uit te werken voor zowel verticale als horizontale IoT-integratie . Van de fysieke componenten (hardware) tot de gemeenschappelijke taal (gegevensmodel) en de intelligentie erachter (algoritmen), het hele Schréder EXEDRA-systeem steunt op gedeelde en open technologieën .

CLOUD

CONNECTOREN

SERVER

GEBRUIKERS

cloud van derden

VERKEER AFVAL

WEER

10

11

S IMPEL

Zo gemakkelijk als het licht aandoen

12

Snelle implementatie & schaalbaarheid Schréder EXEDRA beschikt over een geautomatiseerd inbedrijfstellingsproces en een gatewayloos ontwerp, wat een snelle implementatie en naadloze schaalbaarheid garandeert.

Minder handmatige tussenkomsten De gegevens van Schréder-armaturen worden automatisch opgehaald en bijgewerkt in het EXEDRA-platform via RFID- tagtechnologie of via het ZD4i-ecosysteem. Voor armaturen van andere merken kunnen apparatuurgegevens ook in het platform worden geïmporteerd via een CSV-bestand. Functies zoals automatisch inventariseren, automatisch testen en geolokalisatiemogelijkheden verminderen de handmatige tussenkomsten.

Operationele efficiëntie Met een cloud-gebaseerde omgeving die controle en beheer centraliseert met behulp van een alarm- en ticketingsysteem, kan de algehele operationele efficiëntie sterk worden verbeterd. Schréder EXEDRA integreert een robuuste automatiseringsmodule, waarmee stadsmanagers hun werkzaamheden kunnen stroomlijnen en terugkerende taken kunnen automatiseren via aangepaste routines en regels. .

Een geoptimaliseerd assetmanagement

Het webgebaseerde Schréder EXEDRA-platform biedt controle vanaf elke locatie en een eenvoudig gebruikersbeheer, wat het assetmanagement en de toewijzing van resources optimaliseert.

Een efficiëntere samenwerking Schréder EXEDRA is een samenwerkingsplatform dat een efficiënte samenwerking tussen alle betrokken partijen bevordert. De mobiele versie is op maat gemaakt voor installatie en interventie op locatie en zorgt voor een naadloze ervaring.

Ontdek waarom dat belangrijk is

13

SNELLE EN EENVOUDIGE IMPLEMENTATIE

1.

AUTOMATISCHE DETECTIE

5.

ONLINE BESCHIKBAAR

2.

AUTOMATISCHE TESTS

4.

3.

AUTOMATISCHE VERBINDING

GEOLOKALISATIE

14

Essentiële functies binnen handbereik

Vlotte inbedrijfstelling Een bestaand apparaat zoeken of verplaatsen, een nieuw apparaat aanmaken, een QR-code van een controller scannen om deze aan een apparaat te koppelen. Van zijn/haar positie kan de gebruiker van de Schréder EXEDRA-app een apparaat op de kaart selecteren of de zoekfunctie gebruiken om het te vinden. Hij/zij kan de camera van een mobiele telefoon gebruiken om een foto te nemen en deze te koppelen aan het apparaat. Doeltreffend onderhoud Stel alarmen in, maak tickets aan voor specifieke armaturen en wijs ze toe aan onderhoudsmedewerkers. Geolokalisatie (kaartweergave) en de zoekfunctie voor ID- of QR-codes maken het eenvoudig om aan defecte armaturen te werken, waardoor de efficiëntie van het team in het veld wordt gemaximaliseerd.

Realtimebesturing en instellingen Controleer de huidige status van een armatuur: stroomverbruik, dimprofiel, apparaatinformatie, ... Gebruik de handmatige bediening om een testprocedure uit te voeren en de armatuurparameters (bv. dimprofiel) aan te passen.

Download de Schréder EXEDRA-app

15

Casestudy Smart Wloclawek (Polen)

Een naadloze transformatie met onmiddellijke voordelen In het Poolse Wloclawek wordt een historische stad een slim en duurzaam toevluchtsoord dankzij het Schréder EXEDRA-systeem. Door het gebruik van ledverlichting en slimme besturingssystemen heeft de stad een revolutie teweeggebracht op het vlak van veiligheid en efficiëntie. Helderder en efficiënter Ledverlichting verfraait nu de stad en verbetert er de veiligheid voor voetgangers, fietsers en bestuurders , terwijl het energieverbruik aanzienlijk wordt gedrukt. Met meer dan 2.400 verbonden armaturen schieten de energiebesparingen de hoogte in. Gestroomlijnd beheer Dankzij geautomatiseerde inventarisatie en monitoring verloopt het assetmanagement moeiteloos , wat allemaal mogelijk wordt gemaakt door het Schréder EXEDRA-systeem. Gegevens zijn overal toegankelijk en bieden inzichten voor de continue verbetering van het verlichtingsnetwerk. Operationele uitmuntendheid Het systeem detecteert automatisch storingen en activeert alarmen voor een snelle interventie. Een mobiele versie stelt de stadsbesturen in staat om de status onderweg te controleren, wat operationele efficiëntie garandeert. Het traject van Wloclawek is een schoolvoorbeeld van hoe het gebruik van slimme technologie, zoals het Schréder EXEDRA-beheersysteem, een veiligere, efficiëntere en duurzamere toekomst voor een stad kan creëren.

16

In een notendop

• Meer dan 2.400 verbonden armaturen • Verbeterde veiligheid en lager energieverbruik • Gestroomlijnd assetmanagement en toegang tot gegevens • Storingsdetectie, alarmactivering en mobiele monitoring voor operationele uitmuntendheid • Een model voor veiligere, efficiëntere en duurzame steden

Meer over deze casestudy

17

M ODULAIR Uw weg naar openheid en interoperabiliteit

18

Naadloze integratie en aanpassing Moderne infrastructuren vragen om aanpasbare oplossingen die naadloos integreren met bestaande systemen of technologieën van derden. Met Schréder EXEDRA bieden we een open platform aan op basis van protocollen die voldoen aan de industrienormen, zodat de integratie naadloos verloopt en de oplossing kan worden aangepast aan uw specifieke vereisten.

Schaalbaarheid en duurzaamheid

De nood aan flexibiliteit, schaalbaarheid en het vermogen om zich aan te passen aan veranderende regelgeving is van cruciaal belang. Schréder EXEDRA werd ontworpen om aan deze behoeften te voldoen en biedt dan ook een platform dat mee-evolueert met de technologie , zodat u altijd een stap voor blijft.

Interoperabiliteit en eindeloze mogelijkheden Ons platform neemt de barrières weg die initiatieven vaak ontmoedigen. Schréder EXEDRA ondersteunt volledige interoperabiliteit, zodat u armaturen kunt bedienen, controllers kunt beheren en sensoren van verschillende merken kunt integreren , maar ook verbinding kunt maken met apparaten en platformen van derden. Het is meteen de sleutel tot eindeloze mogelijkheden voor uw omgeving.

In een landschap waarin 82% van de organisaties voor uitdagingen komt te staan door een gebrek aan maturiteit en openheid, effent Schréder EXEDRA het pad naar die exclusieve 18%: een gemeenschap die vooruitgang en innovatie nastreeft voor haar omgeving.

Ontdek waarom dat belangrijk is

19

Casestudy Haringey (Verenigd Koninkrijk) De toekomst omarmen met Schréder EXEDRA Haringey, een van de drukste wijken van Londen, wilde zijn stedelijke omgeving transformeren met behulp van geavanceerde technologie. Het project omvatte de naadloze integratie van een brede waaier aan verlichtingsapparatuur en de optimalisatie van het energieverbruik, met behoud weliswaar van de hoogste veiligheidsnormen. Interoperabiliteit als basis Interoperabiliteit bereiken tussen de verschillende verlichtingsapparatuur stond centraal bij dit project. De armaturen van Haringey, zowel van Schréder als van andere fabrikanten, werden samengebracht in een enkel systeem . Het doel bestond erin om de bediening en het beheer van deze apparatuur te optimaliseren, de chaos op straat te verminderen en de veiligheid in deze diverse wijken te verbeteren. Oplossingen op maat voor de toekomst Deze vooruitstrevende aanpak van Haringey bracht hen ertoe om te investeren in geconnecteerde armaturen. Deze armaturen, uitgerust met fittingen en nodes, maakten een snelle integratie in het CMS mogelijk . Dat stroomlijnde niet alleen het project, maar verzekerde ook de budgetvriendelijkheid ervan. Toekomstbestendig voor morgen Door te kiezen voor het Schréder EXEDRA-systeem kon Haringey niet alleen aanzienlijke energiebesparingen realiseren, maar legde het ook de basis voor toekomstige innovaties . Voortaan liggen mogelijkheden zoals vervuilingssensoren, verkeerstellingen en storingsmeldingen in real time binnen handbereik. Het slimme systeem draait niet alleen om verlichting, maar vormt een gezamenlijke aanpak die gegevens, diensten en ondersteuning met elkaar verbindt voor een helderdere en duurzamere toekomst. Het traject van Haringey toont aan hoe belangrijk het is om te vertrouwen op een toekomstbestendig systeem dat in staat is om de komende jaren slimme apparatuur en sensoren met elkaar te verbinden en tegelijkertijd een veiligere, efficiëntere en milieuvriendelijkere stedelijke omgeving kan verzekeren.

20

In een notendop

• +60% energiebesparingen • Armaturen van Schréder en van andere fabrikanten • 8.000 connected-ready armaturen • Storingsmeldingen in real time en integratie van slimme sensoren • Meer veiligheid en comfort

Meer over deze casestudy

21

A UTOMATISERINGS- GESTUURD De kracht van gegevensinzichten en naadloze automatisering

22

Op gegevens gebaseerde inzichten Schréder EXEDRA is eigenlijk een powerhouse voor gegevens. Het verzamelt, analyseert en geeft gegevens van verschillende bronnen intuïtief weer , waardoor zelfs de meest complexe informatie eenvoudig te begrijpen is. Zo krijgt u een grondig inzicht in de infrastructuur van uw stad.

Ongeziene efficiëntie en besparingen De voordelen van Schréder EXEDRA zijn onmiddellijk, dankzij de energiebesparende capaciteiten ervan. En dat dankzij een slimme automatisering en nauwkeurige opvolging van het gebruik , wat zich vertaalt in aanzienlijke financiële besparingen en operationele efficiëntie op korte termijn.

De stad van morgen vormgeven

Maar de echte magie gebeurt op lange termijn. Schréder EXEDRA voorziet besluitvormers van nauwkeurige rapporten over energieverbruik en systeemprestaties , waardoor ze aan het roer komen te staan om de toekomst van hun stad vorm te geven.

Afgestemd op de vereisten van uw stad De automatiseringsmodule in Schréder EXEDRA maakt het eenvoudig om geavanceerde geautomatiseerde opeenvolgingen te creëren . Formuleer aangepaste regels en voorwaarden of gebruik automatiseringstemplates om het proces te versnellen, met als resultaat meer efficiëntie en een betere responsiviteit van het stadsbeheer.

Automatisering binnen handbereik Schréder EXEDRA is een samenwerkingsplatform dat een efficiënte samenwerking tussen alle betrokken partijen bevordert . De mobiele versie werd op maat gemaakt voor installatie en interventies ter plaatse, wat een naadloze ervaring verzekert.

Ontdek waarom dat belangrijk is

Voordelen van op gegevens gebaseerde besluitvorming met Schréder EXEDRA

Betere planning

Lagere kosten

Voortdurende verbetering

Gezamenlijke besluitvorming

Hogere snelheid

23

Schréder EXEDRA LightSync Automatisch dimmen met cloudondersteuning

De kracht van aanpasbaarheid Schréder EXEDRA LightSync past zich aan realtimeomstandigheden aan, zoals de verkeersdrukte en/of het weer. Het optimaliseert de verlichting met het oog op veiligheid en gebruikt alleen de energie die nodig is voor een goede efficiëntie. Gegevens staan centraal Dit op gegevens gebaseerde systeem maakt gebruik van geogerefereerde en realtimegegevens om de ideale verlichtingsniveaus te berekenen, waardoor er geen extra sensoren nodig zijn en veiligheid voorrang krijgt op energiezuinigheid. Aanpasbaar aan het onvoorspelbare Schréder EXEDRA LightSync komt helemaal tot zijn recht in omgevingen met onvoorspelbare verkeers- en/of weersomstandigheden en biedt veiligheid en energiezuinigheid in elk scenario.

Als pionier op het vlak van innovatie herdefinieert Schréder EXEDRA LightSync buitenverlichting met adaptieve verlichting. Dit systeem past het verlichtingsniveau moeiteloos aan op basis van realtimegegevens, bespaart energie en zorgt voor veiligheid en duurzaamheid voor de gebruiker. Moeiteloos gebruiksgemak Geen ingewikkelde schema's en instellingen meer. Schréder EXEDRA LightSync past zich aan om het leven eenvoudiger en comfortabeler te maken en tegelijkertijd energie te besparen. Aanpasbaarheid in alle precisie De gebruikers hebben de volledige controle in handen. Van gegevensanalyse tot verlichtingsniveaus, de instellingen kunnen voor elke locatie worden aangepast, zodat ze kunnen worden afgestemd op unieke vereisten, terwijl er verstandig wordt omgesprongen met energie.

How does it work? Berekent het aangewezen verlichtingsniveau

Haalt informatie op uit beschikbare gegevensbronnen of -types

Past de verlichting overeenkomstig aan

Verkeer

Weer

Verkeer

Weer

Geluid

Mensen

LightSync

Statistieken

Geodata

Statistieken

Geodata

Verzamelt, bewaakt, genereert inzichten, verwerkt en past aan

24

Casestudy Brussel (België) - Ter Kamerenbos Inspelen op veranderende vereisten dankzij automatisering Het Ter Kamerenbos vlakbij Brussel is een

weelderige en veelzijdige groene ruimte met een wegeninfrastructuur die verandert naargelang de dag van de week. Verandering is het enige constante Op weekdagen is het druk op deze wegen met al het verkeer van voertuigen, terwijl ze in het weekend net een rustig toevluchtsoord worden voor voetgangers. Onvoorspelbaar weer kan echter veiligheidsproblemen veroorzaken, met bijvoorbeeld afgesloten wegen bij hevige wind. Vroeger werden verschillende beheerprogramma’s gebruikt voor weekdagen en weekends, waarbij het dimniveau nooit onder de 70% zakte. Een verschuiving in de richting van efficiëntie Als antwoord hierop werd Schréder EXEDRA LightSync geïnstalleerd om 72 lichtpunten te bedienen, met uitzondering van die in de buurt van zebrapaden. Het bracht een heuse verlichtingsrevolutie op gang door de verlichtingsniveaus moeiteloos aan te passen . Tijdens daluren en bij mooi weer werd de verlichting gedimd van 100% naar 50%, waarbij ze onmiddellijk weer terugkeerde naar 100% helderheid wanneer de regen de veiligheid in gevaar bracht. Opmerkelijke resultaten De impact was ronduit indrukwekkend: de 72 armaturen die door Schréder EXEDRA LightSync werden beheerd, realiseerden een opmerkelijke energiebesparing van 20% tijdens de lange winterperiode wanneer de straatverlichting het vaakst actief is. Conform en duurzaam Het systeem voldeed bovendien volledig aan de strenge CEN TR13201-1-normen, waardoor het Ter Kamerenbos een mooi voorbeeld werd van efficiëntie en milieuverantwoordelijkheid.

Meer over deze casestudy

25

R OBUUST

Geavanceerde functies voor vandaag en morgen

26

Wat de gebruikerservaring betreft, biedt Schréder EXEDRA het meest intuïtieve en uitgebreide City Management System.

Volledig configureerbaar dashboard Pas uw werkomgeving aan: voeg widgets toe, verplaats ze, pas de grootte ervan aan en organiseer ze voor het persoonlijke dashboard van elke belanghebbende. Geïntegreerd inventaris- en apparaatbeheer Haal armaturen, kastcontrollers, meters, elektrische kabels, sensoren, ... op, maak ze aan, bewerk ze of verwijder ze. Apparaatstatus en inzicht/ bediening in real time Blijf verbonden met uw netwerk. Navigeer op een kaartweergave om de belangrijkste prestatie-indicatoren en apparaatstatussen te controleren. En beheer ze indien nodig. dimprofielen aan en bewerk ze op basis van eindeloze variabelen (kalenderdagen, speciale gelegenheden, seizoen, ...). Wijs deze regels toe aan configureerbare armaturengroepen. Dynamische verlichting Maximaliseer uw voordelen door sensoren toe te wijzen aan armaturengroepen om vooraf ingestelde verlichtingsscenario's te activeren. Rapporten, alarmen en gegevensanalyse Anticipeer en reageer in real time. Configureer waarschuwingsboodschappen en vergaar nuttige inzichten dankzij de rapporten. Maak gebruik van de verzamelde gegevens om weloverwogen beslissingen te nemen. Verlichtingsschema's Programmeer uw verlichting. Maak

Beheer van het energieverbruik Houd uw facturen onder controle. Monitor, meet, vergelijk. Schréder EXEDRA beschikt over alle relevante functies om u te helpen uw energiezuinigheid te verbeteren. Ticketsysteem Organiseer activiteiten op het terrein aan de hand van een volledig geïntegreerd ticketsysteem waarmee u uw assetmanagement en onderhoud kunt optimaliseren. Automatisering Verbeter uw automatisering met Schréder EXEDRA: pas eenvoudig geavanceerde opeenvolgingen aan op basis van uw regels, ondersteund door een catalogus met templates voor een snelle aanmaak. Gebruikersbeheer Verdeel rollen en rechten onder alle belanghebbenden van projecten naargelang hun taken en verantwoordelijkheden. Multi-tenant Configureer en beheer verschillende zones onafhankelijk van elkaar. Dankzij de multi-tenant architectuur van Schréder EXEDRA kunnen aannemers, nutsbedrijven of grote steden zones van elkaar scheiden. Toepassingsoplossing Sluit verschillende soorten hardware van verschillende fabrikanten aan op de EXEDRA UI. Dat geldt zowel voor lichtregeling als voor andere toepassingen: milieumonitoring, slim water, slim netwerk, slim parkeren, slim afval, ...

Ontdek waarom dat belangrijk is

27

Casestudy Skioord La Mongie (Frankrijk) De schoonheid van de sterrenhemel behouden en energie besparen In het hart van de Pyreneeën had het skioord La Mongie te kampen met een verouderde straatverlichting die een oranje waas over de pistes wierp, de nachtelijke hemel vertroebelde en het werk van astronomen in het Pic du Midi Observatorium hinderde, waar een aanzienlijke 45% van de lichtvervuiling afkomstig was van het skistation.

Astronomievriendelijke verlichting voor heldere nachtlandschappen

Schréder, een pionier in verlichting, werkte samen met de lokale autoriteiten in La Mongie om een systeem te ontwikkelen met een kleurtemperatuur van 2.700 K , waardoor de hinder van blauw licht voor de astronomische observaties strategisch werd beperkt. Realtimeverlichting: een glimp van morgen Het EXEDRA-beheersysteem van Schréder introduceerde een nieuwe dimensie in het verlichtingslandschap van La Mongie. De armaturen konden hierdoor dynamisch worden aangepast aan de vereisten van het skiseizoen , de weersomstandigheden en de sneeuwbedekking. Deze oplossing verminderde het energieverbruik naadloos met een opmerkelijke 40% en zorgde niet alleen voor een prachtige sterrenhemel boven de pistes, maar ook voor helder verlichte straten voor de après-skifestiviteiten. duizelingwekkende hoogte van 2.877 meter, is een populaire bestemming geworden voor sterrenkundigen. Dankzij de vastberadenheid van de lokale Franse autoriteiten om de lichtvervuiling te bestrijden en een tijdperk van ongerepte nachthemels in te luiden , is dit observatorium nu het eerste International Dark Sky Reserve in Frankrijk. Het skioord La Mongie en het Pic du Midi Observatorium zijn opmerkelijke voorbeelden van hoe Schréder EXEDRA, met zijn geavanceerde functies, niet alleen het heden verandert, maar ook een helderdere toekomst aankondigt. Het getuigt van de samensmelting van innovatie, energiebesparing en het behoud van de natuurlijke schoonheid van onze nachtelijke hemels voor toekomstige generaties. Schréder EXEDRA beperkt lichtvervuiling Het Pic du Midi Observatorium, gelegen op een

28

In een notendop • Besparing van tijd en middelen dankzij een volledig beheer op afstand van de lichtpunten • Dimprofielen op basis van het seizoen, de weersomstandigheden, de sneeuwbedekking en het aantal toeristen • Conform de Franse regelgeving voor een donkere hemel • Flexibiliteit: klaar om mee te evolueren met toekomstige regelgeving of vereisten

Meer over deze casestudy

29

T ECHNOLOGISCH BETROUWBAAR Cyberbeveiliging om gegevens en systemen te beschermen

30

Gegevensbeveiliging onder de loep Schréder EXEDRA garandeert een geavanceerde gegevensbeveiliging. Het beschermt uw informatie door middel van versleuteling, hashing, tokenisatie en een gedegen key management . U kunt er dan ook zeker van zijn dat uw gegevens beschermd zijn in het hele systeem en de bijhorende diensten.

Een veilige meerlagige aanpak O m zich te wapenen tegen evoluerende bedreigingen maakt Schréder EXEDRA gebruik van een meerlagige verdedigingsstrategie. Er zijn beveiligingsmaatregelen op apparaat-, communicatie- en cloudniveau . Deze aanpak analyseert voortdurend de risico's en implementeert tegenmaatregelen.

Respect voor privacy Schréder bezit uw gegevens niet, maar

beschermt ze. Gegevensbescherming geldt voor alle platformen en diensten, waarbij de integriteit en vertrouwelijkheid van de gegevens wordt verzekerd .

Gegarandeerde gegevensisolatie en prestaties Schréder maakt gebruik van tools die data residency, gegevensisolatie, identiteit, toegang, apparaatbeheer, meting en prestatieanalyse garanderen. Schréder EXEDRA belooft integriteit, naleving van lokale vereisten , voortdurende beveiligingsupdates en een robuust beveiligingsraamwerk.

De pijlers van betrouwbaarheid

Schréder EXEDRA vertrouwt op de ISO 27001-certificering , strenge end-to-end- cyberbeveiliging, Microsoft Azure-beveiliging, firmware-updates op afstand en permanente beveiligingsinvesteringen. Blijf geïnspireerd, blijf veilig dankzij Schréder EXEDRA. Uw gegevens beschermen is onze prioriteit.

Ontdek waarom dat belangrijk is

31

Casestudy Bristol (Verenigd Koninkrijk)

Een duurzame verlichtingsmake- over In het bruisende hart van Bristol, een van de meest dynamische steden van het Verenigd Koninkrijk, is een monumentale verlichtingsupgrade van maar liefst £12 miljoen in volle uitvoering. Het stadsbestuur van Bristol – dat in 2018 een klimaatnoodtoestand had uitgeroepen – neemt het voortouw van dit initiatief om ongeveer 29.000 straatlampen te vervangen door energiezuinige LED-armaturen. Dit project omvat met name de integratie van Schréder EXEDRA CMS, wat een grote stap voorwaarts betekent op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Voortbouwen op een veilige infrastructuur In het Verenigd Koninkrijk worden openbare verlichting en straatverlichting beschouwd als cruciale infrastructuur . Het vernieuwingsproject in Bristol is daar geen uitzondering op. Schréder EXEDRA is een belangrijk onderdeel van deze transformatie en geeft voorrang aan veiligheid door ontwerp op alle niveaus van het systeem, waardoor het de mooie toekomst van Bristol versterkt. Een betrouwbare partner voor cyberbeveiliging In juni 2023 kwam Bristol voor een enorme cyberbeveiligingsuitdaging te staan toen een kwetsbaarheid werd ontdekt in de MOVEit-app, een systeem dat onlosmakelijk verbonden is met de activiteiten van de stad. Met Schréder EXEDRA aan het roer kon Bristol er al snel zeker van zijn dat de gegevens van de stad niet in gevaar zouden komen . Deze responsiviteit benadrukt het duurzame partnerschap dat Schréder onderscheidt en dat het digitale landschap van Bristol beschermt. ISO-certificering voor een open, maar toch veilig platform De vele inspanningen van Schréder op het vlak van cyberbeveiliging worden bovendien aangetoond door de ISO 27001-certificering voor het EXEDRA-platform. Deze certificering is meer dan een eremedaille, het houdt een verplichting in om de cyberbeveiligingsprocessen voortdurend te verbeteren en het personeel op de hoogte te houden van de nieuwste best practices op dit vlak, zodat er vertrouwen ontstaat in de digitale infrastructuur van Bristol. Een leertraject Met wereldwijd meer dan 600.000 armaturen en apparaten onder zijn hoede is Schréder EXEDRA voortdurend bezig met leren en zich aanpassen. De transformatie van Bristol maakt deel uit van dit collectieve traject. De lessen die uit elk datapunt worden getrokken, komen dan ook niet alleen Bristol ten goede, maar ook de bredere gemeenschap van steden die door Schréder EXEDRA worden beheerd.

In deze opmerkelijke metamorfose van het stedelijke landschap van Bristol schittert Schréder EXEDRA als een betrouwbare partner , die niet alleen de straten verlicht, maar ook een veerkrachtige, duurzame toekomst verzekert voor de stad en ver daarbuiten. 32

In een notendop

• Beveiliging door ontwerp: ISO 27001-certificering in alle lagen van Schréder EXEDRA • Veilige gegevens: MOVEit-app werd kwetsbaar, Schréder EXEDRA zorgde ervoor dat gegevens niet in gevaar kwamen • Naleving: responsief en flexibel om te voldoen aan specifieke lokale cyberbeveiligingseisen

Meer over deze casestudy

33

Steeds aan uw zijde, ongeacht de uitdaging

Lagere onderhoudskosten

Uitsluitend vertrouwen op inspecties ter plaatse kan een dure en frustrerende ervaring zijn, vooral wanneer het onderhoud misloopt. Daarom zijn we actief op zoek naar een oplossing om dit te verbeteren.

Hoe Schréder EXEDRA helpt

Geautomatiseerde waarschuwingen om onnodige interventies te voorkomen Identificatie van het probleem en de exacte locatie ervan om middelen en materialen in te plannen Grondige inzichten om sneller te reageren en klachten te voorkomen

34

CO 2 en energie besparen

Door de grilligheid van de energiemarkt en de wereldwijde oproep om de CO 2 -uitstoot te verminderen, streven we ernaar om het verbruik tot een minimum te beperken. Toch zijn er nog steeds uitdagingen, zoals energieverspilling en storingen, die ons ertoe aanzetten om actief op zoek te gaan naar duurzame oplossingen.

Hoe Schréder EXEDRA helpt

Geavanceerde dimprofielen met sensoren of cloudgebaseerde adaptieve verlichting (LightSync) Gedetailleerde rapporten om CO 2 en energie te monitoren en te besparen Melding van storingen of dagbranders om verspilling te voorkomen

35

Minder lichtvervuiling

Door de strengere regelgeving en de toenemende publieke bezorgdheid over lichtvervuiling hebben we snel een oplossing nodig. We moeten het probleem van storende verlichting aanpakken.

Hoe Schréder EXEDRA helpt

Werkt met dynamische/adaptieve verlichting om de verlichtingsniveaus in ongebruikte zones te verlagen Seizoensgebonden aanpassing van de verlichtingsniveaus om verstoring voor gevoelige diersoorten gedurende bepaalde periodes te beperken Aanpasbare kleurtemperatuur van het licht die het dag-en-nachtritme respecteert

36

Veilige omgevingen creëren voor een aantrekkelijke gebruikerservaring

Mensen zullen na zonsondergang bepaalde plekken vermijden als ze zich er onveilig voelen of ze onaantrekkelijk vinden. Dat is niet alleen een veiligheidskwestie, maar ook een economisch probleem. Een evenwichtige verlichtingsoplossing is van cruciaal belang.

Hoe Schréder EXEDRA helpt

Verlichting past zich aan realtimeomstandigheden aan voor een optimale zichtbaarheid Geïntegreerde bewakingssystemen vergroten het veiligheidsgevoel Creëren van sfeer met aantrekkelijke en dynamische verlichting Inzichten over hoe de zone wordt gebruikt om zo de stedelijke ontwikkeling te optimaliseren

37

Mobiliteit optimaliseren wanneer het gebruik van de ruimte verandert We stemmen de verlichting af op de veranderende vereisten van de mensen die de ruimte gebruiken. Het vermogen om zich aan te passen aan verschillende soorten mobiliteit en veranderende infrastructuur is van doorslaggevend belang.

Hoe Schréder EXEDRA helpt

Flexibiliteit om op afstand scenario's en verlichtingsniveaus aan te passen aan de verschillende soorten mobiliteit Planning op afstand om de veiligheid op voetpaden/ fietspaden te verbeteren Inzichten in realtimeverkeer voor meer veiligheid en een betere stadsplanning

38

Imago en reputatie versterken

We ondernemen actie en moeten burgers bewustmaken van de voordelen en de positieve impact van CO 2 -vermindering, energiebesparing, ... Een oplossing met inzichten en nauwkeurige gegevens is van het allergrootste belang.

Hoe Schréder EXEDRA helpt

Echte gegevens over energiebesparingen en CO 2 - vermindering om te delen met de burgers en hen te informeren Automatische melding van problemen om het onderhoud te verbeteren en sneller te reageren Geavanceerde en toekomstbestendige slimme verlichtingstechnologie om uw vooruitstrevende reputatie te versterken

39

www.schreder.com

Copyright © Schréder S.A. 2023 – Verantwoordelijke uitgever: Stéphane Halleux - Schréder S.A. - rue de Mons 3 - B-4000 Luik (België) - De informatie, beschrijvingen en afbeeldingen in deze whitepaper hebben een louter informatief karakter. Door geavanceerde ontwikkelingen is het mogelijk dat we de kenmerken van onze producten wijzigen zonder kennisgeving. Omdat de vermelde kenmerken kunnen verschillen naargelang de vereisten in verschillende landen, raden we u aan om contact met ons op te nemen.

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40

be.schreder.com

Powered by